Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

tirsdag 30. november 2010

Å farge julen turkisblå


Med blånisser i sving på tv-skjermen i flere år, er det kanskje ikke så rart om man får lyst til å farge julen LITT blå.......
For min del tror jeg det startet med at jeg fant en gammel blå juleduk min mamma møysommelig hadde brodert på sine yngre dager. Under husoppryddingen og flyttingen hennes arvet jeg den og synes det ble så godt med en bryting i farger på min til da mer rødrosa-hvite jul. Da jeg i tillegg så fine bolig-reportasjer i interiørblad men en touch av blått juletider, ble turkisblått/lyseblått med i mitt julefarge-reportoar.
Som lærer og med mye Kunst og håndverk på timeplanen har jeg ofte kommet med litt utradisjonelle farger ved siden av de mer konservative julefarger når juleting skulle lages. Jeg skal si mange elever har blitt en smule bestyrtet og bestemt  fortalt meg at til jul bruker man rødt og grønt!
Jeg har full respekt for det, men det er lov å eksperimentere litt  for de som vil, tør og har lyst til å leke seg en smule.
Jeg har aldri hatt sansen for at alle MÅ lage ting etter samme mal eller MÅ lage ting i samme farge. Det er jo mangfoldet som er så spennende!

Her i Sandefjord medvirker befolkningen i en vakkert vintereventyr-oppsetning om dagene.
Ungene er i fistel, og i går kveld lagde de borg foran inngangsdøren med hodelykter som lettet kveldsarbeidet. Sammen med en kamerat jobbet de iherdig i minus ti grader, og belønningen var varm kakao og pepperkaker inne i borgen. Å, lykke!

Ha glade og hvite førjulsdager!

mandag 29. november 2010

Kremmerhus i favorittstoff og herlig folkevognbuss-hjerte


Dette stoffet er desidert et av mine favorittstoff. Frodig og saftig synes jeg det er! Nå har det blitt noen kremmerhus i akkurat dette stoffet og noen av dem hopper inn i nettbutikken, men et par skal få bo her i Kaspara-huset å skape liv.Jeg falt pladask for denne flettede julekurven med folkevognbuss inni, da jeg fant den på et julemarked for noen dager siden. Jenta som stod og solgte julekurver kunne fortelle at hun hadde funnet oppskriften på nettet. Jeg har prøvd å lete litt uten resultat, og finner noen oppskriften et sted blir jeg hoppende glad for å vite hvor.Mens jeg letet etter folkevognbuss-oppskriften fant jeg mange andre fine. Se den rosa og hvite med blomst inni. Nydelig!
Noen av adressene som hadde maler var;

http://www.naturfag.no/
http://www.universitetsavisa.no/

Det er jo masser av geometri og matematikk i det å flette julehjerter, så på skolene burde det være fritt fram i matematikktimene.
De flettede papirkurvene har lange tradisjoner og skulle symbolisere markens grøde. Derfor ble de også ofte fylt med noe godt. Selve flettingen av kurven ble sett på som et symbol på samhold. To halve hjerter flettes sammen til et helt.Grunnmalen er grei, men kjente jeg fikk voldsomt lyst til å prøve noen av disse som har små motiver
innbakt i seg.Fint papir-kremmerhus jeg fant under min leting.


Ha en vakker hvit dag!

søndag 28. november 2010

Glad advent!


Den tradisjonsrike adventslunsjen har gått av stabelen hjemme hos oss i dag. 12 familiemedlemmer benket seg rundt langbordet til nylaget adventskrans, ostebrød med spekeskinke og melon samt "Han" og smultringer.
Selv minstemann rundt bordet på ti måneder gumlet blid og fornøyd på adventskrans og lagde høye misfornøyde lyder når munnen var tom.
I dag lagde jeg ikke to små adventskranser men en stor siden vi var så mange.Morsomt å lese at flere av dere hadde tenkt til å prøve denne oppskriften min på adventskrans i dag. Håper den gikk greit å lage og smakte fortreffelig!
Nå har mørket senket seg,  og fra vinduet kan vi se koselige lysende stjerner fra nabo-vinduer og lyslenker i trær. Bakken er kledd i et hvitt teppe, og enda dufter det av adventskrans og ferskt ostebrød i huset.
Det blir nok en særdeles enkel middagsløsning i dag, og så skal jeg slå gutta i en omgang kortspill.

