Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

lørdag 31. desember 2011

Herlig nytt år til deg!
                             Et blankt nytt år står foran oss, og vi kan ta fram fargestiftene i god Prøysen-ånd og  starte fargeleggingen  fra midnatt av. Jeg LIKER nye starter!  Det minner meg om følelsen jeg har hatt som lærer hver august også. Har likom vært vant til to starter hvert år; nyttår og midten av august. Det er noe befriende med nye starter!
Her vil det dufte nystekt kalkun utover ettermiddagen, og sola stråler på årets siste dag. Egentlig burde vi bedt sammen venner til grilling i utestua en dag snart under disse solfylte og milde forholdene, så kjente godtfolk; vær forberedt!
Dagene har vært relativt rolige i romjulen. Relativt er med unntak av en far i huset som etter noen dagers ferie-ro lider av akutt rydde-galskap. Han romler og tumler i skap og skuffer og drømmer om alt på stell.
Før klokken er halv ni om morgenen og Kaspara enda strekker seg bedagelig i sengen, sitter far i huset på sengekanten og fabler om rydding av loft, kjeller, utkjøring av søppel, ominnredning av guttas rom slik de har ymtet om osv.  "Kan du ikke vær så snill og vente med å introdusere ryddeplanene etter vi har fått EN KOPP KAFFE innabords?" sukker Kaspara... Her hører jeg selv at jeg gjentar min livsnytende sjømannspappa... som far så datter. I mitt barndomshjem var det mamma som var rydde-generalen.
Noen som forøvrig  har beroligende medikamenter til min propellmann liggende?

MEN... du verden vi har fått gjort MYE på ryddefronten takket være geskjeftige, flinke  og målbevisste far i huset og hans sans for ordning og reda.
Til seint i går kveld holdt vi på med å skyve og endevende på guttas rom som nå ønsker litt endring på rommene sine. Møbler ble kastet ut og jeg er klar for å fotografere å legge ut på Finn.
Men mer om Gutta Boys rom og endringer i nye innlegg..

SÅ DET VIKTIGSTE:

JEG ØNSKER ALLE MINE FLOTTE LESERE EN KOSELIG NYTTÅRSFEIRING OG ET HERLIG NYTT ÅR MED MANGE GLADE OPPLEVELSER!
Tusen takk for alle trivelige, inspirende og  morsomme kommentarer som dere gir meg. Det gjør meg hoppende glad!

TO MY READERS FROM OUTSIDE NORWAY:
HAPPY NEW YEAR AND THANK YOU SO MUCH FOR FOLLOWING MY BLOG. THANKS ALSO TO THOSE WHO LEAVE SUCH NICE COMMENTS.

tirsdag 27. desember 2011

Litt flere julebilder fra Kasparahuset


      Familieselskap på gang, men jeg hiver ut noen bilder i farta.  Litt julepynting er det i gangen i annen etasje om dagen, ellers er jeg veldig glad i det litt mer fargeløse hjørnet i stua med den franske speilen og den hvite kirken. Vi har to slike gamle kirker handlet i bruktbutikk i Gøteborg for mange år siden.

HA EN HERLIG KVELD!

søndag 25. desember 2011

Brunch hos Nr. 9-søsteren      Fortsatt god jul der ute!
Her i huset sov vi ganske lenge i dag etter gårsdagens julefeiring her hjemme i Kaspara-huset. Vi hadde søte gamle mamma på besøk samt svigerfar og kjæresten hans. Veldig koselig, selv om jeg var et eneste stort allergisk snufs, men tilstanden er noe bedre akkurat nå.
I dag på 1.juledag har slekta vært på laaaang brunch hos søsteren min som driver interiørbutikken Nr.9
Lang brunch starter klokka to, så man er god og uthvilt og varer til rundt halv ni-ni om kvelden.
Storesøster hadde dekket bord med grov linduk, betongvaser og lerkekvister liggende på bordet.
Deilig bufe` med mye godt og også en del vegetarretter sto og fristet. Etter lang tid ved bordet blir det ofte ulike former for quiz. Jeg pleier å ha ordnet konkurranse; flere ark med  utklipte kjendiser/politikere osv. og delt forsamlingen inn i grupper. Her står det om heder og verdighet. Hvem blir årets mestere?
Noen ganger har vi mimelek og som regel spør vi hverandre spørsmål fra quiz-bøker og aviser.
Etter hvert er det godt med kaker, julegodter og kaffe og kvelden i dag ble avsluttet med en yatzy-duell hvor vår minstemann gikk av med seieren.
Ungene våres  elsker at voksne og barn gjør slike ting sammen og var veldig fornøyde med dagens tante-besøk.

