Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

mandag 25. juli 2011

Stille dager...

Butikkene rundt i byen har brennende stearinlys på disken, vi ser på tv og leser aviser om helgens ubegripelige  og meningsløse tragedie. Klokka tolv i formiddag var Sandefjord sentrum og resten av Norge og våre kjære naboland Sverige og Danmark  musestille i ærbødighet for de som mistet livet og sterk medfølelse med de pårørende.

"Ingen som er blitt elsket, forsvinner."
Viggo Stuckenberg

lørdag 23. juli 2011

Dagen etter
I sorg over så mange umistelige mennesker som avsluttet det som kunne blitt et langt liv i går..... og  medfølelse for deres pårørende.

Sender også en varm hilsen til en familie i guttas nære omkrets som mistet en kjær bror, svoger og onkel her forleden. Tenker på dere.

torsdag 21. juli 2011

Hjemme etter en uke i BulgariaHeisan! Da er vi hjemme i gamlelandet etter en deilig uke i Golden Sands i Bulgaria. En uke hvor vi bare har sett blåblå himmel og ikke en eneste sky. Vi har badet til vi har fått skrukkete gammelmannshud og slikket sol, spist friske salater og forsynt oss av bugnende bufe`bord på et all inclusive-hotell. For noen år tilbake ville jeg fnyst av slike all inclusive-hoteller og funnet det svært usjarmerende. I dag med to barn synes jeg det var fantastisk. Ungene var i himmelen og hentet seg is, pizzaatykker og brus på egenhånd og hadde gjerne meldt flytting på dagen. Det var sytaløst og aldri måtte ta opp lommeboka når vi hentet oss iskald drikke, og det var deilig å ikke tenke på hva vi skulle gi i driks konstant. (Vi la igjen en påskjønnelse da vi dro)
Ungene finner alltid ting de liker på bufeer og en slipper gjøre bomkjøp.
Dette var fjerde gang i Bulgaria for vår del.
  Vi har tidligere vært en gang i  lille rolige Albena og to ganger i Sunny Beach som er størst av feriestedene. Både Sunny Beach og Golden Sands er livlige partybyer med masser av butikker og boder, høy musikk, blinkende lys på kveldstid, lange strandpromenader, haugevis med barer og restauranter og dersom du er mest vant til rolige genuine greske byer, tror jeg ikke Bulgaria helt er tingen. MEN... vi LIKER Bulgaria. Her er også foruten partydelen som en kan trekke seg unna; vakker, frodig natur, nydelig klima (slettes ikke så varmt som f.eks. Tyrkia), blide, vennlige bulgarere, selgere som ikke er innpåslitne (det går flott ann å titte!), oftest faste priser, lav kakkerlakk-faktor (hi,hi... viktig for Kaspara! Har bare sett to kakkerlakker på 4 besøk i Bulgaria) og Bulgaria er et rimelig feriemål både hva reisen angår og mat og handlesaker i landet.
Det er flust av ting å handle for den shoppingglade:  massevis av "fake" merketing som ungene elsker: Billa Bong, DC, Adidas, Nike osv. Her er sommerkjoler og sko i hopetall til en rimelig penge, sminke, gøyale smykker i tre og skjell, haugevis av vesker, solbriller, billige fotballdrakter, treningstøy, heklede ting fra bulgarske søte gamle koner, ikoner, babushkaer i alle regnbuens farger osv.
Vår erfaring med Bulgarias feriemål er at i Sunny Beach og Golden Sands finnes det masse muligheter, mens Albena var simpethen for litet. Det var kun en liten gate å rusle på kveldstid og en merkelig ting; bulgarerne her virket på oss sure og lite vennlige. (kanskje noen andre har andre erfaringer..) Helt annerledes har vi følt det i Sunny Beach og Golden Sands med smilende bulgarere.
Dersom du liker det litt roligere, vil ha noe mer genuint men samtyidig ikke ha det for lite og ha gode shoppingmuligheter ville jeg valgt den gamle byen Nessebar som vi to ganger har avlagt dagsbesøk.
Det går også reiser hit.
Denne gang bodde vi på hotellet Krystal i Golden Sands.(fire stjerner) Hotellet hadde et stort nydelig uteområde og flere bassenger. Rommene derimot trang nok en oppgradering og en ihuga interiørblogger ble stum for et par timer da rommet som møtte henne hadde grønt slitt vegg-til-vegg-teppe, brune tunge møbler og  gullgardiner. Dette ble fort glemt, og vi er ikke mye på rommet i ferien. Det var så god stemning og atmosfære på hotellet at det estetiske rom-aspektet fort ble fortrengt.
Ungene storkoste seg også og fant norske og svenske  lekekamerater på hotellet. For første gang på ferie var de ikke på en meters avstand fra oss voksne til en hvert tid men tumlet rundt.
Hotellet var et Sun Familiy hotell med mange aktiviteter det var mulig å være med på om en selv ville.  Unge ressursterke studerende bulgarere var aktivitører, og de var virkelige søte tusenkunstnere som ungene elsket. Gutta Boys var ikke med i barneklubben, men de hev seg med i fotballkamper for barn som ble dratt i gang og bordtennis-turneringer. Far i huset kjempet seg til 3.plass i dart-konkurransen blant mennene, mens Kaspara lot humla suse og satt/lå fordypet i romanen sin.
Aktiviter som små dart-konkurranser osv. virker veldig miljøskapende, og etter far i huset hadde deltatt, var  alle de andre mennene på hils med han.
En dag tok vi bussen til Bulgarias 3.største by Varna som ligger ca. en halv times tid unna. Vi har vært i denne byen før og synes den er så sval, grønn.. (man kan sitte under trærne i skyggen om det blir for varmt),
og fredfylt til å være storby. Her er det en nydelig bystrand og vi angret bittert på at badetøyet ble igjen på hotellet og her er også flust med butikker.


