Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

torsdag 30. august 2012

2 timer egentid med små sprell

 

  "Denne kan jeg bare ikke leve uten" sa jeg til den blide unge damen på "Rått og Sanselig" i Larvik, da jeg la den prikkete laksefargede julestjernen på butikkdisken.
Litt tidlig å ha jul i blikket tenker vel du, og det gjør jammen meg jeg også. Egentlig har jeg lyst til å ha stjernen oppe året rundt, men på en annen måte er det mer stas å pynte med den til jul. Så det blir nok slik.
Hovedgrunnen til at jeg befant meg i Larvik og var henvist til to timer med selv-oppfunnede sysler, var at jeg hadde fått oppgaven å være far i husets eminente privatsjåfør. Han skulle nemlig laseroperere øynene, hive linsene og få et ungdommelig syn igjen. Alt har forøvrig gåttt bra med han, og nå går han rundt med store sorte briller som han må bruke den første dagen og om nettene.
Vel, det er ingen problem å sysselsette seg selv i nabobyen, men det kan selvfølgelig bli dyrt eller fristelser av dimensjoner kan inntreffe.
Foruten den fine julestjernen (pris 179 kr.)  som er fra www.bungalow.dk måtte et deilig mykt mørkegrått saueskinn bli med hjem. Jeg har bare Luddeskinnene fra Ikea fra før og ønsker flere typer i ulike fargesjatteringer.
  Så da dette saueskinnet i  dyp grått lå der på Kremmerhuset på Nordbyen kjøpesenter skjønte jeg at jeg ikke kom til å forlate butikken uten det. Pris er forøvrig 599 kr.
Jeg finner egentlig alltid noe jeg liker på Kremmerhuset. Her om dagen handlet jeg hyssing på en herlig tresnelle samt en lang grå linduk som jeg har tenkt til å legge over langs på spisestuebordet nettopp på Kremmerhuset.
Nå gleder jeg meg bare til å løfte inn møblene i spisestua søndag. Lover at det skal bli bilder derfra.


HA EN STRÅLENDE KVELD!


onsdag 29. august 2012

Kaspara rydder og selger - igjen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 SOLGT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeg rydder og rydder og før jeg evt. legger dette ut på Finn.no får dere i nærheten av Sandefjord  først mulighet til å handle.
Førstemann til mølla. Selger til den som først kan hente tingen. Har brent meg og blitt sittende med ting som folk har reservert tidligere.
Noen ting sendes om aktuelt, men da er det oppgitt.
Er du interessert i å handle noe av dette så send en mail til;
 
 
 
PRISLISTE:
 
  Lekkert lilla vatteppe, skikkelig retro! Av type litt glatt, i super stand. Pris: 400 kr.
Kan sendes. Porto i tillegg og forhåndsbetaling.   SOLGT
 
De lekreste turkise kopper med skål og asjett. 4 stk fra Staffordshire kr. 250 kr. SOLGT
 
2 knallgule lamper med klype fra Høvik lys. De er nummererte og ser helt ubrukte ut. Selger de sammen. Kr. 500 totalt.   SOLGT
 
 
Verdens lekreste grønne retro-sengeteppe. Det kan muligens passe til en liten dobbeltseng (litt usikker her)  eller halvannen-types seng.eller  romslig enkeltseng. Bredden er 168 cm utenom volangkantene. (om man ikke liker denne kanten kan den lett fjernes) Helt spesielt og i super stand.
Du kan se det i Selina Lake-boka også. Pris: 800 kr.
Kan sendes. Porto i tillegg og forhåndsbetaling.   SOLGT
 
 
Vårlig grønt pastell-vatteppe (på sort krakk) Nydelig farge. Bra stand. Kr. 300
Kan sendes. Porto i tillegg og forhåndsbetaling.  SOLGT
 
 
2 frokostasjetter Daisy, Turi Design. Kr. 100 til sammen  SOLGT
 
Herlig gammel  lyseblå vegglampe. Så nydelig farge! Pris: 220 kr. Kan sendes. Porto i tillegg og
forhåndsbetaling.   SOLGT
 
 
Gull vegglampe. Gull er i tiden! Pris: 120 kr.  SOLGT
Kan sendes. Porto i tillegg og forhåndsbetaling.
 