GODE, AVSLAPPENDE DAGER TIL DERE LESERE!

onsdag 21. desember 2011

Noen dager før dagen...

                                      JA, vi lever!  Det har blitt smalhans med blogginnlegg den siste uka, og som for så mange andre er huskelistene  i disse dager lange og noen ganger for ambisiøse også. Det er viktig å sette seg ned i blant og kose seg med ungene og la det få lov til å skure og gå litt også.
Sånn sett har jeg arvet lite av moren mins hisidige juleprogram med rengjøring i hver krik og krok, vasking av vegger, tak, alle skaper innvendig og utvendig osv. Vasking i desember har ikke hoved-prioritet her når det er så mye annet som skal ordnes. Vasking kan jeg gjøre i januar tenker jeg og er med ett veldig lik min farmor Kaspara i tankegangen, selv om jeg definitivt støvsuger og vasker stuegulvet lillejulaften. Farmor Kaspara støvsugde  eller vasket aldri gulv før hun fikk gjester, det var da svært så unyttig i følge henne. Tenk på alle smulene det ville være dagen etter!! Men gjestebordene hennes gikk det gjetord om. Sølvet skinte, kandelaberne var tent og det var dekorert med tyll. Serivetter var brettet på den mest kunstneriske måte. Hvem husket å titte på gulvene da?
Nå i kveld har vi handlet juletre, og det var litt diskusjoner fram og tilbake om vi skulle ha den vanlige edelgranen. Far i huset synes det var galskap, siden Kaspara er vanvittig jule-allergisk. Snufs, nys og sviende øyne, men jeg klarte det i år igjen, urokkelig som jeg er. Joda, jeg kunne hatt et morsomt sølvtre eller et skinnende hvitt kanskje, men for minstemann var det helt utenkelig. Skulle vi ha uekte tre måtte det være grønt! Vi endte altså opp med en ekte edelgran i år også, og så får vi se hvordan det braker i vei.
Jeg koser meg på andres blogger hvor det pyntes med rosa svibler og rosa julestjerner; så lekkert!
Hos oss er det nok bare amaryllis i hvitt og lakserosa som får komme innnefor døren, siden jeg reagerer på alle andre juleblomster( enda mer enn på juletreet )
I skrivende stund pynter Gutta Boys juletreet til bestemor som vi også handlet tre for i dag. Kjenner jeg henne rett putter hun all verdens søte godsaker i dem, så det spørs om det er plass til hjemmebakt julerugbrød i lillestua når de kommer hjem....


HA EN FIN FØRJULSKVELD MED LITT KOSELIG  AVKOBLING OGSÅ!
torsdag 15. desember 2011

