Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

søndag 30. mai 2010

Morgenkaffe på trappa, foccacia-bakst og tapethjelp

I går morges var en av disse stille, solfylte morgenene jeg alldeles ikke kunne orke å ligge lenge. Jeg kokte indisk kaffe fått av Bente med bloggen Hjemmescenen og tok den med ut på trappa. Der nøt jeg morgenstillheten, fuglekvitter i gamle høye eiketrær, og synet av et rhodedendron-bedd  i sin fineste prakt.  Jeg visste at når husets tre mannlige innslag dukket opp ville det bli  full pinne på musikkanlegget.Det er nemlig lov på lørdagsfrokoster!  Da vil Manchester-United kampsanger, Donkey Boy, gamle gode Queen og Dum Dum Boys gjalle utover det kaspariske hjem. Misforstå ikke; jeg LIKER musikk, bare ikke så tidlig på morgenen....På lørdager er det rørte jordbær her hjemme på frokostbordet. Særlig eldstemann har et usedvanlig lite påleggs-reportoar, men han elsker bær og frukt. Det er godt å se han spise med god appetitt, og vi andre sier ikke nei takk til rørte jordbær vi heller. Å lage den rørte jordbæren på trappa er ekstra koselig.


Velkommen inn i hagen! Når du går inn porten, må du rusle under en portal med grønne kvister. Her kan du skimte det store Rhodedendronbeddet også.


Fra trappa kan jeg sitte med min indiske kaffe og beundre Rhodedendronbuskene. Synd de ikke er remonterende! ! I stedet må jeg titte masse på dem nå en fjorten dagers tid!
Så ble det endelig duket for utefrokost med varme rundstykker, nylaget eggerøre og rørte jordbær. Det er godt å ha god tid til forkosten!


Litt hjembakst smaker godt i helgene, og denne helgen fikk jeg testet en ny foccacia-oppskrift med italiensk mel, spinat og mozzarella. Det italienske melet ble kjøpt på Meny.


Jeg elsker å lage gjærbakst som ikke er søt og med masse spennende fyll! Neste gang skal jeg bruke enda mer spinat.


Mmmmm... spis og nyt! De var ekstra gode varme. Kommer til å lage disse igjen blant annet som tilbehør på sommerens grillbord. Deigen var forøvrig enkel og fin å arbeide med.

Her kommer oppskriften til deg:

FOCCACIA MED SPINAT OG MOZZARELLA    ( 4 stk.)

2 1/2 dl vann
25 g gjær
1 ss olivenolje
2 ts salt
200 g italiensk durumhvetemel
ca. 250 g italiensk hvetemel

Fyll:
300 g frisk spinat
havsalt og pepper
250 g hel mozzarella
t ts tørket oregano
1 ss ekstra jomfruolivenolje

1. Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett olivenolje og salt og rør durummel i. Elt hvetemel i deigen litt av gangen og elt deigen til den blir glatt og smidig. Heves lunt i 1 time.

2. Del deigen i fire stykker og trill boller. Legg bollene på bakepapir på platen og trykk dem lett flate med håndflaten. La bollene heves mens du lager fyllet.

3. Sett ovene på 225 grader.

4. Skyll spinaten og gi den et raskt oppkok. Krydre med salt og pepper. Skjær mozzarellaen i små biter.

5. Lav huller i deigen og putt i mozzarella og spinat. Krydre med oregano og havsalt. Dryp olivenolje over og stek dem i ca. 12 minutter.

Masse lykke til!

Så vil jeg prøve å hjelpe en leser som har kontaktet meg og forhører meg nå med  dere der ute; hvor kommer denne fantastiske tapeten fra??????  Jeg viste dette bildet i innlegget mitt om barnetapeter, men tror dere ikke jeg hadde glemt link til dette bildet. Jeg ser at det kommer fram "Secret garden" og det tyder på at dette er navnet på tapeten, men jeg finner ikke fram til den ved å google dette.
Leseren som har kontaktet meg drømmer indelig om å bruke denne tapeten på barnerommet hun holder på å pusse opp, så det hadde vært supert om du kunne hjelpe dersom du kjenner til tapeten.I helgen har jeg også fått tapetsert en tinghylle til eldstemann. Den skulle være litt guttete og inkludere hans store interesse; fotball. Resultatet kommer i morgen.

Ha en fin, avslappende avslutning på helgen og en solfylt ny uke!


torsdag 27. mai 2010

Hvite rom og frodig retro


JA, jeg elsker farger...... men jeg blir veldig fengslet av dette bildet fra Elle Interiør. Bokstavene på veggen, den rå industrielle stolen samt den hvite nye Jieldelampen gjør noe med meg.

