Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

søndag 31. januar 2010

Mat, venner og en spenstig forrett

I går kveld hadde vi besøk av en vennefamilie på fem. Det ble prating, leking og mye god mat. Inspirert av "Firestjerners middag" ble det en treretters denne gang. Faktisk lagde vi ofte litt mer avansert mat før ungene dukket opp og hadde "gourmetklubb" sammen med tre andre vennepar. Etterhvert som unger ble født på rekke og rad i denne vennegjengen døde matklubben vår sakte men sikkert ut. 

Bordet er langt og ikke alle duker strekker over hele bordet. Da legger jeg ofte duken i bredden på midten av bordet.Jeg er så glad i arve-asjettene våres. De er fra farmoren og farfaren til mannen min og teller 18 stk.De har nok hatt mang en velsmakende middagsrett på seg i en gammel stilfull villa på Bellevue i Bergen en gang i tiden... 


Tenkte jeg skulle gi dere oppskriften på den spenstige forretten, som vi har laget mange ganger her hjemme. Oppskriften er hentet fra kokeboka " Kulinariske møter med D`Artagnan".
Den består av kaldkokt kveite i vodka og lime som er innrullet i røket laks. Ved siden av følger stuede poteter innkledd i spinatblader.
Dersom jeg var en kjent person og fikk forespørsel om å delta i " Fireretters middag" hadde dette blitt min forrett. Nydelig smaker den!

Til fiskedelen trenger du: ( 4 personer)

400 g midtstykke av kveite
150 g røket laks
25 g russisk kaviar / ørretrogn eller lodderogn
1/2 dl seterrømme
Blancherte spinatblader (lett oppkok)

Marinade til kveita:
4-5 sitrongress
saften av 2 limefrukter
4 ss jordnøttolje
3 ss vodka
1/2 ts salt
nykvernet pepper

Skjær til kveiten i 4 stykker uten ben.
Bank sitrongresset med baksiden av en stor kniv så saften begynner å piple fram.
Press limefruktene og bland saften med olje, vodka, salt og pepper til marinaden.
Ha i fisk og sitrongress sammen med marinaden i en plastpose og la den ligge ca. 2 timer i kjøleskapet. Pass på å vende posen en gang i blant.
Tørk godt av kveiteskivene etter marineringen.
Bland kaviar og rømme og smør et tynt lag på den ene siden av lakseskivene.
Pakk så kveiteskivene inn i hver lakseskive.Pynt med ssort kaviar på toppen.

STUEDE POTETER:

2 store poteter
2 sjalottløk
20 g smør
2 dl fløte ( blir ofte litt mer etter som noe koker inn)
1 knivspiss reven muskatnøtt
1/2 ts salt
nykvernet pepper

Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Stek den hakkede løken raskt i smøret ( bare litt gul)
tilsett potet-terninger, fløte, muskat, salt og pepper, og la det hele koke over svak varme til potetene er møre og fløten har tyknet.
Kle timbal-former med spinatblader som har fått et oppkok. Legg opp i stuede poteter i formene.
Disse potetformene kan fint lages dagen i forveien.
Anbefalt drikke til denne retten er ren vodka! Litt voldsomt for noen kanskje, og jeg må medgi at jeg holder meg til hvitvin her.

I dag har vi fått gått en lang skitur og naturopplevelsene sto i kø! To elegante rådyr hoppet bortover i snøen ikke langt unna oss. De er jo så vakre, og aldri hadde jeg klart å stå med jaktvåpen og skyte dem...

Litt senere dumper vi bort i en  søt liten, frossen mus midt i løypa. Den søker ly rundt bena våres, og plutselig roper minstemann  " nå har den krypi inn i boblebuksa mi". Stakkars liten, den var så fornøyd inne i de varme gode boblebuksene, og forfjamsede og litt lattermilde måtte vi få den ut av det varme tilholdsstedet den hadde søkt. "Kan vi ikke bære den med oss til et lunere sted enn denne kalde sletta?" sa Kaspara, som helt fra barnsben av har reddet diverse fugler og mus fra den sanne død. Lenge var det vetrinær hun  ville bli.
Men ... raskt og impulsivt  spretter den ut av handa, og vips så har den gravd seg ned under snøen. Kjente et øyeblikk at jeg var veldig takknemlig over å være menneske som skulle hjem til en lun stue og god søndagsmiddag.