Skoleplansje ender. Kr, 300
 
4 fine Bjørn Wiinbladkrus. 200 kr.  SOLGT
 
Flaggermus/kenguruplansje. Tøff på gutterommet?  200 kr.   SOLGT
 
Apekattplansje 200 kr.   SOLGT
 
Gammelt koselig rødt vatteppe med blomster av den tunge typen. Bra stand. Pris: 250  kr. SOLGT
 
 
Fruktasjetter fra Porsgrunn Porselen 6 stk. 150 kr.
 
 
Morsom teak-krakk med oppbevaringsrom. Har en skramme på den ene siden. Kr. 50
RESERVERT
 
 
Plansje horndyr. Litt avrevet i ene hjørne. 150 kr.
 
Romantisk ferskenfarget vatteppe med blomster. Baksiden vises på høyre bilde.
Teppet er handlet nytt for mange år siden. Pris: 200 kr.
Kan sendes. Porto i tillegg og forhåndsbetaling.   SOLGT
 
 
 
 
 

mandag 27. august 2012

Ja, vi elsker FINN!Her i familien er vi veldig glad i Finn.no. Far i huset, eldstemann på 11 år samt meg selv tråler stadig salgsannonsene på kjære Finn.
    Det ble mye latter, da far i huset ble spurt av en venninne av en venn om han ikke var på Facebook, slik at de kune være venner på dette sosiale nettstedet. "Nei, jeg er på Finn jeg" svarte far i huset traust.
Mulig jeg har skrevet dette før, men som dere vet fortalte min sjømannspappa vitsene og fortellingene sine hundrevis av ganger, så jeg har noe å slekte på.
Her om dagen fant jeg denne fine  gamle speilkommoden på Finn. Det kriblet litt ekstra i kroppen da jeg så at den sto her i Sandefjord. Lørdag hentet vi den hjem, og nå skal vi fundere på hvor den skal stå og om den skal males.
Den har sin sjarm i brunt også, men det hele avgjøres av hvor den skal stå og hva som vil bli best der.

Oppussingsstatus: Skal si dette har tatt tid! I morgen males siste gulvstrøk i spisestua og søndag flytter vi møbler på plass igjen og erklærer oppussingstiden som avsluttet. Herlig!
Det skal bli godt å kunne sitte rundt langbordet igjen med føttene på lysegrått gulv!

Tusen takk for mange hyggelige kommentarer på forrige innlegg, blir så glad!

LA UT NOEN NYE STOFFPAKKER I GÅR. 8 ER LEDIGE ENDA.
Det er bare å gå inn her på "En dose retro".
HA EN STRÅLENDE KVELD!

lørdag 25. august 2012

Å leke og style litt og sånn......
Jeg elsker å leke og style! Derfor har jeg lekt littegrann rundt mitt elskede gamle sybord fått i gave av mannen min for mange år siden. Siden jeg er så glad i å sy (men da på en litt spenstigere utgave av en  maskin) er det nesten en liten hyllest til sygleden dette.
Jeg liker miksen av gammelt og levd og friske farger. Gammel, sjarmfull stige kan godt mikses med  neonbånd fra Hay, synes jeg.
Siden Interiør og Boligmessen i Bergen (trykk på linken for å lese mer)  jakter på årets interiørblogger-stylist hiver jeg meg friskt  og ikke minst en smule frimodig på i  konkurransen med dette bildet. Kanskje du skal gjøre det samme?

Til slutt; tusen takk for de mange søte, herlige kommentarene på forrige innlegg.
HA EN GLAD LØRDAGSKVELD!

fredag 24. august 2012

Samlinger med affeksjon


 Forrige innlegg var viet samleglede over de mer eller mindre fine overfladiske ting.Jeg har også samlinger med større affeksjonsverdi som for eksempel fine kort skrevet til ulike anledninger fra venner, kolleager og familie. Jeg tar ikke vare på alle kort som dumper ned hos meg, det skal sies. Kortene som tas vare på er enten stilige og herlige på utsiden eller veldig koselige på innsiden. Her er et knippe med estetiske/tøffe kort jeg liker. Spranget er relativt stort mellom Che Guevara og Mona Lisa.
 