Ha en fin avslappende advent du også!

fredag 26. november 2010

Adventskrans

Her kommer oppskriften på adventskrans som jeg lovet i går:

ADVENTSKRANS

 ( 2 stykker)

1 pakke gjær
1/2 liter melk
1 1/2 ts salt
150 g smeltet smør
1 1/2 dl sukker
1.5 liter mel
1 sammenpisket egg


Inne i kransen:
rosiner
smør
kanel
sukker

På toppen;
perlesukker


Bland deigen sammen og hev den tre kvarter.
Del deigen i to som hver trilles ut til jevne pøler. Kjevle disse ut til avlange leiver. På hver leiv smøres 2 ss smør. Dryss over 2 ss sukker, litt kanel og 11/2 dl rosiner.
Rull fast sammen og innholdet. Form til to kranser  (rundinger)  Etterhev (ca. en halv time)
Pensle med egg. Dryss på perlesukker

200 grader i 20-25 minutter.
Sett i fire hvite lys ( litt mindre enn normalstørrelse, for eksempel slike juletrelys)  og tenn det første søndag!

Ha en fin fredagskveld!

torsdag 25. november 2010

Forberedelser til adventshelg

Førstkommende søndag er det første søndag i advent, og jeg har begynt å hente gamle julekuler ned fra loftet. I mange år har jeg samlet på gamle julekuler, fulger og kongler, og samlingen er blitt ganske så stor.
Jeg pleier å henge disse fine funnene på grener samt legge de i  fater av plett.
Startskuddet for litt pynting her i huset går gjerne av stabelen nettopp første søndag i advent.I dag handlet jeg en ny adventsstake på Kremmerhuset (fant ut at vår gamle var litt "satt")  hvor jeg hadde et gavekort fått av en venninne. Jeg hadde skrevet en konfirmasjonssang for henne i høst og ville selvfølgelig ikke ha noe for dette. MEN... denne venninnen dukket alikevel opp med gavekort på Kremmerhuset, og når sant skal sies; var det frydefullt gøy  å plukke ut noen ting  i den bugnende fristende butikken. Tusen takk M !  Foruten lysestaken tok jeg med bokstaven A som du ser i vinduet, en sink julekort-samler  samt pepperkakeformer og lyselilla lys til adventstiden.
Jeg baker alltid adventskrans (gjærbakst) som jeg planter fire lys i  hver 1.adventssøndag ( og ofte de neste adventssøndagene også. ) Så inviteres familie til adventskos, varm nybakt  adventskrans og hygge rundt langbordet.
I morgen skal jeg legge ut oppskrift på adventskrans i tilfelle du plutselig fikk lyst til å be slekta, naboene eller gode venner på nettopp adventskrans.

Ha en avslappende innekveld i kulda!

onsdag 24. november 2010

Baccalao-fest i lekkert husFor ikke så lenge siden var vi bedt på baccalao (jeg elsker det!) til noen gode venner. 14 stykker satt rundt langbordet til ut i de små timer,og baccalaoen smakte himmelsk!
Se så fint det var pyntet på utsiden av det sjarmerende gamle huset! Et supert tips; fyll bøtter med vann og la de stå ute over natten. Da vil vannet stivne i ytterkantene men ikke tvers gjennom. Velv bøtta og du har de fineste lyslykter! (se på bildet til venstre) Jeg skal garantert adoptere ideen!For ikke lenge siden pusset vennene våres opp kjøkkenet og handlet en staslig kjøkken hos "Søta bror".


Se på det vakre høye hvite skapet. Er litt avstandsforelsket i det jeg... Det samme gjelder glassverandaen som du skimter.

Vakkert pyntet bord,nydelig mat og koselig folk (både gamle kjente og nye fjes)
Tusen takk for en veldig hyggelig kveld M og M!

Til dere lesere; kos dere inne i en varm stue!

tirsdag 23. november 2010

Utsikt fra slagbenken og en enkel julegodt-oppskrift
Slik ser verden ut når man ligger i slagbenken. Det var nettopp der jeg lå henslengt en liten stund, da eldstemann gjorde lekser.Selv om han er flink til å jobbe selvstendig med leksene, liker han godt å ha moder`n i nærheten.. enn så leng...

Her lager Gutta Boys kokos-kuler og hos oss heter denne oppskriften noe så merkelig som "Han". (uttales som det var dobbel konsonant) Det skriver seg tilbake fra den tiden søsteren min hadde småbarn, for det  var de som navnga dette julegodteriet. De var ikke store jentene og kalte de gode kulene  de stadig fyste på i juletiden "Han".
Dette er en superenkel oppskrift det er lett å lage med barna, men for all del de smaker nydelig for oss voksne også.

2 dl sukker
2 dl kokos
4 dl havregryn
4 ss kakao
2 ss vaniljesukker
4 ss mykt smør (skal ikke smeltes)
2 egg

Bland alt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet en stund.
Trill så kuler og dypp de i kokosmasse.
Oppbevar kulene i kjøleskapet.

Ha en lun kveld!

mandag 22. november 2010

Enda flere kremmerhus...
Nå sovner dere nok snart av mine kremmerhus-innlegg! Jeg lover på tro og ære at morgendagens innlegg ikke skal inneholde et eneste kremmerhus!
Ville bare fortelle at det er lagt ut flere kremmerhus i nettbutikken i dag for de som føler seg kallet...