Nå er vi vel tilbake i hvalfangerbyen, og selv om vi slettes ikke ville forlate Bulgaria, har hjemmelivet også sin gode sjarm.
Jeg handlet en STOR dose kjoler i Bulgaria, fullstendig kjolegal som jeg er. Neste innlegg får bli "Bulgarsk kjolesymfoni"
Tusen tusen takk for alle koselige kommentarer på forrige innlegg! Jeg ble alldeles stum da jeg så at femti stykker hadde etterlatt glade meldinger. Blir jublende glad!

GOD SOMMERNATT TIL DEG!

lørdag 9. juli 2011

Mine siste loppefunn                                                      For et par uker siden havnet jeg tilfeldig innom et loppemarked i en naboby, og fangsten er jeg særdeles fornøyd med. Den lekre grønne lampen var det første jeg oppdaget, og hjertet hoppet over noen takter i ren
berusende lykkefølelse. 50 kroner og så var den min!
Den hvitmalte lille tomanssbenken falt både far i huset og jeg for og etter den får seg en vask og muligens et strøk med penselen vil den
bli super. Om den males får vi vurdere etter skrubbingen, for den har sin sjarm nå også. Benken ga vi 150 kroner for, og til slutt fant jeg disse to taburettene med de nydelige lyseblå bena. Her var far i huset en smule betenkt, og synes jeg har en tendens til å drasse med eierløse krakker hjem til  renovering.  Les: "Pensjonat for husløse forkomne krakker" drevet av Kaspara S.
Disse krakkene kostet 25 kr. stykket. Mye moro kan utøves her får små penger! Enten må jeg slipe overflaten på setene  på grunn av noen stygge flekker, ellers så finnes jo alternativer som tapet med Decopage over eller kle dem med voksduk. Jeg liker godt slike små treoverflater også for tiden,så kanskje jeg går for litt sliping i første omgang.
Den lille fillerya i samme fargetoner som lampen, fant jeg til 20 kroner sist jeg var innom bruktbutikken Slappen her i Sandefjord.
Ellers monterte jeg et lite lappeteppe i går. ( Er med på et av bildene) Da hadde for en liten stund monterings-antipatien tatt ferie, og da er det bare å gi full guffe!
Innleggene kommer ikke så hyppig for tiden  for her er hele familien i feriemodus nå ,og da er det liksom ikke det store at mamma`n sittet bøyd over pc`en og blogger. Nå er det sommerluft og familien som kommer i første rekke!
Forresten er det lettere å finne oppskriftet og slikt hos meg på bloggen nå. Jeg har endelig fått startet med å sortere innleggene, og på  høyre side kan du nå gå rett inn på f.eks. "Fristene matoppskifter". Jeg har en stor jobb igjen enda, men er i gang i hvertfall.