Hvite gulv, hvite gulv, hvite gulv er alt jeg vil!!!!
Synes dette Elle-bildet også viser et innbydende rom og jeg slenger meg gjerne i den rause hjørnestolen med en kaffe latte.

For litt siden vant jeg i lotteri på Kvirrevitts flotte blogg. Førstepremien var en bunke fantastiske retrostoffer samt små tapetbiter. Den spennende pakken leverte Kvirrevitt på Nr. 9, min søsters butikk for en del dager siden. Kvirrevitt og jeg er nemlig sandefjordinger  begge to. Gjett om jeg var superspent da søsteren min kom innom meg med den store forundringspakken. Det var som jeg kjente barndommens sitring over disse hvite posene med et alldeles ukjent innhold.    Jeg følte meg priviligert der jeg tok ut det ene fine stoffet etter det andre. Sy-abstinensene meldte seg umiddelbart!!! Tusen tusen takk, Kvirrevitt!! Nå kvitrer også jeg!
Stilige tapetbiter som jeg kan bruke til settekasser, kort og papirvimpler fulgte også med.

Fram med saks og lim! Her skal det bli mye moro!

Denne uka har jeg befunnet meg i skolestua med masse "Kunst og håndverk" på programmet. I dag har 6.trinn malt Van Gogh-inspirerte bilder på tapetpapir. Flott å se ivrige unge mennesker boltre seg foran staffeliet!
 Nå skal lage litt nattmat til en hardarbeidende far i huset .Jobbmessig har han et par særdeles krevende perioder i året, og nå er han i "perioden sin" som vi kaller det. Så nå kaller kjøkkenet,og jeg tror det skal bli en varm grønnsakssuppe struttende av vitaminer som blir dagens nattmat.

Ha en fin senkveld, og du nå går vi snart inn for landing og inntar helgen!
onsdag 26. mai 2010

3 ting på ønskelistaNIB har oppfordret bloggerne til å komme med sine tre høyeste interiør-ting på ønskelista. Her er mine. Jeg har alltid vært så ufattlig fascinert av de gamle Christian Dell-lampene og skulle mer enn gjerne eid en.


JO.... jeg vet det... Den er nesten "utslitt" i bloggverden, MEN... den gjør meg fremdeles litt ekstra glad der den henger og er så full av glede og energi!
RETROTAPETER, RETROTAPETER i lange baner.......MÅ bli ønske nr.3
Jeg kan ikke se meg mett på fargeglade 70-tallstapeter. Jeg vil ha en fondvegg her og der, dekorere deler av et møbel, kle oppslagstavler, klippe og lime uhemmet med disse retro-godbitene.
Hva er dine topp 3 ønsker tro?

Ha en stille og bedagelig kveld!

tirsdag 25. mai 2010

Svigerfars overveldende gave og koselig bloggbesøk


17.mai er det fast tradisjon med lunsj hos svigerfar som bor i sentrum av byen. Denne 17.mai hadde han en alldeles overveldende gave på lur til meg. På 60-tallet kjøpte svigerfar flere Kaj Bojesen-figurer, og disse har mange ganger vært gjenstand for nesegrus beundring fra min side. Jeg har ofte måttet ta meg en tur ut på den innebygde verandaen hans og hilse på "Svigerfars Zoo".
Ved lunsjbordet sa svigerfar at det ventet en gave til  meg ute på verandaen, noe som jeg ville verdsette mer enn han gjorde pr. dags dato. Han smilte lurt og gjorde det klart at Bojesen-apen skulle melde flytting! Jeg ble nesten stum, den har stått på ønskelisten min så lenge... For en makaløs svigerfar!

MEN.......... IKKE NOK MED DET!
Denne ytterst sjarmerende Bojesen-elefanten skulle også skifte adresse og flytte inn i det kaspariske hus. Jeg synes den er SÅ fin, liker treverket på den så godt. Den er en del lysere enn den berømte apen.

MEN EVENTYRET SLUTTER IKKE HER.......
Vi skulle også bli vertsfamilie for en liten bjørnunge og en spretten kanin.
For tiden flytter de flotte dyra rundt omkring i stuene, bare apen har fått fast bopel foreløpig og det er hengende å dingle i en tallerkenhylle i lillestua.
Tusen takk svigerfar; du er snillere enn snillest!


Den mest profilerte av dyrene; nemlig apen ble laget av Bojesen i 1951. Opprinnlig var Kaj Bojesen sølvsmed før han startet på sine flotte tre-leksaker. Bojesen prøvde å få apen godkjent som dansk souvenir men fikk avslag siden aper ikke ble ansett å være danske dyr. Bojesen skal ha svart noe sånt som; " Minsanten kjenner jeg mange danske apekatter og forøvrig har jeg aldri sett en havfrue i danske farvann".