Ha en glad mandagskveld i hytter og hus!

lørdag 20. november 2010

Kremmerhus i nettbutikken
En liten ladning kremmerhus er lagt ut i nettbutikken i dag. Det kommer flere etterhvert.
Her er det vinterhvitt og vakkert og glade barn har boltret seg i snøen i dag. Etterpå har fornøyde
unger med røde rosekinn gumlet vafler og drukket kakao rundt langbordet.Ha en flott lørdag!

fredag 19. november 2010

KK-kalenderenMin lappekjole av gamle dynetrekk, gardinstoff og en liten bit Marimekko.
Jeg ble ikke så rent lite stolt, da jeg fikk en mail hvor en KK-leser spurte hvor hun kunne kjøpe denne kjolen. Hun hadde sjekket kolleksjonen til Marimekko, men ikke funnet den der!!!


Et enkelt og billigkjøpt innlegg kommer fra den pesende og tungpustede hvalross-Kaspara i dag. Dette er nemlig noen av bildene som ble tatt i forkant av KK`s julenummer blant annet av kalenderen jeg sydde til Gutta Boys for flere år siden. Litt stolte er de når de stadig ser den på forsiden av KK`s julenummer i matbutikkene. Det hender jeg blir nappet i utenpåjakka. " Mamma, se!" 
Siden det er en del utenlandske lesere innom er jo dette ukjente bilder for dem, og det er vel faktisk ikke slik at hele Norges befolkning har handlet julenummeret til KK heller....(selv om de kanskje burde...)
I dag har jeg på ny vært hos lege og på sykehus og de regner det som ganske så sikkert at det er astma jeg har  fått. Kjekt å vite hva som herjer i kroppen og skaper pustevansker. Nå har jeg fått i meg astma-medisin og håper den gir litt virkning slik at jeg får med meg spennende thriller X-factor mest mulig.
Jeg vet sannelig ikke om det er mamma`n eller Gutta Boys som er mest ivrig. Jeg holder en knapp på mamma`n....
Ha en nydelig fredagskveld!torsdag 18. november 2010

Dilla på kremmerhus
Jeg har definitivt fått dilla på kremmerhus. Det er så morsomt å sette saksa nådeløst i de vakreste gamle broderte duker og trylle nye ting ut av dem. Jeg har visst ingen "hard feelings" ved å gjøre dette. Vi bruker egentlig lite duker i det kaspariske hus, derfor er det herlig at disse møysommelig broderte dukene kan få nye liv og andre funksjoner.
Jeg har også sydd noen kremmerhus i blålilla retrostoff. Jeg er så glad i lilla i adventstiden og aller helst den litt lysere tonen.
Noen kremmerhus kommer til salgs i nettbutikken i løpet av de første dagene og noen skal få bli gamle i Kaspara-huset.

Her skinner sola, og i dag skal det bli fint med en kveld hjemme etter to venninnekvelder på rad. Det er så trivelig og bare samles en helt vanlig hverdag til kveldsmat og prat. I kveld skal imidlertid Gutta Boys lære meg spillet "Diamantjakten", og så ender nok kvelden for dem med høytlesing i ektesenga av "Ronja Røverdatter". Jeg har alltid vært så glad i å bedrive høytlesing at jeg nesten løper etter dem med boka i handa.
Ha en glad og litterær kveld du også!

mandag 15. november 2010

Vakkert fra MonomeDa jeg var innom Nr.9 i Sandefjord her om dagen for å kjøpe manokrus som gave til ei venninne, ble jeg stående å beundre dette vakre smykket laget av Hilde Iren med bloggen Monome. .http://monome-me.blogspot.com/Hun er utdannet grafisk designer og lager de vakreste smykker ved siden av å undervise. De nydelige smykkene har i tillegg de stiligste merkelapper; alt fra togbilletter til den vakre blomsten du her ser.
Klarte jeg å gå fra dette kjedet da tro.......... Svaret er nei. Det ble med i den hjemmesydde veska og ekstra koselig er det at jeg fikk hilst på Hilde Iren på julemarkedet vi begge deltok på i fjor. Hun var verdens hyggeligste og vandret rundt i Kaspara-skjerf hun hadde handlet i nettbutikken min.Ble jo litt stolt da jeg så det....
Prisene på smykkene til Hilde Iren er ikke stive heller, og det burde være mange fine julegavetips å finne hos henne på Epla eller om du bor nær Sandefjord; på Nr.9.  Smykket jeg handlet kostet 250 kroner.