HERLIGE SOMMERSDAGER TIL DERE ALLE!

torsdag 7. juli 2011

Syrlig ripskake til en bedagelig sommerkveld
Ungene og jeg plukket rips i går; sprøe, syrlige, brannbilrøde rips. Jeg elsker rips! Fant ut at jeg faktisk liker rips bedre enn friske jordbær. Hva smaker bedre enn en syrlig dessert etter en bedre middag...
Mens regnet trommet på utestuas tak i går kveld spiste vi rips med sukker og vaniljesaus der. "Husket ikke at rips er SÅ godt!" gumlet eldstemann fornøyd. Blir en av Gutta Boys arvtakeren etter Eyvind Hellstrøm blir det han, der han alltid løfter på gryter og lokk; snuser inn lukter og tar små smaksprøver.
I dag fikk jeg bakt syrlig ripskake som jeg skal lage en liten melisglasur til for å dempe litt på det syrlige.
Den er så frisk og god og jeg baker den flere ganger hver sommer.
Det er så utrolig koselig med bærbusker i hagen. Selv vokste jeg opp med en super-effektiv mamma som satte poteter, lagde store grønnsakssenger med reddik, salat, gulrøtter og neper. Vi hadde hagebringebær,
sukkererter, rips, solbær, stikkelsbær og mange mange frukttrær. Jeg tok små spiserunder i hagen hver sommer som barn, og mamma syltet og saftet til den stor gullmedalje. Husker lukten av kokt syltetøy på kjøkkenet og de enorme kokekjelene på platen. Det var med litt ekstra andektighet man forsynte seg av syltetøyet som var hagens grøde kontra butikk-kjøpt Nora-syltetøy.
Ungene har inspisert ripskaken, men vi ble enige om å la den stå til kveldskos, og da er også far i huset hjemme fra jobben. Så må vi vel kåre en Casinokortmester i kveld også samt en Karsjong-mester.
 Ungene elsker å spille kortspill med oss voksne, kaste ball , spille dart og ta en omgang badminton. Lange sykleturer på kvelden er også populært.
Været her på solkysten er grått for tiden, men bedagelige dager er alikevel ikke å forakte. Jeg er så glad i kjøkkentrappa, og der sitter jeg støtt med kaffekoppen og titter opp på de høye eiketrærne og lytter til fuglekvitter. Virkelig rekerasjon!

Her kommer oppskriften på ripskaken hvor du også kan bytte ut rips med solbær eller blande disse.

SYRLIG RIPSKAKE

75 g smør eller margarin
3 egg
2 dl sukker
2.5 dl hvetemel
2 dl friske bær

Pynt:
melis, melk evt. litt romessens

1. Smelt smør og avkjøl dette
2. Rør sammen egg, sukker, mel og det smeltede smøret (ops! ikke visp... vel gjorde det litt i dag jeg)
3. Ha røren i godt smurt og strødd form (litt mel) Ca. 22 cm i diameter. Ha i bærene.
4. Stek kaken i nedre del av ovnen ved 200 grader i 25-30 min.
La den avkjøles før den løsnes fra formen.
5. Lag glasur
6. Kos deg og nyt livet!

Lykke til!