 
   Fotografier har i aller høyeste grad affeksjonsverdi og dette hverdagsbildet av mamma og pappa knipset på hytta for mange år siden er jeg spesielt glad i.
Kortene som ligger ved siden av er også spesielle. Kortet med den lyshårede jenta og lammet har min glade, fargerike sjømannspappa sendt til meg fra Rio de Janeiro.Han håpet det kom fram til bursdagen min står det på kortet.
Kortet som er datert 2001 er også fra pappa og det aller siste kortet han skrev til meg på den aller siste dagen han levde. Det må være noe av det mest spesielle jeg eier.
Det er også et bursdagskort. Kortet er skrevet en varm sommerdag litt før Sankt Hans. På kvelden ble bursdagen min feieret i utestua med all familie som bor i byen. Det spesielle var at det også var termindagen for det første barnet vårt, August.
I utestua ble det av familiemedlemmer grublet om dette var dagen det skulle skje ; "Kjenner du noe spesielt, tror du han kommer i dag?" Slik gikk praten mens det ble spist sommerens første norske jordbær og nybakte kaker. Jeg la av en eller annen grunn merke til at pappa forsynte seg ekstra godt med jordbær og det frydet meg.
Pappa prøvekjørte også barnevogna, en blå Emmaljunga som sto der klar til å frakte en liten knott.
"Tenk for en liten  gutt da, og vokse opp i denne hagen" fablet pappa. Det var over 30 år siden sist han hadde blitt bestefar og han gledet seg tydeligvis. Med årene hadde han blitt mer og mer glad i blomster, fugler og barn. Han hadde nå rukket å bli 83 år og kanskje blitt en smule mer sentimental over livets mange forunderlige ting.
Det var en deilig, mild sommerkveld og pappa fortalte sine sedvanlige vitser og historier som vi alle hadde hørt minst 100 ganger. Alt var som normalt.
Helt inntil klokken fem på morgenen ... da ringte telefonen og søsteren min kunne fortelle at en ambulanse hentet pappa som hadde sterke magesmerter. Vi tittet ut vinduet og der to hus nedenfor sto den blinkende ambulansen i barndomshagen min. Vi rakk akkurat ned dit til å se pappa bli bært inn i sykebilen med en tørrvittig kommentar på lur.
Det var siste gangen vi så han i levende live, etter ni timer på operasjonsbordet hvor legene kjempet med en sprukken hovedpulsåre var en lang seilas slutt.
Han hadde levd et mer spennende og eventyrlig liv enn de fleste.
I ettertid har jeg lest de siste ordene på bursdagskortet fra han mange ganger. Han gir uttrykk for at han er så veldig glad for at far i huset og jeg skal få en liten gutt å være glad i.
Jeg har hele tiden etterpå gledet meg over at pappa VISSTE. Han visste det kom en liten gutt som skulle hete August. Far i huset og jeg hadde nemlig vært gift i mange år uten at det dukket opp barn og folk hadde sluttet å regne med at det kom noen småtråkk i huset vårt.


 
 
 
Pappa skulle visst at bare 14 måneder etterpå så det sånn ut!
To gutter koset seg i hagen pappa var så fascinert av.
Vel, innerst inne tror jeg han vet det jeg da....
Sommeren da pappa døde og jeg satt ute i hagen med lille August på fanget pleide en spurv å sette seg på stolarmen sammen med oss. Jeg har aldri hatt slik nærkontakt med fugler før. Ble nesten litt skremt av den flaksende men søte fuglen som ville så tett innpå.
Jeg følte at fuglen hadde noe med pappa å gjøre. Han og jeg hadde alltid vært bestekompiser og jeg følte dette var en måte å si "jeg er med dere enda jeg  og alt er helt bra".
Fremdeles skjer det nesten hver sommer, jeg har en spurv rundt meg som er mer nærgående enn jeg har opplevd fulger før. Jeg velger å tro at det er en liten hilsen fra min humoristiske, elleville pappa.
 
 
Dette er ikke ment å være et trist innlegg. Pappa var en humørspreder uten like og "full av gærninger". Jeg er så glad for at nettopp han var pappa`n min.
 
HERLIG FREDAG TIL DERE ALLE!
 
