Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

søndag 31. januar 2010

Mat, venner og en spenstig forrett

I går kveld hadde vi besøk av en vennefamilie på fem. Det ble prating, leking og mye god mat. Inspirert av "Firestjerners middag" ble det en treretters denne gang. Faktisk lagde vi ofte litt mer avansert mat før ungene dukket opp og hadde "gourmetklubb" sammen med tre andre vennepar. Etterhvert som unger ble født på rekke og rad i denne vennegjengen døde matklubben vår sakte men sikkert ut. 

Bordet er langt og ikke alle duker strekker over hele bordet. Da legger jeg ofte duken i bredden på midten av bordet.Jeg er så glad i arve-asjettene våres. De er fra farmoren og farfaren til mannen min og teller 18 stk.De har nok hatt mang en velsmakende middagsrett på seg i en gammel stilfull villa på Bellevue i Bergen en gang i tiden... 


Tenkte jeg skulle gi dere oppskriften på den spenstige forretten, som vi har laget mange ganger her hjemme. Oppskriften er hentet fra kokeboka " Kulinariske møter med D`Artagnan".
Den består av kaldkokt kveite i vodka og lime som er innrullet i røket laks. Ved siden av følger stuede poteter innkledd i spinatblader.
Dersom jeg var en kjent person og fikk forespørsel om å delta i " Fireretters middag" hadde dette blitt min forrett. Nydelig smaker den!

Til fiskedelen trenger du: ( 4 personer)

400 g midtstykke av kveite
150 g røket laks
25 g russisk kaviar / ørretrogn eller lodderogn
1/2 dl seterrømme
Blancherte spinatblader (lett oppkok)

Marinade til kveita:
4-5 sitrongress
saften av 2 limefrukter
4 ss jordnøttolje
3 ss vodka
1/2 ts salt
nykvernet pepper

Skjær til kveiten i 4 stykker uten ben.
Bank sitrongresset med baksiden av en stor kniv så saften begynner å piple fram.
Press limefruktene og bland saften med olje, vodka, salt og pepper til marinaden.
Ha i fisk og sitrongress sammen med marinaden i en plastpose og la den ligge ca. 2 timer i kjøleskapet. Pass på å vende posen en gang i blant.
Tørk godt av kveiteskivene etter marineringen.
Bland kaviar og rømme og smør et tynt lag på den ene siden av lakseskivene.
Pakk så kveiteskivene inn i hver lakseskive.Pynt med ssort kaviar på toppen.

STUEDE POTETER:

2 store poteter
2 sjalottløk
20 g smør
2 dl fløte ( blir ofte litt mer etter som noe koker inn)
1 knivspiss reven muskatnøtt
1/2 ts salt
nykvernet pepper

Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Stek den hakkede løken raskt i smøret ( bare litt gul)
tilsett potet-terninger, fløte, muskat, salt og pepper, og la det hele koke over svak varme til potetene er møre og fløten har tyknet.
Kle timbal-former med spinatblader som har fått et oppkok. Legg opp i stuede poteter i formene.
Disse potetformene kan fint lages dagen i forveien.
Anbefalt drikke til denne retten er ren vodka! Litt voldsomt for noen kanskje, og jeg må medgi at jeg holder meg til hvitvin her.

I dag har vi fått gått en lang skitur og naturopplevelsene sto i kø! To elegante rådyr hoppet bortover i snøen ikke langt unna oss. De er jo så vakre, og aldri hadde jeg klart å stå med jaktvåpen og skyte dem...

Litt senere dumper vi bort i en  søt liten, frossen mus midt i løypa. Den søker ly rundt bena våres, og plutselig roper minstemann  " nå har den krypi inn i boblebuksa mi". Stakkars liten, den var så fornøyd inne i de varme gode boblebuksene, og forfjamsede og litt lattermilde måtte vi få den ut av det varme tilholdsstedet den hadde søkt. "Kan vi ikke bære den med oss til et lunere sted enn denne kalde sletta?" sa Kaspara, som helt fra barnsben av har reddet diverse fugler og mus fra den sanne død. Lenge var det vetrinær hun  ville bli.
Men ... raskt og impulsivt  spretter den ut av handa, og vips så har den gravd seg ned under snøen. Kjente et øyeblikk at jeg var veldig takknemlig over å være menneske som skulle hjem til en lun stue og god søndagsmiddag.