Herlig trekløver på besøk

                  I går hadde jeg besøk av tre fine bloggdamer; Wilhelmine, Anne (Hapel) og min venninne gjennom mange år Nøtteskrika som har bloggen Stilleben. Wilhelmine har jeg truffet en gang før, mens Anne og jeg som bor i nabobyer har møtt hverandre flere ganger nå.
Med disse livfulle damene ble Kasparahuset fylt med latter, øredøvende prat, olivenbolle-inntak ( med krydrete kjøttboller, gresk salat og tzatziki til)  og kaffekanne på kaffekanne nedtyllet.
Nøtteskrika kom til meg litt før de to andre gjorde sitt inntog og den sprudlende, verbale venninnen min var en smule nervøs. Det var første gang hun skulle møte ukjente bloggere. Da Anne og Wilhelmine dukket opp ble hun umiddelbart beroliget, det er umulig å ikke like disse to sosiale og flotte damene.
Tiden gikk altfor fort, for godeste Wilhelmine måte jo rekke Tønsberg og butikken 13 også, før hun tok sjøveien til Østfold.
Tusen takk for noen vitale, energigivende timer, jenter! Og tusen takk for hjemmelaget julegodteri, konfekt,  interiørblader, opalglassvaser, god gammel portvin og koseligste telys-holder.

Ellers kan dere se at jeg har pyntet et stuevindu med kakeservietter. Lyste litt opp i et mørkt vindu.
Og bildet fra det dekkede bordet har jeg freidig lånt av deg Wilhelmine, uten å spørre om lov. Tror du tilgir meg!

HA EN GOD KVELD ALLE SAMMEN!

mandag 12. desember 2011

Julestri og bakeri


   Her jules, bakes og pakkes det. Langbordet er et eneste kaos av papir, pakkebånd, perler og limbånd. På kjøkkengulvet finner du mel, melis og kanskje en rosin; tegn på at bakekvartetten er i gang. Vel, aller mest er det nok Gutta Boys og jeg som leker med mel, men når pepperkaker bakes, henter vi inn far i huset også. Han er også risbolle-ansvarlig og utbaker av sitron-snitter.
I hyrten og styrten fikk vi bakt lussekatter i kveld gutta og jeg, og jeg har lovet varme lussekatter til frokost i morgen tidlig på Luciadagen. Det synes de hørtes storslagent ut! De er ikke de store frokostspiserne, det er som brødskiva sitter fast i halsen. Varme lussekatter er frokost av et annet kaliber!
Stjernekaker er også laget i dag, og var ny og uprøvd oppskrift.  Skal jeg være helt ærlig synes jeg de er finere å se på enn å spise, blir nok ingen gjenganger her.
I helgen fikk vi til en liten Gøteborgtur men  intensjoner om å få pakkehandelen  i boks. Deilig også å stå opp til god hotellfrokost synes jeg og vandre rundt i fine Gøteborg på en butikkåpen søndag.
I år ønsket ikke gutta besøke julemarkedet på Liseberg. De har vært der så mange ganger, at de etter middag ute helst  ville på hotellet og slappe av med lørdagsgodt, fotball på skjermen og kortspill.

Til slutt til dere som ler av dorull-pynt; ta en titt på nederste bilde. Jeg synes den gamle dorull-pynten jeg handlet i en bruktbutikk i Gøteborg er herlig jeg!
Fikk lyst til å prøve selv; litt silkepapir og glansbilder er det som skal til.

HA EN STEMNINGSFULL OM ENN KANSKJE HEKTISK UKE!
(Husk små livsnyte-hvilepauser og å puste med magen....)
fredag 9. desember 2011

Fin fredag til deg!
                     Så er vi der igjen; det står fredag i almanakken og vi kan notere oss at ukas favorittdag er et faktum!
Mens det blir en rolig kveld i dag, blir det nok mer futt og fart resten av helgen.
I går trillet minstemann og jeg ut kokoskuler eller "Han" som er navnet her i gården. Grunnen er at størstejenta til søsteren min ( som i dag er så stor at hun er 39 år... jeg var bare barnet da jeg ble tante) kalte disse kokoskulene nettopp det som bitteliten. Man er da ikke så lite fleksibel at man ikke kan endevende på et navn, så siden det kalte hele slekta kulene for "Han". De er superenkle å lage og oppskriften har jeg gitt før. Men siden det stadig dukker opp nye lesere setter jeg på "repeat".