 
 
onsdag 22. august 2012

Samle-gledeJeg har alltid likt å samle. Det startet som barn; samle på duringer, glansbilder, servietter, cola-korker, Disney-kort.
Som voksen har jeg funnet nye ting å samle på; lekkert papir, fine knapper,
glade stoffer, gamle julekuler, opalglass, medisinflasker av edel årgang, skilt, tall og bokstaver  og nå senest vinballonger og andre fine flasker gjerne i blågrønne toner eller brune.
 
Det er en egen glede ved å supplere med en nykomling i samlingen!
 
Hva samler du på om du samler på noe???
 
FIN SENSOMMERDAG TIL DEG!
 
 


tirsdag 21. august 2012

Prikke-galskap....
         
                        Du har kanskje hatt en fornemmelse av det..... men ved dette innlegget bekrefter jeg og fjerner en hver tvil. JA, jeg lider av prikke-galskap! Godt å få det ut, komme ut av skapet.
Tørklene er handlet i Bugaria hvor det var prikke-tøkler i alle regnbuens farger til en billig penge.
Tunikaen fant jeg etter tre minutters stopp i en  rumensk by. Dette synes far i huset tar kaka!
Han sto ved en minibank og tok ut rumenske penger i likhet med flere andre i det lille minibuss-følget.
Jeg smatt inn i en klesbutikk 30 meter fra han og gikk rett på den glade prikke-tunikaen. Her var det bare å sette inn 5.giret. Vi skulle sporenstraks videre med guiden vår og minibussen.Jeg hev på meg tunikaen og kunne fornøyd konstantere at den passet. Deretter tittet jeg febrilsk ut døra, fikk øyekontakt med husbonden og viste han tommelen opp. "Du, jeg trenger rumenske penger jeg ..." "Hva???? Du har vært her 3 minutter!!" svarte far i huset hoderystende. I hui og hast får vi betalt og heseblesende får vi kastet oss inn på minibussen som siste passasjerer. "Beklager.., det skal ikke gjenta seg" sier jeg unnskyldende og litt pinlig berørt.
Vel, nå kan jeg virkelig leke regnbuedamen på en grå dag!!! En vandrende polkadots!
Hvis noen lurer på prisnivået i Romania, var mange ting faktisk dyrere i de byene vi var enn i Bulgaria. Tunikaen betalte jeg 180 kr. for. Får litt Marimekko-feeling av den på et vis jeg...

LENGTER DU ETTER Å SY OG MANGLER GLADE STOFF, LA JEG INN 14 STOFFPAKKER PÅ "En dose retro" I DAG.

FLOTT KVELD TIL DEG!


mandag 20. august 2012

Batikkkjolen er blitt pute
     Jeg har lenge ønsket meg batikkpute/r uten å ha funnet meg noen. Defor var den nedsatte sommerkjolen i batikk  på Kappahl ( 75 kr.) en kjærkommen sak. Med saks og symaskin kunne den lett omskapes til morsomme ting. Kjoler i denne fargetonen hadde jeg nemlig nok av.
Første nye ting ut ble da en etterlengtet batikkpute som frisker opp i stua, og jeg har nok til mange flere gøye  ting av kjolestoffet.
En sommer handlet jeg grenseløst mange batikk-topper, og jeg skal nok ta en titt på loftet om det kan være etterlevninger igjen fra denne sommeren for minst 14-15 år tilbake. Da var far i huset og jeg i Venezuela og bodde også et par dager inne i bushen sammen med indianere. Jeg handlet batikk-topper i alle regnbuens farger som hadde frynser nederst. Indianerne hadde tatt til seg en liten jaguarunge de hadde funnet ensom i skogen. Den var blitt vant til mennesker, og jeg kunne ha den på fanget og kose med den. Aller mest var den opptatt av frynsene på batikktoppen min. Far i huset ville også prøve å holde jaguaren,  men da freste den mot han på ekte kattedyr-vis.
Så hadde han heller ikke fin batikk-topp da....