Ha en flott ny uke!


torsdag 28. januar 2010

Gevir-knagg, rød loppislampe og tapetfunn på loftet

I hallen var det en tanke farveløst, og på en kommode i annen etasje lå et gevir kjøpt på Tanum loppis like utenfor Strømstad. Hmmmmm.... hvor skulle jeg henge det?  Så slo tanken meg at kanskje den kunne bli en knagg  i hallen. På den måten kunne det bli små farveklatter i det ganske så hvite rommet.
Jeg synes det gjorde godt med litt farve. Dører er jo genialt å henge knagger på!Mens vi først befinner oss i hallen, ja da knipser man vel litt i hytt og gevær! Jeg liker små rariteter og
snurrepiperier slik som den gamle telefonen  og flosshattkofferten på gulvet. Jeg er også veldig glad for den sorte skrivebordslampen funnet på loppis for kanskje 30 kr.


Da julen var omme måtte Jieldelampen som var så tøff til verdenskartet flytte tilbake til spisestuen, der det var et stort gap etter den. Så ble det  trist og traurig ved kartet inntil Kaspara inspiserte loftet og fant en rød, glad loppislampe hun hadde kjøpt for lenge siden. Da ble det glede og fordagelighet igjen i dette hjørnet.På min loftsvandring snublet jeg bort i en gammel tapetrull som lå igjen etter husets tidligere eiere. Denne tapeten prydet badet i annen etasje, da vi flyttet inn. Jeg rakk å teste badekaret,  før vi totalrenoverte badet, og gjett om jeg hadde følelsen av å ligge i en blomstereng?!
Noe i meg får lyst til å nynne " Vår, ja så har det blitt vår, så har det blitt vår i år, og våren den er en klisje`, den er en klisje` men hva gjør vel det? "   slik De Lillos gjør det når jeg ser denne tapeten.
Ha en god natt og flott morgendag!

onsdag 27. januar 2010

Pute, skjerf og olivenboller

Her er en ny pute jeg har sydd med innfelt broderi. Det er mange som lager puter ala dette, og gamle broderier kommer til heder og verdighet igjen. Det nydelige sterkeste rosa stoffet, lå i en julepakke fra Kardemomme. Det er bare helt nydelig!
Skjerf blir jeg aldri lei av å sy. Her er et som jeg har tenkt til å beholde selv. Synes det er litt morsomt med kombinasjonen retrostoff, broderier og hekla lapp.


Dette er farver og stoff i Kasparas ånd.


Kjære Vibeke! Her har jeg tatt fram stoffer som du ønsket jeg skulle sy et nett i. Jeg skal starte på det i morgen, og så får vi se om det blir slik du vil ha det.........


Dette søte rådyret hoppet elegant over i nettbutikken i dag.


Det har blitt litt baking på kjøkkenet i det siste. Nå er frysa full med boller som får melisglasur på seg, når de blir tatt opp. Det er så koselig å ha noe hjemmebakst å sette på bordet, når det ringer på.
Mange har spurt om oppskriften på olivenbollene jeg baker. Jeg la den ut på den gamle bloggen min, men jeg legger den nå ut her også. Skal du prøve bare en ny gjærbakstoppskrift i år, så la det bli denne! De er fantastisk gode!

OLIVENBOLLER:

1/2 dl olivenolje
5 dl lunt vann
50 g gjær
2 ts salt
1/2 dl sukker
1 dl grovhakket grønne oliven ( jeg deler de i to)
en grovhakket rødløk
( evt. putt i noen fetaost-terninger)
Mel: så mye at det blir til en deig
Til toppen: havsalt/ maldonsalt


Rør gjæren ut i vann, tilsett alle ingridienser. La deigen heve en time.
Form til ca. 20 boller og etterheves 30 min. Pensle med olivenolje og strø på maldonsalt/ havsalt.
Stekes i midten av ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter.
Lykke til! Det er en oppskrift som er veldig enkel og  du får garantert mange godord av gjestene dine!