HAN:

2 dl sukker
2 dl kokos
4 dl havregryn
4 ss kakao
2 ss vaniljesukker
4 ss smør (jeg brukte brelett i disse smørfattige tider)
2 egg

Bland alt sammen og sett deigen i kjøleskapet. Trill små kuler og dypp dem i kokosmasse.
Ha de stående i kjøleskapet. Lykke til!

Ser du forresten at vi har fått et reinsdyrhorn over brenneovnen? Det morsomme er at trønder-svoger Ketil har plukket det med seg fra Svalbard, da han var der i jobbsammenheng for lenge siden. Han hadde fått nyss om at jeg er litt horngal. Veldig herlig av han å ta med et slikt horn han fant på bakken rett utenfor bostedet sitt  med tanke på å forære sin svigerinne det!
Hornet har ligget nede i kjelleren lenge, men nå er det altså kommet opp på veggen.
Når det gjelder rosetter har jeg også prøvd med gamle boksider (se bildet). Jeg skjøtet flere sider med limstift og fikk tråklet gjennom dem og laget til rosett. Jeg  elsker ting laget av avispapir og boksider!

SÅ EN BLOGG-ANBEFALING:

Vil du lese en utrolig sjarmerende, varm, humoristisk og levende skrevet  blogg hvor du blir superglad i bloggeren og familien hennes så klikk deg inn på Marthes nye blogg:  Marsipan og smilefjes.


Mange sørget da Marthe som hadde bloggen Thinktank sluttet å blogge og med rette. Marthe er utdannet journalist, er gift med Rasmus og har jentene Mathea og Anna. Nå har famlien flyttet fra tigerstaden til Stryn og driver og renoverer Rasmus sitt barndomshjem. Jeg ble kjent med Marthe gjennom bloggingen faktisk. Hun la igjen så søte kommentarer, og plutselig var vi i gang med å skrive lange mailer til hverandre. En sommerdag noen få år tilbake sto det i mailen fra den gang høygravide Marthe "Kan jeg ta toget til Sandefjord og dele en dag med deg?"  Jeg møtte Marthe på perrongen og etter en stor klem, sørget jeg for å vise henne deler av byen ved å kjøre fem runder rundt Hvalfangtsmonumentet (laget av Knut Steen) mens Marthe hvinte av fryd (eller skrekk.... hva slags spinnvillt menneske hadde hun tatt sjansen på å besøke...)
Vi hadde en superkoselig dag og siden har vi sett hverandre flere ganger. Det litt morsomme er at jeg mer eller mindre kunne vært moren til Marthe aldersmessig, men har man felles interesser, er i samme livssituasjon og har kjemi spiller alder ingen verdens rolle.

På tampen; 3 nye grønne John Blund-strømper er lagt ut i nettbutikken. Det blir de siste John Blund-strømpene som blir lagt ut før jul.
HA EN NYDELIG FREDAG!

onsdag 7. desember 2011

Når to pepperkakebakere baker pepperkaker...
                     Vi har en fantastisk pepperkakeoppskrift vi baker hver jul. Pepperkakene i Kasparahuset er litt tykke og litt myke inni og pyntet med glasur i turkis, fiolett og rosa i alle nyanser samt melkesjokolade non stop, sølvkuler og krymmel ( svensk dette kanskje..)
I går ettermiddag jukset vi litt, ja det gjorde jo selveste Ingrid Espelid også det. Vi fant ut at vi skulle la Bertha  (pepperkakedeig handlet på Rema 1000) gjøre bakejobben, slik at vi kunne gjøre det morsomme ; trykke ut figurer og pynte dem. Dette skulle bli fråtse-pepperkaker, for når de hjemmelagede pepperkakene er laget, er det litt restriksjoner på mengden å spise før selve jula har tatt til.
Gutta Boys har jammen grodd til, det merkes. De gjorde omtrent hele jobben med trykke ut deig og pynte, mens jeg gikk mest på stas. Det var andre tider da minstemann som knøttliten like godt  krabbet opp på bakebordet og ble kritthvit av mel, mens han grabbet etter en neve deig. Godt ikke Næringsmiddelkontrollen gjestet oss da...