HA EN  SUPER MANDAG!

søndag 19. august 2012

Første heklepute klar og mer stuebilder       
     Endelig har jeg fått i havn et hekle-prosjekt, for hekleriene mine har en tendens til aldri å bli ferdigmontert i motsetning til sy-prosjektene. Det er utrolig koselig å ha et hekletøy i hendene mens man følger halveis med på tv-programmer.  Det er runde puter jeg har hevet meg over nå, og i sofaen kan du se første pute ut heklet i farger jeg mente ville kle den nymalte stua.
I den røffe trebollen fra Bulgaria ligger mer bomullsgarn og venter,og den observante leser ser kanskje at jeg så smått er på vei med en ny pute i hudfarge/fersken-toner.
Ved siden av den gamle sorte ovnen kan du se et av mine seneste bruktfunn, en trekrakk funnet i den store gjenbruksbutikken i byen. Den var kledd i et skikkelig rosemalingsaktig (for et ord!)  hyttestoff som jeg raskt rev av. Nå har jeg strikket en bit med grått garn som skal monteres skikkelig på krakken.
Tv-skapet er også en nykomling. Det var opprinnelig en mørkebrun skjenk funnet i bruktbutikken for 400 kr.
Vi fjernet noen pyntelister som vi synes ble i overkant "dillete" og malte skapet hvitt, og nå har det fått en Anne Black-knott på seg også. Har hatt Anne Black-knotter liggende i over et år, og endelig ble en brukt.
Det er deilig med et fint gammelt møbel å putte alle tv-tingene inn i og bare ha tv`en synlig på toppen.
Det kommer snart litt bilder fra lillestua også, men vi har ikke fått puttet så mye inn i den enda. Lamper mangler osv. Vi lurer på om den sorte Dell- sakselampen skal henge der eller i stua på bildene her. Mange valg å ta, og vi er livredd for feilslåtte spikerhull på de fine glatte veggene nå.

I dag har vært en herlig siste skoleferie-dag. Vi har alle fire syklet oss en god tur på landet med bringebær-pauser og hilse-på-kuer-pause. Etter et par mils sykling og middag under parasollen i hagen kjørte vi til nærmeste strand og tok et forfriskende kveldsbad. Tror vi må forlenge sommeren på den måten, når vi er så priviligerte å ha utallige strender å velge mellom innen rekkevidde.

FLOTT NY UKE TIL DEG!


lørdag 18. august 2012

Ventende stoffer..


Tenk symanskinen har hatt ferie i hele sommer, og nå kribler det etter å ha stevnemøte med den igjen.
Mandag er hverdagen for alvor her, og Gutta Boys pakker sine sekker og setter kursen mot skolen.
Da skal syrommet være ryddig, fristende og motiverende til å skape nye ting i. I den forbindelse rydder jeg om dagene, og det betyr at flere stoffpakker legges ut i "En dose retro" en av de første dagene til uka.
Se forresten på det nydelige broderte stoffet jeg fant i gjenbruksbutikken her om dagen. Det skal nok bli en del av en pute til stua.
Siden jeg er veldig på fargen "Nude" eller hudfarge eller kall det hva du vil for tiden, fanger  stoffet til høyre stadig min oppmerksomhet.
Jeg er også hektet på batikk om dagen og ønsker meg batikkputer. Denne kjolen skal faktisk ikke fortsette sitt liv som kjole, men bli offer for saksen og nye bruksområder.
Den er kjøpt en av dagene nå på salg hos Kappahl til 75 kr. Mye morsomt kan det bli av den!

Her er det god lørdagsmiddag på gang og det er deilig å kroe seg inne med regn og rufs på utsiden.

HA EN FIN LØRDAGSKVELD DU OGSÅ!torsdag 16. august 2012

Venter på en giraff
Jeg forelsket meg i danske Gitte Brandts  naivistiske enkle malerier for mange år tilbake og særlig i giraffen.
Her om dagen da jeg googlet Gitte Brandt var det en link til en Finn.no-annonse, og der sto sannelig mitt favorittbilde til salgs. Vel,  nå har jeg en avtale med selgeren, og det er bare å betale og vente på hentelapp i postkassa.
Egentlig passer det godt med et giraffbilde.Giraffer har alltid vært det dyret jeg har vært mest nysgjerrig på i dyreparker av en eller annen grunn, de er jo såå høye!
Hvor giraffbildet skal henge vet vi ikke helt enda. Om det blir i lillestua eller salongen eller om det simpelthen blir i gangen eller kjellerstua som ikke er pusset opp enda, det gjenstår å se. Den skal nok få sin plass.
(Bildet som kommer til oss er ikke så stort som det Gitta Brandt er avbildet med)

Her er det værmessig  grått i dag og guttas siste skoleferiedag før vi går inn  i helgen.
Vi får kose oss litt ekstra da.