Her er vi i disse dager begynt å følge ivrig med på " Firestjerners middag". Selv smågutta synes det er supergøy. De lurer fælt på hvordan fyren fra "Gatas Parlament" klarer brasene i dag.
Ha en lun kveld i sofaen!mandag 25. januar 2010

Nye varer i nettbutikken og " den er jo bare såååå retro, mamma!"


I dag har jeg oppjustert den lille nettbutikken og noen lappetepper og andre ting har funnet veien dit.
Det er bare å klikke deg inn på bildet på høyre  side her på bloggen. Utover uken dukker det nok opp enda noen flere ting.


Ja, si hvem som skal få barberkyssene....... Denne søte lille brikken er å finne i nettbutikken.Sverger du til det litt kitchy?  Detter sjarmerende bildet er også lagt ut i nettbutikken i dag og venter på en glad kjøper.
Jeg selger IKKE tannpirkere i nettbutikken! Men dette er bare en søt liten historie om hvordan miljøet en lever i påvirker en til de grader. Far i huset kom før jul en gang hjem med denne beholderen til tannpirkere. Han tenkte at den var så spenstig at Kaspara orket å leve med den på det lange spisestuebordet. Eldstesønnen på åtte år  grep den nyankomne tannpirkebeholderen begjærlig. " Mamma, den er jo bare sååååå retro!"  "Jeg ønsker meg en sånn til jul, den var jo bare  rå!"
Jeg datt nesten av stolen der jeg satt! Ikke ante jeg at åtteåringen hadde ordet " retro" i sitt vokabular.
Sant og si må jeg jo si meg enig med han. Synes faktisk denne beholderen hadde en retro-look jeg!
Og julegaveønsket var jo søtt og beskjedent!
Ha en virkelig fin kveld alle sammen!

søndag 24. januar 2010

Kasparas ønskeliste

For en stund siden fikk jeg en interiør- utfordring fra  søte Ida Susanne med bloggen "Sukkertøy for øyet".    Jeg skulle fortelle om fem ting som jeg hadde på ønskelisten min, og her kommer de.  Ekteparet Ray og Charles Eames, leke-ekteparet som det også er blitt kalt er og blir mine favoritt- designere. Med den  farveglade knaggen var det kjærlighet ved første øyekast for min del. For noen år siden hadde jeg stevnemøte med den hjemme hos meg , men fant ingen plass for sjarmøren. Nå har jeg imidlertidig funnet et sted for denne, og den er fremdeles på ønskelista.
Vi har den herlige Eames-gyngestolen i hvitt, og den blir brukt flittig her hjemme. Ungene elsker den! På ønskelisten min står også en Eames-stol som disse enten hvit eller sort. Liker så godt denne varianten med treben.

Apekatten til Kaj Bojesen er velkommen til Kaspara-hjemmet. Det er noe spesielt med meg og apekatter. Da jeg var med sjømannspappa`n min på de sju hav som liten, hadde jeg hele tre apekatter  med navnene Alfred, Willfred og Oskar.
Jeg liker veldig godt mye av det som har signaturen Louise Campbell. Denne herlige blomstervase/lysestaken som heter Fiducia liker jeg ekstra godt.


Jeg synes oppbevaringssystemet " Uten Silo" er stilig, og skulle gjerne ha en slik på arbeidsrommet for å holde styr på alle de små ting, som har en tendens til å ha rømt av banen, når jeg trenger de som mest.
Far i huset sier;" tenk på alt støvet som legger seg ned i disse rommene". Det er mulig, men Kaspara evner visst ikke helt å tenke i de baner.


Foruten de andre tingene ønsker jeg meg gamle glade retrotapet-ruller i haugevis!!! Bare se hvor friskt det kan bli med en glad tapetvegg og vakre hvite gulv og vegger. Dette bildet er fra Lutterlagkages butikk i Malmø. Jeg blir aldri mett av å se på dette bildet!