Ha en glad oppstart på en ny uke!

søndag 14. november 2010

Farsdag,velstand og bambier
Det dufter jul og ribbe i huset. Vi tjuvstarter nemlig litt i dag, for far i huset synes dette skulle smake glitrende på selve farsdagen. Vårt uisolerte gamle hus er dessuten lunt og varmt etter vi fikk i gang parafinfyringen nå i helgen. Bare velstand med andre ord!
Farsdag her hjemme betyr tassende barneføtter tidlig morgen som sammen med mamma`n kler seg ut, finner fram hauger med flagg og pakker inn gaver og legger siste sluttføring på selvlagede kort. Så braker det løs med synging, veiving med flagg ,brus, non stop og pakkeåpning på senga.

Ungene har lurt meg med på reiseutgaven av Trivial Pursuit i ettermiddag  som minstemann fant på skolens loppis. Normalt sett ville vi bedt svigerfar med kjæreste opp her en tur på farsdagen,men de hadde andre viktige  ting på programmet og er litt småredd den antibiotika-kurende Kaspara.Vi tar det igjen en annen helg.  MEN... bestemor på 88 ville veldig gjerne svinge innom å kjenne ribbe smelte i munnen. Vi har også vært på min fargerike pappas grav og pyntet med roser, hans favorittblomst.


Et par bambi-julesokker til og et par andre er også lagt ut i nettbutikken i løpet av dagen.

Ønsker dere alle en finfin søndag!

fredag 12. november 2010

Snart ned fra loftet.....
Rundt tiden da jeg broderte adventskalenderen som noen har sett i KK`s julemagasin, fikk jeg ånden over meg og broderte noen advents-veggbilder også. Det var koselig arbeid foran tv`n på kveldene. Om ikke lenge er det vel tid for å rumle rundt på loftet og få ned  blant annet denne.
Dette adventsbildet ble nok til i tiden før den store retrostoff-jakten hadde startet,  og som dere ser er stoffene litt sartere og forsiktigere i fargen.

Ha en morsom helg!

onsdag 10. november 2010

Tekniske problemer, snø, begrepsforvirring og nye julesokker

Et lite livstegn fra ei som sliter med Picasa og  å få lagt ut bilder på bloggen. Dette øverste bildet var det eneste jeg klarte å få lagt ut. "Kjøpe mer lagringsplass" får jeg hele tiden opp. Er det slik at dere andre gjør dette, eller er jeg helt på villspor i dette Picasa-landskapet???

Her er Sandefjord delikat i hvitt i dag og ungene fryder seg hemningsløst. Gutta Boys elsker å stå på ski, og i skrivende stund skøyter de oppover  den slakke bakken foran huset.
Selv holder jeg på med en antibiotika-kur og hoster, harker og gviner. Innimellom inhalerer jeg Ventoline så jeg får puste litt lettere. Det er lett å bli begrepsforvirret og etter legebesøk i går skulle eldstemann formidle til far i huset at mamma  nesten hadde  litt astma-symptomer, siden jeg hadde fått slik inhalator han har sett øvrige familiemedlemmer med astma bruke. . "Pappa, pappa,  legen mener at mamma har fått ADHD-tendenser!"  ropte han sensajonslysten. Far i huset måtte selvfølgelig smile litt over begrepsblandingen, men begge deler begynte nå på A.
Så har jeg sydd noen flere julesokker, og i nettbutikken er det lagt inn ti nye sokker i dag.
Det er simpelthen så morsomt å sy disse sokkene. Noen har jeg tatt med noen broderier på denne gang og en har fått en applikasjon. Det er nemlig ingen problemer å legge ut bilder i nettbutikken.

Ha en vakker hvit kveld!
mandag 8. november 2010

Stoffer fra Emilies Hjørne og strandtur
Her om dagen mottok jeg to fine stoff i postkassa fra den danske nettbutikken  http://www.emilies-hjoerne.dk/
Det ene var et nydelig rosa og oransje stoff ( en av mine favoritt-fargekombinasjoner)  med Wiinblad-motiver.Det andre har jeg tidligere fått en bit av Kardemomme av men da med lillarosa bunn. Her var bunnen ferskenfarget. Det er alltid inspirerende med nye stoffer, og det måtte selvfølgelig bli en julesokk med Wiinbladmotiv på også. (Er til salgs i nettbutikken)

Ellers har vi endelig fått "far i huset" hjem igjen etter å lenge ha vært i en svært hektisk arbeidsperiode. Ungene sitter nesten opp på han og spiser han med hud og hår! Søndag strålte solen, og vi tok en tur til nydelige Eftang. Sandefjord er jo en kystby, så vi har mange utferdssteder å velge mellom når det gjelder fine strandområder. Gutta hadde med en kompis og det ble grillet pølser og bedrevet utforskning av terrenget. Far i huset og jeg kunne sitte i solen og nyte god indisk kaffe fra Bente med bloggen Hjemmescenen . Ha en glad oppstart på ei ny uke med nye muligheter!