ØNSKER DERE SOM ER INNOM EN BEHAGELIG INNFLYVNING TIL HELG!

mandag 13. august 2012

Vaffel-kveldsmat i utestua
       Utestua har blitt lite benyttet denne sommeren på grunn av kjølige kvelder, men kvelden i dag var lun og fin og innbød til en stille kveldsstund i luftig stue. Mens Gutta Boys så film og gumlet vafler sammen med en kompis som skal overnatte, fristet det den "eldre" garde å sitte ute.
Derfor ble det vaffel-kveldsmat på far i huset og meg og en stille stund i utestua. For far i huset er det ekstra deilig med litt luft kveldstid nå som han igjen sitter på kontorstolen sin.

FIN SENKVELD TIL DEG!


søndag 12. august 2012

Små helge-sysler
    Jeg burde kanskje temperatur-måles, siden jeg valgte å droppe et loppemarked jeg normalt sett liker godt i helgen. Fredag formiddag svingte likevel far i huset og jeg innom et annet lite loppis, og far i huset handlet en kraftig arbeidslampe og jeg en liten grønn vinballong. Jeg har fått helt mani med disse vinballongene og har fått en liten samling alt.
     Når man pusser opp et det morsomt med små fornyeleser. Jeg hekler på en rundt pute i grålilla toner. Neste runde pute skal gå i laksefargede toner. Under garn-nøstene ligger forsiden på en pute jeg også holder på å sy til stuene, også denne har knallfarget Hay-bånd.
  Så har jeg stått i solskinnet i hagen og malt et lite mørkebrunt bord hvitt. Knotten skal nok få en annen farge. Bordets overflate skal romme en trekasse med tidsskrifter.


Må bare vise dere hvordan vi tilbrakte lørdagskvelden; på en låve rundt et koselig langbord. Kjempe-eksotisk for oss som bor fem minutter fra en av byenes hovedgater.
Med reker og hvitvin og koselige folk med sønn på gutta våres alder hadde vi det fint både små og store.

I morgen ringer vekkerklokka iltert; far i huset skal atter på jobb, mens gutta og jeg kan ta det piano.

HA EN FLOTT SOMMERKVELD!torsdag 9. august 2012

Sniktitt...       
              En liten snik-titt på salongen i dag. Vi går sakte fram med å innrede de to ferdige stuene. Noen små-møbler skal males en av dagene, og vi er livredde for å lage merker på de hvite delikate veggene. Her skal det tenkes nøye gjennom hva som skal opp på veggen. Vi kommer nok til å beholde en del hvite flater.
MEN... jeg er sååååå fornøyd med alt lyset som er kommet inn i salongen!! Stua bader i et herlig lys. Det mørke gamle eikegulvet som nå er malt over med lysegrått ( morgendis heter fargen) stjal så mye lys fra rommet.
Dere som har sett denne stua i Selina Lakes bok "Homespun style" vil nok lett se hvor mye lys det malte gulvet og de helt hvite veggene nå gir rommet. Veggene var tidligere malt med "lys antikk".
Legg merke til hva som dekker setene i den ene sofaen; jo Ikea-dynetrekket som har fått et vatteppe inni seg. Jeg handlet jo et ekstra dynetrekk utover dynetrekkene til far i huset og meg selv, og tenkte jeg skulle klippe og sy, men nå blir dette trekket brukt på den ene sofaen i stedet. Det  gråprikkete dynetrekket kler så godt det nye gråe gulvet synes jeg.
Det lille bordet jeg malte overflaten hudfarget på for litt siden har fått plass i stua som avlastningsbord ,og endelig har jeg fått bruk for den fine grønne loppelampen jeg fant til 50 kr. for lenge siden.
På det lille avlastningsbordet står en raus,røff trebolle handlet i Bulgaria for 120 kr. Det var den eneste interiørtingen jeg hadde med hjem.
Det lille kortet med illustrasjon av Gitte Brandt påminner meg om at jeg ønsker meg VELDIG giraffbildet hennes, det har jeg gjort i årevis.