Ha en god helgeslutt og en forfriskende ny uke alle sammen!

lørdag 23. januar 2010

Enda mer lappetepper .....Dette lappeteppet har jeg vist før, men her om dagen oppdaget jeg at jeg ikke hadde sydd det helt sammen, så nå er det helt sluttført.  Det er så stort at en kan kroe seg under det en tv-kveld i sofaen.
Dette lappeteppet er helt ferskt  og ble montert ferdig i går. Det er kjempemykt og bløtt foret med den tykkeste flatvatten i butikken. Snart legges det ut i den lille nettbutikken.Bakside-stoffet er i grunnen ganske fint.....
Jeg blir glad når jeg ser dette bildet. Det er bestemor på snart 88 år som blir lært opp av min eldste sønn i fotballkort-spill. Bestemor gikk inn for oppgaven med liv, lyst og entusiasme. Hun snakker aldri om det vonde beinet, de nedslitte hoftene eller andre skavanker man pådrar seg i godt voksen alder. Alltid er hun positiv og klar til å lytte til hvilke nye fotballkort gutta har fått og hvordan det var på forrige fotballtrening.
Selvfølgelig fikk bestemor olivenboller ved siden av middagen. Etterhvert har jeg begynt å putte både fetaost-biter og soltørkede tomater i dem også.
Til bestemormiddagen var det krydrete små kjøttboller, gresk salat, stekte potetskiver med maldonsalt, og svinefilet-biter som hadde ligget i en herlig marinade med honning og sitron blant annet. Denne marinaden må jeg dele med dere.


MARINADE:

2 ss olivenolje
2 ss sitonsaft
2 ts honning
1 ss soyasaus
1/2 rød chili, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket

Kjøttet lå i marinaden 1.5 timer. Ikke bli forskrekket over honninglukten som brer seg i kjøkkenet. Kjøttet smakte ikke utpreget honning, bare nydelig!

Ellers må jeg takke for alle søte kommentarer jeg får for tiden. Jeg prøver så godt jeg kan å besvare dem, men det hender jeg kommer litt på etterskudd. Setter veldig pris på hilsnene!
I kveld skal Gutta Boys sove over hos kompis-nabo og driver nå og pakker ned kosedyr og sengetøy. De gleder seg stort!   Selv har jeg startet på et grønt lite lappeteppe. Kan jo ikke være helt ensporet i fargeveien!
Ha en fin lørdagskveld!


onsdag 20. januar 2010

Retro-søm og gutte-reir


Jeg er såååå lykkelig over å ha en snill, samarbeidsvillig symaskin! I dag har jeg fått montert ferdig to mindre lappetepper. Her er teppe nummer en. Jeg har en tendens til å skule mot en viss type farver.

Og slik er baksiden......Dette er en flik av lappeteppe nummer to. I det har jeg brukt broderier, retrostoff, hekla lapper og en søt liten rose.Litt mer av teppe nummer to..........


Her er hele teppe nummer to. Begge kommer til å bli lagt ut i den ørlille nettbutikken en av dagene.
Hvordan kan man anvende teppene da? Disse er ikke foret. Tja, de kan henge på en stolrygg og gi farve til miljøet......De kan kle Eames-gyngestolen og sprite den litt opp.De kan være fine, svale  overkast på vår og sommer for små mennesker.I dag har det dalt ned med myke snøfiller. Gutta har hatt med kamerater hjem fra skolen, og mor i huset har stekt vafler til sultne 7-8 åringer. Koselig med varme vafler og snø på ruta!Utsikt fra spisestua til vinterlandet og mitt barndomshjem. I dag bor det et ungt, søtt par der. Jeg blunker til mitt barndoms hus, og passer godt på det.
Varme vafler fikk bein å gå på!Etter vaffelsspising var det på tide med lekser for 3.klasseguttene. De var såååå flinke og arbeidsomme. Regnet, skrev løkkeskrift og leste leseleksa for meg. Ikke bare bare å bli med hjem til lærer`n, hi, hi....
Min eldstemann er til venstre. Her går det i langt hår på både moren og småguttene.


Mens tredjeklassingene jobber og sliter, lever andreklassingene et sorgløst liv med mindre lekser. Her er det Wii som spilles. Min yngste sønn ligger i sofaen og slanger seg.


Så er gjestene våre reist, og vi skal benke oss ned foran tv`n å se på " Firestjerners middag" og kose oss med frukt.
Ha en glad kveld!