FIN TORSDAG TIL DERE ALLE SOM ER INNOM!

tirsdag 5. juli 2011

Lilla lykter og retrokjole i trærne!                   
  Jeg elsker lykter i trærne! Det blir liksom fest og glede med en gang, og nå har jeg funnet de fineste lilla lykter (ikke papir og til å putte batteri i slik at de lyser)  på Clas Ohlson. De koster bare 19 kroner stykket, og jeg handlet flere her om dagen. De finnes også i sjokkrosa og selvlysende grønt, men jeg ...... jeg er på lilla....
Jeg blir jo kalt Lilla også av nærmeste familie. Som bitteliten hadde jeg trøbbel med å si hele navnet mitt, og så ble det Lilla jeg kalte meg selv.
Farmor Kaspara elsket også lykter og fargede lyspærer. På hytta til Kaspara og mannen Even i Lahelle hang det kjeder med lyspærer i alle regnbuens farger mellom trærne. På kveldene lyste det så varmt og innbydende, et barndomsminne...
Så syr jeg stadig nye kjoler av glade sengetøy fra 70-tallet, og i går ble jeg ferdig med en sukkersøt sak i rosa/oransje. De er utrolig herlig å gå i disse selvkomponerte T-skjorte-kjolene. Her har jeg brukt en liten ermeløs topp med en liten blonde øverst fra H&M. Så enkelt!
Om du undres på om jeg har sydd den heklede rosa lappen litt skjevt på, så er det bare jeg som ikke har fått ordnet kjolen skikkelig før fotografering. Den sitter faktisk rett på, selv om  jeg ikke er slik alt-nøyaktig-og- rett-tilhenger.
Nederste bilde viser min gode tiåring på nytt longboard. Søndag var den ordentlige bursdagen hans, og vi feiret med grilling av biff  med diverse tilbehør etter tiåringens eget ønske samt med  besteforeldre i hagen.
Far i huset jobber enda litt til, og i dag hadde gutta og jeg tenkt oss på stranda. Da vi så ut vinduet til morgen i dag og så det grå været utbrøt minstemann "Mamma, MÅ vi på stranda i dette været???"  NEI, det må vi alldeles ikke, så da er vi klar for andre eventyr.

HA EN FIN GRÅVÆRSDAG DER UTE!

lørdag 2. juli 2011

Fargeterapi på 13 og middelhavsbrød

   


                                                   I dag  hadde far i huset og jeg viktige ærender å gjøre i naboby Tønsberg i forbindelse med at vi får en tiåring i huset i morgen. Da passet det godt å sveive innom den fargeglade butikken 13 også.
Tror jeg hadde glemt igjen shopping-skoene hjemme, så det eneste jeg kom ut med i dag var noen nydelige små kniver med isblått skaft. Alikevel mangler det ikke på godsaker på 13.
Det jeg ble mest fristet av i dag foruten en orginal Jieldelampe var de tre lampene på øverste bilde i rosa, oransje og rødt. Jeg synes det hadde vært såååå stilig å henge disse opp ved siden av hverandre på en vegg, slik som de henger her i butikken, men hvor???? I blant skulle man ønske man hadde ubegrenset med rom og plass!
I dag fikk jeg også hilst på den dyktige og kreative damen bak nettbutikken Precious som også selger tingene sine på 13. Det var hun som sto i butikken i dag, og vi hadde en lang  hyggelig prat.


   
                   Så kommer oppskriften:
MIDDELHAVSBRØD   (2 små brød)

25 g gjær
2.5 dl vann
1 ss sukker
1 løk
1/2 - 1 rød paprika
ca. 100 g soltørkede tomater i olje
1 ss olivenolje
1 ts salt
5-6 dl hvetemel

Pensling:  olivenolje og hvetemel

Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett sukkeret. La det stå mens du renser og hakker løk, paprika og soltørkede tomater. Bland dette samt olje og salt i gjærblandingen. Elt inn hvetemel. La deigen heve tildekket i 1-11/2 time. Form deigen til to små brød. Pensle med olivenolje og dryss på med mel. Snitt i brødene med skarp kniv og la dem etterheve under plast i 30-45 min. Stek dem i nedre del av ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.