Forøvrig fryser og skjelver jeg hele tiden etter å ha dumpet ned i kalde men fine Norge.
Jeg starter dagen med små lette klær av 14 dagers vane, men ikke lenge etter graver jeg langt inn i klesskapet etter varm jakke.
Mandag starter far i huset på jobb igjen etter ferien, og vekkerklokka skal nådeløst gjeninnføres. Det er bare å nyte de siste helt stille dagene her hjemme.

Mer bilder fra nymalte stuer  kommer etter hvert!

HA EN SUPER TORSDAG!


onsdag 8. august 2012

Norsk jord under føttene igjen
Med 20 graders temperatur-omveltning trakk vi inn den friske norske luften på Gardermoen flyplass mandag ettermiddag.To uker har vi tumlet rundt i 30-40 grader og varmet en sommerhungrende kropp i Bulgaria. Femte tur til Bulgaria var faktisk dette (men neste år blir det et annet feriemål, det er alt vedtatt i familieråd.) Årsaken er ikke at vi er lei av Bulgaria, men ønsker at gutta skal oppleve flere land, og at vi ikke skal bli helt ensporet.
Bulgaria har et behagelig klima, vennlige mennesker og er nærmest kakkerlakkfri sone har jeg konkludert med etter fem besøk og obsevasjon av en liten levende kakkerlakk og en død.
Midt i blinken for meg! Jeg blir helt stresset av å gå gatelangs kveldstid og følge med så jeg ikke tråkker på en knasende sort sak. Eller som vi opplevde på Kypros en gang; leilighet med god glipe under døra og selskapssyke kakkerlakker på besøk.
Liker man å handle klær og sko rimelig på ferieturer, er Bulgaria et paradis. Koffertene våres var betraktelig tyngre ved hjemreise.

           

         

                   

     Vi bodde på to ulike hoteller i Golden Sands. Gutta ville gjerne tilbake til Kristal som vi var på i fjor, mens jeg var nysgjerrig på hotellet Viva. Begge hotellene er all- inclusive-hotell. Vi var så heldige å (antageligvis) få det fineste lyse romslige familierommet på Viva. På bildet kan du se gutta på verandaen i 7.etasje med fantastisk utsikt over Svartehavet. Jeg elsker å se havet og horrisontlinjen! Jeg kan sitte i lange stunder bare å stirre på havet, sjømannsdatter som jeg er.
Jeg snek meg ut på den romslige verandaen hver morgen med en bok  før mine tre menn våknet og startet dagen sin.
Forøvrig anbafaler jeg Viva som bosted; luftige lyse rom med kjølig air condition og nydelig mat. Hver dag kunne vi velge all verdens gode retter på bufeen; lam, oksekjøtt, kaninkjøtt, kylling og svinekjøtt og masse vegetariske retter. En dag stod kokken og braste fersk hai, og det måtte selvfølgelig smakes på. Vi gumlet på hvitt mykt og mildt fiskekjøtt.Blir man lei turiststedet Golden Sands med yrende folkeliv på strandpromenaden, blinkende lys, utallige restauranter og salgsboder, ivrige restaurant-innkastere (i butikkene kan man handle i fred og varene er stort sett priset, deilig!) kan man jo sette seg på bussen eller ta en taxi  til den mer genuine byen Varna. Selv om det er en storby er den fredfull med mange grønne lunger. Det er fint å sitte i skyggen under et tre i en av parkene og ta noe kaldt å drikke.