Ellers har jeg hatt et hyggelig bloggbesøk i pinsen. Det var Bente fra bloggen Hjemmescenen som gjestet Kaspara-huset sammen med en venninne. Egentlig har vi hatt kontakt helt siden Bente var anonym leser og vant et nett av meg.Raust har hun forsynt huset vårt med spennende indisk kaffe og skrevet lange koselige mailer til meg.  Det var veldig artig å treffe henne og venninnene hennes "live". Været var upåklagelig så det ble lunsj i hagen og masse prat. Ikke noe trykkende pauser og manglende samtalestoff, nei!  Tusen takk for koselig besøk, jenter!

Ha en flott tirsdag!

torsdag 20. mai 2010

Godbiter på Nr.9


Var nylig innom søsteren mins interiørbutikk Nr. 9 i Kongensgate her i Sandefjord. Min store  favoritt-gjenstand denne gang var denne snakkeboble-lampen som simpelthen heter " Snakkes" og er fra Northern Lighting. Den koster 1490 kroner.


Her er en annen lampevariant. Det er en  filtet håndlaget lampe fra Edblad. Det er litt av et arbeid som ligger bak denne lampen som er montert for hånd. Prisen lyder på 1250 kr.

Dette er ting jeg faller pladask for; et gammelt taxameter.Oslolampa er nok kjent for de fleste interiørbloggere, men det jeg ville ha med i fotoøyet her var først og fremst de lekre 50-talls kannene fra Melitta. De er i hvitt porselen med løst sølvhylster. Det finnes også en tekanne i butikken.


Fine tredyr fra Ferm Living


Herlige gammeldagse blikkleker slik jeg husker fra min egen barndom. Pariserhjulet er også en spilledåse og koster 230 kroner. Elefanten med ball koster 180 kroner. Liten fugl 40 kr., Donald 180 kr.
Muligens en morsom barselgave? Først kan den være pynt på hylla i barnerommet og så kan den bli en aktiv leke etterhvert.


Jeg tror jeg er i et barnlig lune i dag og kjører til med mer for den yngre generasjon. Her er en myk uro fra Ferm Living til 345 kr. Den er så delikat i fargene!


Hva med en svømmetur i italienske marmorfliser?


Etter svømmeturen "pælmer" vi i oss Kusmi-te og får varmen.


Jeg liker glass-håndklene fra Ferm Living og telysestakene fra Karin Eriksson.Er "hagesnører" en naturlig del av ditt vokabular???? Jeg måtte melde pass her. For meg som en gang i min glade ungdom av alle ting var vestfoldmester i isfiske handler snører om fisking! Dette er altså engelske hagesnører til oppbinding av planter og de koster 60 kroner stykket.


Her er de nyeste kortene fra Darling Clementine. Bokstaver og skilt er det flust med på Nr. 9


Vakre opalglass-skåler med stett. Da jeg var i Danmark i påsken, kjøpte jeg noe lignende til 5 kroner i en bruktbutikk. Utilgivelig nok gikk jeg fra en skål til en femmer også. Er det det som kalles "besvisstløs i gjerningsøyeblikket"?Kjenner jeg ble nostalgisk nå. Hester, sprangridning og trening av traverhesten faren min og jeg eide sammen preget mye av fritiden min i barne og ungddomsårene.

Denne gang utroper jeg snakkeboble-lampen og de gamle ekte Jiledelampene du ser på øverste hylle på dette bildet til mine favoritter. Har du noen favoritter blant tingene jeg har vist?

Ha en flott maidag!


lørdag 15. mai 2010

Den glade kjolen 


Etter mange oppfordringer kommer et bilde av min nysydde  særdeles glade kjole. På loftet fant jeg en topp kjøpt for mange år siden. Den var nesten på vei opp i en pose som skulle leveres til Frelsesarmeen, da jeg fant ut at den måtte bli en del av en gladkjole i stedet. Underdelen er sydd av et sengetøy fra snille Beppe og et fint stoff med oransje blomster på brun bunn forært meg av svenske Susanne.http://sibyllanshemligheter.blogspot.com/ Jeg har alltid vært spesielt glad i det rødrosa Unikko- stoffet fra Marimekko, som ble lomme og litt av bakstykket. Mange har bedt om å få se kjolen på også, og vi får se om jeg titter fram en dag med humørspreder-kjolen på.


Stemningsrapporten fra Sandefjord lyder slik; rufsevær og innekos, varm kakao og loff med banan, glade gutter med overnattingsgjest og spennende kamp på " Mesternes mester".
Ha en fin lørdag du også!


onsdag 12. mai 2010

Kardemomme og Kaspara i farta


Her holdt jeg hus i natt; på verdens mykeste madrass omgitt av de lekreste retrostoffer. Jeg sov kort sagt på Kardemommes fargerike  syrom, og da jeg våknet trodde jeg virkelig jeg var kommet til retro-himmelen!  Ikke nok med alle disse øyefristelser; Kardemomme hadde laget verdens koseligeste velkomstpakke til meg som lå på senga mi. Det var en stor, god bunke retrostoffer med silkebånd rundt.
Det var så vidt ikke Kaspara tyvlånte Kardemommes symaskin i nattens mulm og mørke, for lysten til å dure i vei på symaskinen var formidabel stor!