Lykke til og glad lørdag til deg!

fredag 1. juli 2011

Dager med høy kalas-faktor


                                                                                                                           

                                                     Det er hektiske dager i Kaspara-huset. Onsdag  hadde vi barnebursdag i en solfylt hage. Eldstemann fyller 10 år på søndag og onsdagen  var en langdryg dag mot det etterlengtede  kompis-selskapet. Han fikk med seg lillebroren og sammen skrev de bordkort (se bildet) og spurte uendelig mange ganger;" hvor mye er klokka nå?"
Det ble en skikkelig herlig sommerbursdag med spretne ni-tiåringer spisende taco, Kasparas berømmelige melisboller, sjokoladekake og ivrig engasjerte i quizen far i huset og jeg hadde laget.
Quiz kan anbefales på dette årstrinnet! Vi hadde laget 6 fotballspørsmål, 6 geografispørsmål og 6 låter ble spilt hvor gutta skulle skrive ned navn på gruppe/artist. De var delt inn i lag på tre og hver gruppe hadde en gruppeleder som skrev ned svar. Premie til vinnerlaget var en pakke Mentos til hver.
Vi hadde også dart-konkurranse med mulighet for å vinne fotballpakker. Stor stas!
Når foreldre dukket opp til henting etter barnebursdagene, står alltid  kaffekannene,  asjetter og kopper samt ferske melisboller klar. Alle ble tilbudt kaffe og kake og noen takker alltid blidt ja. Det er veldig koselig!
       

                                                                     I dag går den tradisjonelle sommerfesten i utestua av stabelen..
 Det ble kort tidsfrist for vennene i år.  Vi  bestemte datoen for noen få dager siden, da vi så at helgene var ganske så fullsatte framover. Det betyr at en del er over alle vinder, slikker sol på greske øyer eller er på fotballcup i Sverige. Etter opptelling fant vi ut at vi blir 21 stykker i kveld. Noen ganger har vi vært nærmere 40 stykker.
Så i dag bakes det olivenboller og middelhavsbrød til den store gullmedalje. Oppskriften på middelhavsbrød ( bildet) som er alldeles nydelig legger jeg ut i morgen, når stressnivået er lavere.
Vi godsnakker med værgudene kontinuerlig i dag, og håper de står klar med solskinn i det gjestene trår inn porten. Uansett gleder vi oss til en lang natt med god mat, masse skravling og finfine folk.
Den supersøte litte pusesjarmøren er ikke vår, men da gutta var ute og lekte kom den tuslende og ble med inn på tramplinen. Ingenting er skjønnere enn kattunger synes jeg, så jeg glemte mine utallige olivenbolle-deiger på kjøkkenet for en stakket stund.
                                                                                                                                                                                                   Noen har lurt på hvor kjolen jeg hadde på meg på Glansdagen er handlet, og det er ganske morsomt! Den er simpelthen handlet i en herlig billig klesbutikk i Sunny Beach, Bulgaria. Butikken lå langs stranpromenaden og jeg tror jeg handlet et sted mellom 12-15 kjoler i den. (både gaver og til meg selv) Jeg elsker kjoler, og det er jo så moro når dyreste kjole kostet 150 kr. som denne på bildet. Så mitt stalltips er; skal du til Bulgaria i sommer; ha øynene oppe for fine kjoler!
Ved siden av meg står Ingrid med bloggen Fjeldborg til høyre, vi er jo fra samme by og har truffet hverandre før. Det ble mange navn å holde styr på og jeg skulle gjerne visst hvilken blogg du har og hva du heter du som står til venstre for meg, så retter jeg opp og får med navnet ditt her.
Så må jeg huske å nevne at bildet er lånt fra Nib sine sider og fotograf står oppført som Helene Nøkland Lund.

Tilbake til baksten!
I morgen lørdag blir en litt rolig dag, og så braker det løs med familieselskap på søndag for 10.- åringen
vår.
Ha en glad lørdag du!