Så i går kveld etter eldstemanns fotballtrening ble det fat fylt mede fargerike pepperkaker og store melkeglass i lillestua og latter til "Nissene over skog og hei".
Når sant skal sies synes vi Bertha kunne sakene sine, og skal du kjøpe pepperkakedeig, kan jeg godt anbefale denne!

HA EN PEPPERKAKESPISENDE KVELD I GODSTOLEN!

tirsdag 6. desember 2011

Skole-loppis i desember

Tenk deg at du rusler inn på en fredfylt stor barneskole en lørdags formiddag i desember. Klokken er 12 på dagen, og du har rukket en solid frokost, mange kopper sterk kaffe og er god og uthvilt. På en plakat står det "Velkommen til loppemarked". Du går rolig inn uten å bli skubbet hit og ditt og noen blide loppeselgere hilser vennlig på deg. Loppene er kasserte skolesaker for skolen skal jevnes med jorden, og ny barneskole som fyller dagens behov skal reises.
Hjertet hamrer vilt når du ser at det er plansjer å handle, skolekart, skolebøker,  og fantastiske store kulerammer. Du har lyst til å brøle "Yes!!!!" så hele Haukerødområdet skjelver i jordsmonnet og folk som måtte sove enda, nådeløst våkner til live.
Dette har alltid vært drømmen min; gå på skole-loppis med skolelopper!
Etter å ha jobbet i skolestua som lærer selv i 16 år, har jeg en utrolig forkjærlighet for gamle skolesaker.
Mange ganger har jeg drømt meg vekk i kjelleren på skolen jeg jobbet blant plansjer, kartverk og gamle tavler og florabøker.
Så skjedde altså dette lørdag at jeg kunne rusle rundt og la  flere plansjer bli mine samt  et stort kart og en fantastisk diger kuleramme.
På loppemarkedet møtte jeg også en god blogg-venninne; nemlig Fjeldborg. Vi var enige om at dette var en særdeles god start på dagen. Fjeldborgmannen og Kasparamannen fikk også hilst på hverandre. Rent et eget samfunn denne bloggverden!
Loppemarkedet hadde ikke blitt annonsert i avisa, siden det ikke var såååå mange ting. Jeg fikk tilfeldigvis greie på det via en  søt blogger  som tipset meg like før loppemarkedet skulle gå av stabelen.  Tusen takk, Marie!

Om dagene prøver jeg plansjer her og der, og en har kommet opp på soverommet. Gutta Boys skal også få velge seg en hver og kjellerstua som venter på oppussing må definitivt ha plansjer.
Ikke så rart om Kaspara så en smule overstadig ut kanskje på blålkjole-bildene tatt samme dag som dette loppemarkedet var.......

HA EN HERLIG DAG!


mandag 5. desember 2011

Mer John Blund                  Grønt John Blundstoff er kommet i hus, og da måtte det selvsagt bli noen saftige grønne julestrømper. Et par er lagt ut i nettbutikken sammen med  annet nytt.
Middagslaging venter, så da sier jeg bare;

HA EN LUN KVELD!

søndag 4. desember 2011

Ribbemiddag med bestemor

                            Her i Kasparahuset har vi hatt en bedagelig hjemme-søndag, og det er ganske deilig i blant. Far i huset har fått opp utebelysningen, Gutta Boys og en kompis har raket løv (vi er IKKE flinke høstryddere nemlig) og tjent flere  fotballpakker hver og vi har hatt min søte mamma på ribbemiddag.
Guttas bestemor som runder 90 i mars (dynamisk værdame) har begeistret tittet på minstemanns lenge etterlengtede iPad handlet for oppsparte midler. Gutta har tatt tullebilder av henne, hvor hun ble helt fordreid (morsomt å gjøre på iPaden)  og hun har hylt forskrekket opp og holdt på å le seg skakk. "Det der har ingen som helst likhet med meg"  har hun påpekt mens alle vi andre som fikk servert gruskrekkelig fordreide bilder av oss selv, hadde en viss likhet i følge den aldrende og frittalende damen.
For dere som har fulgt med på mammas hofte-operasjon har det gått veldig bra. Hun har mye mindre smerter og fått en utrolig høyere livskvalitet. Hun durer som en propell bortover gatene med rullatoren og har en viljestyrke av stål; hele formiddagen omtrent trener hun med diverse øvelser. For en selvdisiplin!
Det var veldig koselig å ha den snakkesalige og freske 89-åringen til bords i dag!