Ha en flott ny uke!


torsdag 28. januar 2010

Gevir-knagg, rød loppislampe og tapetfunn på loftet

I hallen var det en tanke farveløst, og på en kommode i annen etasje lå et gevir kjøpt på Tanum loppis like utenfor Strømstad. Hmmmmm.... hvor skulle jeg henge det?  Så slo tanken meg at kanskje den kunne bli en knagg  i hallen. På den måten kunne det bli små farveklatter i det ganske så hvite rommet.
Jeg synes det gjorde godt med litt farve. Dører er jo genialt å henge knagger på!Mens vi først befinner oss i hallen, ja da knipser man vel litt i hytt og gevær! Jeg liker små rariteter og
snurrepiperier slik som den gamle telefonen  og flosshattkofferten på gulvet. Jeg er også veldig glad for den sorte skrivebordslampen funnet på loppis for kanskje 30 kr.


Da julen var omme måtte Jieldelampen som var så tøff til verdenskartet flytte tilbake til spisestuen, der det var et stort gap etter den. Så ble det  trist og traurig ved kartet inntil Kaspara inspiserte loftet og fant en rød, glad loppislampe hun hadde kjøpt for lenge siden. Da ble det glede og fordagelighet igjen i dette hjørnet.På min loftsvandring snublet jeg bort i en gammel tapetrull som lå igjen etter husets tidligere eiere. Denne tapeten prydet badet i annen etasje, da vi flyttet inn. Jeg rakk å teste badekaret,  før vi totalrenoverte badet, og gjett om jeg hadde følelsen av å ligge i en blomstereng?!
Noe i meg får lyst til å nynne " Vår, ja så har det blitt vår, så har det blitt vår i år, og våren den er en klisje`, den er en klisje` men hva gjør vel det? "   slik De Lillos gjør det når jeg ser denne tapeten.
Ha en god natt og flott morgendag!

onsdag 27. januar 2010

Pute, skjerf og olivenboller

Her er en ny pute jeg har sydd med innfelt broderi. Det er mange som lager puter ala dette, og gamle broderier kommer til heder og verdighet igjen. Det nydelige sterkeste rosa stoffet, lå i en julepakke fra Kardemomme. Det er bare helt nydelig!
Skjerf blir jeg aldri lei av å sy. Her er et som jeg har tenkt til å beholde selv. Synes det er litt morsomt med kombinasjonen retrostoff, broderier og hekla lapp.


Dette er farver og stoff i Kasparas ånd.


Kjære Vibeke! Her har jeg tatt fram stoffer som du ønsket jeg skulle sy et nett i. Jeg skal starte på det i morgen, og så får vi se om det blir slik du vil ha det.........


Dette søte rådyret hoppet elegant over i nettbutikken i dag.


Det har blitt litt baking på kjøkkenet i det siste. Nå er frysa full med boller som får melisglasur på seg, når de blir tatt opp. Det er så koselig å ha noe hjemmebakst å sette på bordet, når det ringer på.
Mange har spurt om oppskriften på olivenbollene jeg baker. Jeg la den ut på den gamle bloggen min, men jeg legger den nå ut her også. Skal du prøve bare en ny gjærbakstoppskrift i år, så la det bli denne! De er fantastisk gode!

OLIVENBOLLER:

1/2 dl olivenolje
5 dl lunt vann
50 g gjær
2 ts salt
1/2 dl sukker
1 dl grovhakket grønne oliven ( jeg deler de i to)
en grovhakket rødløk
( evt. putt i noen fetaost-terninger)
Mel: så mye at det blir til en deig
Til toppen: havsalt/ maldonsalt


Rør gjæren ut i vann, tilsett alle ingridienser. La deigen heve en time.
Form til ca. 20 boller og etterheves 30 min. Pensle med olivenolje og strø på maldonsalt/ havsalt.
Stekes i midten av ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter.
Lykke til! Det er en oppskrift som er veldig enkel og  du får garantert mange godord av gjestene dine!