Kardemomme tok i mot meg på Oslo S tidlig på dagen  med en stor klem og et lyst smil. Vi måtte selvfølgelig spise lunsj ute i det fri, og her fant vi et passende sted.


Mmmmmmm....... velsmakende for ganen og estetisk for øyet.


Våren virket til å ha kommet lengre i Oslo enn i min hage. Vi satt under en luftig, grønn himmel.


I strålende solskinn vandret vi gatelangs i hovedstaden. Beina  våres trådde automatisk innenfor dørene
til Søstrene Grene, Illums bolighus, Designtorget, Rafens, Papirgalleriet og Norway Design. Så MÅTTE Kaspara på Indiska. I "gamle dager" lenge før Indiska hadde nådd norskekysten, valfartet Kaspara og storesøster`n til Uddevalla og Gøteborg på tokt etter florlette, flagrende,  indiske skjørt. Med hamrende hjerte steg vi inn blant eksotiske farger. I neste sekund fløy febrilske hender gjennom skjørte-stativ etter skjørte-stativ. Noen timer senere bar det hjemover til fedrelandet med mange Indiska-poser i bagasjerommet. 
I går ble denne feminine og vakre toppen med broderier og roser med meg.


Kardemomme og jeg er to kaffedrikkende damer, så litt kaffepåfyll må til i blant. Her befinner vi oss på Springbook og ble fristet av deilig brød med kylling, matmuffins med urter og fetaost samt kake.


Vel hjemme i det kardemomske hus som var SÅ lyst og SÅ stilig, ble jeg kommandert ned på en god stol. Mens Kardemomme laget middag og kokkelerte skulle jeg være fornem selskapsdame å kose meg med et glass hvitvin og en fin bok. Jeg måtte sitte å se meg rundt i ett kjør og kjære lesere; det er like fargefrodig og herlig hos Kardemomme som bloggen hennes gir inntrykk av. Jeg kunne oppholdt meg leeeeenge i den luftige, deilige stua.


Vi spiste nydelig gratinert form og drakk kald hvitvin i hjørnesofaen sammen med Kardemomme-mannen og søte Kardemomme-datteren. Første gang Kardemomme og mannen besøkte oss her i Kaspara-huset, gestikulerte jeg så med armene, at jeg velvet et stort glass Solo over buksene til Kardemommes mann. Uheldigvis så det ut som om han hadde hatt litt for knapp tid til å rekke et lite rom i huset. Kardemomme lo så hun gråt, og mannen tok det pent men.... akk, jeg var ikke så høy i hatten. Heldigvis kjenner jeg Kardemommes mann fra før av. Vi er fra samme by og vanket i samme gjeng i ungdomstiden.
Etter middagen i går var det deilig å slenge beina opp i sofaen og skravle. Jeg hadde faktisk sydd en ny kjole etter t-skjorte-kjole varianten her om dagen, og den måtte innvies i Oslo.
Kjære Susanne  og Beppe, kjenner dere igjen de fine stoffene dere har forært meg??? Dere får se mer til denne nysydde kjolen senere.


Vel, det er ikke jeg som driver og romantiserer i Oslo!
Utover kvelden satte vi på Maryl Streeps siste film " Julie og Julia". Forøvrig er jo blogging et tema der!


Stille morgenstund med sterk kaffe og utsikt til den sildrende bekken. Kardemomme og jeg tok en tidlig buss inn mot Oslo sentrum i dag.


Fine papir ble med hjem fra Oslo


Og Indiska ble en lilla plastmatte fattigere. Nydelig farge og sympatisk pris; 149 kr.

Jeg slepte og bar hjem poser og en full rød veske fra toget i dag. Kardemomme visste ikke det beste hun skulle gjøre... " Se her er en tapetbit" , " Kaspara, ta disse serviettene". Det ble mye pakkeutvekslinger, og jeg var veldig spent på  om en innrammet Wiinblad-plakat jeg kjøpte til Kardemomme i påske ville falle i smak. Før kvelden var omme i går, hang den på hedersplassen i stua, så jeg tror hun likte den.
Kjære Kardemomme, tusen takk for gjestfriheten og de koselig timene i huset ved bekken. Det er SÅ artig å ha sett det  ytterst sjarmerende hjemmet "live"!

Til dere andre; tusen takk for alle god-tur-ønsker!
Ha en flott onsdagskveld!