NY UKE OG NYE MULIGHETER PÅ GANG;
MORSOM UKE TIL ALLE SOM TITTER INNOM!

lørdag 3. desember 2011

Min nysydde Kaspara-kjole   Husker du det blå stoffet jeg fant i en bruktbutikk til 20 kr.? Nå har det blitt hektet til en blå topp handlet billig i en kjedebutikk. Toppen har fått påsydd en lyseblå brikke fra et loppis og skjørtedelen har fått på seg en prikket lomme. (Jeg er jo en stor prikke-nostalgiker.)
Vips, ny kjole for knapper og glansbilder!
Det er så utrolig morsomt å komponere slike kjoler og jeg lover; alle kan!
Selv fikk jeg slippe å sy nattkjole på barne eller ungdomsskolen (husker ikke helt hvor) for jeg var sååå håpløs på symaskinen og jeg mislikte den over alt på jord. Jeg fikk lov til å hekle i stedet, og på et merkelig vis trakterte jeg heklenålen bedre da enn i dag.

Helgen er her og den nytes i store drag. I dag hadde far i huset og jeg litt alenetid, mens gutta var på besøk hos en god kompis. Da gjorde vi som i tiden før vi fikk barn; fartet på skattejakt. Vi var særdeles heldige i dag og kanskje er det nettopp derfor Kaspara ser litt overstadig begeistret ut på bildene.....

GLAD LØRDAGSKVELD TIL DERE ALLE!


torsdag 1. desember 2011

1.desember og kiling i magen
     Endelig var den etterlengtende kiling-i-magen-dagen der! Gutta Boys har i uoverskuelige tider hatt nedtelling til 1.desember og  adventskalenderen på kjøkkendøra. De har klemt forsiktig på pakkene, vurdert form og konsistens  og de har sågar luktet på pakkene. "Mamma, en av pakkene lukter skumbad", erklærte eldstemann i går.
"Mamma, den pakken som er på deling her, tror jeg du har handlet på Teknisk museum.  Du elsket jo det flagg/land-puslespillet" (ja, jeg har alltid elsket geografi!)  Så er det om å gjøre for moder`n  å ta fram  alle sine skuespillertalenter og vise uaffektert pokerfjes. "Puslespill, hvilket puslespill?"
Fotballpakker er ellers en yndet adventskalendergave her i huset. Far i huset bestiller direkte fra England til stadighet. (halv pris)
Tradisjonen tro har jeg ikke alle pakkene i boks 1.desember og gradvis kommer flere pakker på kalenderen. Det er i grunnen veldig greit, for jeg er sannelig ikke sikker på om  jeg sydde på 24 rundinger til å feste pakkene i.  Vel, jeg er i grunnen ganske sikker på at jeg IKKE gjorde det.Kanskje sier det  noe om god selvinnsikt...
Uansett; å få ungene opp av loppekassene kommer til å bli en fryd i desember. Begge karene var fullt påkledd ti på syv og klar for ny dag. Da jeg kom ned ti minutter senere, hadde de brettet opp ermene og dekket frokostbordet. Gode mannfolk-emner de der...

Det uler og blåser rundt hushjørnene. Vi hadde opprinnelig tenkt oss til Danmark til helgen, men jeg tror vi kansellerer det.. Frister ikke å klamre seg fast til stolene over Skagerrak.

HA EN KOSELIG 1.DESEMBER ALLE SOM STIKKER INNOM BLOGGEN!