Med trillrunde klinkekuleøyne skuet jeg utover en gedigen samling av min favoritt Eamesstol på denne restauranten i Varna. "Tenk om de hadde villet selge en eller Eamesstoler selges et sted i nærheten rimeligere enn i Norge" fabulerte jeg drømmende, men far i huset trakk meg med på jorden med "Du kan da ikke begynne å ta med stoler hjem på et fly!!" "Vel, før reiste vi med tvillingvogn som ble pakket inn i plast" påminnet jeg han. "Det var bare en collie ekstra".
Minuttet etter spurte far i huset  en av kelnerne  hvor stolene var handlet.
Svaret var Kina..... er de plagiater tro..jeg vet ikke.
Vi reiste hjem uten stol, og det var nok det beste og letteste.
Jeg kunne ikke motså dette huset med parasollen på verandaen og det herlige røde vinduet, men her har vi forflyttet oss til Romania. Vi tok nemlig en dagsutflukt til nabolandet i regi av Ving og med engelsk guide.
Heldigvis var det litt egentid også, for jeg er ikke skapt for for mye tidsorganisering.Vi inntok byen Constanta i Romania og den er faktisk den fjerde største havnebyen i Europa med Rotterdam,Antwerpen  og Marseille foran seg i følge guiden.
Vi var først innom det fantastisk gamle casinoet fra 1910 som nå sto tomt. For en vakker bygning i Art Nouveau-stil!  Man kan gå drømmende fra rom til rom og fable om de vellykkede  menneskene som en gang drømte om å erverve seg noen kroner til. Hvordan gikk de kledd, hvordan frisyrer hadde de, hva slags musikk lyttet de til.


Her i Europas fjerde største havneby har sikkert min kjære, eventyrlystne  sjømannspappa kommet med båt mange ganger. Denne tanken gjorde det litt ekstra stas å rusle rundt kaiområdet og dokkene. Jeg gikk liksom i pappas fotspor.
I Romania besøkte vi en moske og gikk alle trinnene opp i en minaret (tårn som kaller til bønn for muslimer)
Vi var også innom en vakker katedral og en gammel trekirke som lignet våres stavkirker.


     

   Utsikt fra minareten.  Først etter bildet var tatt sier gutta mine "mamma, det ligger noen barn og hviler der på taket" med bekymring i stemmen. "Det er jo så høyt oppe og det er ikke ordentlig gjerde, bare de ikke faller utenfor".


             


                                   Jeg er så fascinert av decadente gamle bygninger og grafitti. Den glade klesvasken og grafittien i kombinasjon fikk meg resolutt å stoppe og fiske opp kameraet.


           
     

     

   
                 


 
                 


                             

               I den rumenske sofistikerte badebyen Mamaia hadde far i huset bommet totalt hva kleskode angår. Sjekk denne karen her som er ute på shopping. Vi kunne ikke la være og snike oss til et bilde bakfra.
Måtte jo le litt. Så for meg Romania som mer fattslig  enn Bulgaria, og  kledde meg ytterst enkelt. Vel, jeg følte meg ikke videre trendy blant de lekkert sminkede damene som var på shopping ulastelig antrukket i Mamaia spesielt.
Generelt er det mer velstand i Romania enn Bulgaria sa guiden, men det er klart  kjører man ut på landsbygda i begge land er det mange svært enkle livsvilkår å se.
Forstaden inn til Golden Sands for eksempel har mange triste, grå, avskallede blokker som bærer preg av stort forfall.
Her var normal frokost for meg på Viva; masse oliven, grapefrukt, spinatruller, nydelig spekepølse, tomtat og stekt brød som var duppet i egg.
Gutta storkoste seg med all-inclusive og var stamgjester på den lille før-lunsj-bistroen som åpnet klokken 12. De tok med seg kortstokk og satt gjerne en halvannen time
alene og koset seg med kortspill, pizza, salat, pomme frites og brus med isklumper.

 I går våknet vi opp i egne senger ( de beste)  til piskende regn på ruta og 13 grader.
Frokosten var ikke så bugnende som på hotellet, men du verden hvor godt det smakte med grovbrød, jarlsbergost med epleskiver og melk.
Borte er flott, men hjemme er superflott!

Og mens vi var borte sto to stuegulv og herdet seg; genialt! Vi valgte forøvrig  fargen morgendis på gulvet.  Nå er vi i ferd med å flytte inn i de to  stuene, bilder kommer! Jeg er strålende fornøyd!!!
Det føles sååå luksus å ha to sofaer å slange seg i igjen!
Nå skal vi ta fatt på spisestua og male gulv, vegger og tak der også.

HA EN STRÅLENDE AUGUSTDAG!