Her er vi i disse dager begynt å følge ivrig med på " Firestjerners middag". Selv smågutta synes det er supergøy. De lurer fælt på hvordan fyren fra "Gatas Parlament" klarer brasene i dag.
Ha en lun kveld i sofaen!lørdag 23. januar 2010

Enda mer lappetepper .....Dette lappeteppet har jeg vist før, men her om dagen oppdaget jeg at jeg ikke hadde sydd det helt sammen, så nå er det helt sluttført.  Det er så stort at en kan kroe seg under det en tv-kveld i sofaen.
Dette lappeteppet er helt ferskt  og ble montert ferdig i går. Det er kjempemykt og bløtt foret med den tykkeste flatvatten i butikken. Snart legges det ut i den lille nettbutikken.Bakside-stoffet er i grunnen ganske fint.....
Jeg blir glad når jeg ser dette bildet. Det er bestemor på snart 88 år som blir lært opp av min eldste sønn i fotballkort-spill. Bestemor gikk inn for oppgaven med liv, lyst og entusiasme. Hun snakker aldri om det vonde beinet, de nedslitte hoftene eller andre skavanker man pådrar seg i godt voksen alder. Alltid er hun positiv og klar til å lytte til hvilke nye fotballkort gutta har fått og hvordan det var på forrige fotballtrening.
Selvfølgelig fikk bestemor olivenboller ved siden av middagen. Etterhvert har jeg begynt å putte både fetaost-biter og soltørkede tomater i dem også.
Til bestemormiddagen var det krydrete små kjøttboller, gresk salat, stekte potetskiver med maldonsalt, og svinefilet-biter som hadde ligget i en herlig marinade med honning og sitron blant annet. Denne marinaden må jeg dele med dere.


MARINADE:

2 ss olivenolje
2 ss sitonsaft
2 ts honning
1 ss soyasaus
1/2 rød chili, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket

Kjøttet lå i marinaden 1.5 timer. Ikke bli forskrekket over honninglukten som brer seg i kjøkkenet. Kjøttet smakte ikke utpreget honning, bare nydelig!

Ellers må jeg takke for alle søte kommentarer jeg får for tiden. Jeg prøver så godt jeg kan å besvare dem, men det hender jeg kommer litt på etterskudd. Setter veldig pris på hilsnene!
I kveld skal Gutta Boys sove over hos kompis-nabo og driver nå og pakker ned kosedyr og sengetøy. De gleder seg stort!   Selv har jeg startet på et grønt lite lappeteppe. Kan jo ikke være helt ensporet i fargeveien!
Ha en fin lørdagskveld!


fredag 15. januar 2010

Overraskelser på døra og symaskin-knurr

I går kom min venninne Mette  på døren med fantastiske overraskelser. Hun overrakte meg en bærepose og tittet spent på meg. Så ble det Kaspara-utbrudd og jubel og vantrohet. Hvor hadde hun funnet den kitchy morsomme lampen og fine stoffer??? Jo, hun og mannen hadde ryddet i et dødsbo etter en mer fjern slektning. Lampen hadde til slutt stått igjen i et av rommene, og spørsmålet var , hva gjorde man med den? Hev den på fyllinga? Så hadde Mette kommet på ; vi spør Kaspara!  "Enten blir det litt for mye for henne eller hun vil elske den."
Jeg elsket den! Likte særlig godt den friske lampeskjermen, og jeg er jo som kjent glad i oransje.
Da jeg så den var det som jeg hadde sett den før på en blogg, og jeg undres om det ikke er min venninne Kardemomme som har maken eller lignende? Får kikke på bloggen hennes etterpå.
Tusen takk, Mette for at dere tenkte på meg! Det synes jeg er veldig rørende og utrolig søtt!Et par av disse retro-dekkebrikkene lå i posen fra Mette også. Det er lomme til bestikket øverst.

Jeg er i stor trøbbel! Jeg har sy-abstinenser og alle symaskiner har inngått et komplott mot Kaspara.
Min 20 år gammel Samba Singer Exclusive har hatt gammelmanns-tendenser lenge. Den harker og humper av sted. Stingene blir løse, og jeg klarer ikke få orden på det. På baksiden blir det kluss, masse tråder og stygt. Den er også vrang å få framover. Det er som jeg må dra stoffet med meg. Grrr....
I går i full desperasjon og med vilt blikk handlet jeg en ny, nøktern Bernina-maskin. Vel hjemme rev jeg av pappen med lange støvletter på beina, heiv meg over bruksanvisningen ( og jeg som hater den slags...) og tredde maskinen i trance. Her skulle det syes!!! Jeg har jo så mange fine ventende stoffer( Se bildet) Hva skjer; jo den unge symaskinen er litt ev en jypling! Den knurrer og hopper og lager like stygg bakside som sin eldre medsammensvorne. Hva skjer?
Akkurat nå har jeg mest lyst til å pakke ned hele den nye maskinen, men akk, jeg kan jo ikke levere den tilbake. Så på en annen maskin i en annen butikk, før jeg endte opp med denne, og nå kjenner jeg at jeg angrer som en hund på at jeg ikke tok den første, som lignet mer på min gamle når det gjelder hvordan finne de ulike funksjoner osv. Jeg får nok ta med den unge rebellen til sybutikken i morgen og få litt mer instruksjon. Det hender jo at førsteinntrykk er helt feil også i menneskeverden.


Jeg MÅTTE sy i dag! Tror søm-galskap er det rene skjære narkotikum jeg. Det gjør fysisk vondt å ikke kunne sy! Så ble gamle-maskinen bært fram, og med nød og neppe fikk jeg sydd dette barneskjerfet. Jeg må faktisk gå over noen sømmer på nytt etter at jeg forhåpentligvis til slutt sitter ved en symaskin som går som en klokke.
Under står den nye rebellen i huset. Den er plassert på gangen. Er det ikke slik lærere gjorde det i gamledager da?
Så er det helgestart og jeg venter hjem to gutter med røde roser i kinna etter skidag på skolen. På kjøkkenet står bolledeigen og hever seg, og om litt er det varme ferske boller på bordet.
Ha en herlig helg!

tirsdag 12. januar 2010

Januardager i London

I går kveld kom vi hjem etter fem  fine dager i London. Vi feiret far i husets store jubileum. Han fylte nemlig et halvt hundre på lørdag. Han har selvfølgelig vært på et formidabelt barnerov, da han giftet seg med meg. (Hmmmm.....ikke så formidabelt da....)
En av dagene måtte vi ta rød buss og selvfølgelig benke oss i andre etasje og reise til bydelen Camden.
Tror dette var min femte gang i London, og Camden er fast innslag. Jeg blir mer sjarmert av det jeg møter her enn for eksempel av  Oxford streets flotte og fasjonable motebutikker. " Jeg er en kone som er ganske  billig i drift "   sier jeg til far i huset. "Du kunne ha kommet over en langt mer ekstra-avagant."
 

Camden er den rake motsetning til Oxford street. Bydelen er heller et arbeiderstrøk, men det er såååå frodig, så annerledes, så flerkulturelt. Se på husene i fine farver. Forelsket meg i farven på det til høyre.
Husker første gang jeg var i Camden for ca. 15  år siden. Den gang var det fremdeles punkere å se, og du ville garantert gå på noen i Camden.

Langs hovedgata er det mange butikker og boder. Det er langt billigere i Camden enn i hovedgatene i London sentrum.


I heglene er Camden Market oppe. Her er det masse klær, sko, vesker å finne. Blant ennet kan du handle Dr. Martens støvler i alle mulige farver. Bakdelen er at det er vanskelig å få prøvd klær. Det finnes jo ikke prøverom her på utemarkedet.

Stilig, rå industriell klesbutikk langs hovedgaten i Camden.


En bruktbutikk langs hovedgata. Den var delikat for Kaspara-øyet.


Til Blogglandias ugle-elskere; en ide til veggpynt? Synes det var lekkert med avisveggen her inne som det var malt på.


Man må jo ta små pauser å kose seg litt. Ungene ble fristet over evne av jordbærspyd trukket med sjokolade.


Her skulle dere vært jenter! I Camden er det mange vintage-klesbutikker. Jeg hadde håper at det hadde kunnet ligge noen ruller gammel tapet i en krok, men den gang ei. Må innrømme at jeg blir slått litt ut av den gamle lukten av klær....Er jeg fislete tro?  Jeg liker nok best å kjøpe gjenstander brukt, men er nok ganske glad i nye klær. Jeg sjekket prisene på sommer-vintagekjoler. De lå ofte på rundt 250 kr. Trodde faktisk de ville tatt seg bedre betalt. Selskapskjoler sjekket jeg ikke.Har man gått hovedgata i Camden, kommer man i slutten av forretningene til Camden Lock som jeg liker best. Her kan man kjøpe ulikt kunsthåndverk (mange øredobber, kjeder, vekser osv.) Man kan også kjøpe diverse plakater. Angrer litt på at jeg ikke handlet noe av Andy Warhol.
Her står gutta og ser på sort/hvitt vesker, mange med kjendiser som Audrey Hepurn på osv.


Kaspara og Gutta Boys  med Big Ben i bakgrunn.
Det er så mye å se og så mye å gjøre i London, og jeg er enig i den kjente personen (husker ikke nå hvem) som sa de vise ord; "den som er lei London er lei livet"


Et stenkast fra hotellet lå "London eye", dette pariserhjulet du kan skue utover London i lukkede vogner i. Vi hadde tenkt til å ta denne lufteturen, men den var  dessverre stengt akkurat nå.


Utsikt fra hotellrommet i 9.etasje; London eye og Big Ben. Vi slo litt på stortromma og bodde  fint på hotellet Park Plaza County Hall denne gang. Egentlig er jeg fint lite jålete med bosted og en annen gang kanskje vi bor helt annerledes.


Et særdeles frodig område; Carnaby street. Her fikk man virkelig følelsen av "Love, peace and music".


I Carneby street lå butikken Liberty. Libertystoffer er jo et kjent begrep.
Vi måtte jo ta med gutta på Madame Thossaud. De gledet seg over å knipse bilder av hverandre, og lure på om de klarte å lure bestekompisen trill rundt. Ville han tro de hadde møtt David Beckham for eksempel?


Musicaler hører med i London. Vi fikk vært på Queens " We will rock you". Smågutta elsker Queen ,og det var også en av mine virkelige favorittgrupper i ungdomstiden. Vi fikk også vært på musicalen "Thriller"med Michael Jacksons musikk.  Det er strengt forbudt å filme på teatrene, og far i huset ble raskt tilsnakket, da han knipset dette bildet før det hele startet.
Hele familien synes nok at Queen-musicalen var den beste. Den hadde en story, og teateret den spilles i er så flott. "Thriller" besto av masse sang og dans uten at en historie var flettet inn.Jeg bor og lever sammen med fotballgale små menn og en stor. Selvfølgelig er fotballkamp et "must" i England. Uten billetter stilte vi opp utenfor Arsenals bane og fikk ved alt hell tak i  tre billetter. Det var en ganske lett sak og finne ut hvem som ikke ble med inn på kampen. Så mens gutta så Arsenal spille ,mot Everton, ruslet Kaspara gatelangs. Akkurat da var det veldig surt og kaldt. Det så ikke ut til å være det store forretningsområdet, men så etter litt vandring dukket det opp tre brukt/ retrobutikker på rad. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. Var de dalt ned fra himmelen? Rett innenfor døren i den ene butikken, lå det haugevis med Wiinbladplatter (månedene) Gjett om jeg følte meg hjemme!!!
Det var noe utrolig trygt og hjemmekoselig ved å se disse plattene, der jeg ruslet litt alene i verden.
Så dukket det opp en Mc Donalds, og jeg kunne kjøpe rykende varm kaffe og varme meg på. Litt senere gikk jeg inn i en butikk med bøker, gamle filmplakater og kort og tilbrakte rundt tre kvarter der. Jeg fikk varmen tilbake i kroppen, og alt var såre vel.
Jeg fortsatte videre, gikk og gikk bare rett fram. Turde ikke ta noen avstikkere, for jeg har en horribel stedsans. Etterhvert dukket det opp mer spennende butikker, og jeg hadde nesten ikke lyst til å snu. Min lille oppdagelsferd på egenhånd ble skikkelig fin.

For dere som tror at Kaspara gikk amok på januarsalget i London, så tar dere helt feil. Med to små menn ved siden av meg, er det begrenset med shoppingmuligheter. Jeg har vært i maaaaange fotballbutikker og sportsbutikker men ikke så mange butikker med merkelapp Kaspara. Siden dette var en familietur og feiring av far i huset, ville jeg ikke snike meg bort på egne handlerunder. På forhånd visste jeg at her ble det  mest fotball og musicaler og litt på guttas premisser denne gang. Det var helt greit.

Nå koser vi oss hjemme. Det er alltid herlig med miljøforandring, men  heldigvis er det godt å komme hjem også.
Tusen takk for alle kommentarer i det siste. Jeg blir boblende glad for dem! Skal prøve å ta meg en runde rundt å se om dere lever alle sammen og titte innom dere nye, jeg ikke har vært innom før.
I morgen skal jeg lage et lite innlegg, om det ørlille som ble med hjem i kofferten. Skru forventningene ned!
Ha en herlig kveld!