Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

tirsdag 31. desember 2013

Godt nytt år!























































Så var vi jammen meg kommet til årets siste dag. Om noen timer kan vi skrive 2014 og gå inn i et nytt år fylt med uskrevne blader. Jeg har en forkjærlighet for å slike nye starter; det er noe herlig befriende ved det synes jeg. Dessuten får jeg nesten alltid  vår-feeling når vi har gått inn i januar. Det går mot årstidene jeg liker aller best; nemlig vår og sommer!
Med asfalt og ikke spor av snø på bakken, skal du nok se at det ikke er lenge før jeg bærer med meg kaffekoppen ut i hagen en dag sola stråler.




























I Kasparahuset dufter det kalkun, og Gutta Boys gir uttrykk for at de gleder seg til middagen.
Vi har to sett ulike nyttårsaftener hos oss.Det har vi hatt siden mamma ble enke.  Annet hvert år ber vi mamma og søsteren min om det passer for henne, opp til oss på nyttårsaften. På menyen står alltid ; kalkun.
De andre nyttårsaftenen feirer vi sammen med tre andre vennepar og deres barn/ungdommer.På menyen står; alltid kalkun. Nyttårsaften er den dagen i året vi spiser kalkun, og kanskje er det den eneste dagen i året vi gjør det også. Nettopp derfor er det litt ekstra stas med en slik stor fugl i ovnen.




























Dersom du tror det kommer bilder av lekkert nyttårsdekket bord nå, tar du dessverre feil. Jeg er så imponert over all fantastisk borddekking på blogger og instagram, men jeg har nok ikke sort belte i borddekking.
Der er jeg ganske enkel av meg. Men med granbar fra hagen og kongler fra naboens hage (funnet på gaten vel og merke) levende lys og de skjønne arveasjettene i mintgrønn, fløtefarge og gull blir det nok bra.
Jeg har faktisk ikke dekket bordet enda, men jeg skal gjøre det nå. Om en time ringer søte gamle mamma og søsteren min på døren, og da er det hyggelig om det står klart.

SÅ ØNSKER JEG ALLE SOM TITTER INNOM EN GOD NYTTÅRSAFTEN SAMT ET HERLIG; BOBLENDE 2014!



mandag 23. desember 2013

God jul til de fine leserne mine!




























Kalenderen viser den 23. og jammen meg er det ikke alt blitt lillejulaften! Her i Kasparahuset har vi senket skuldrene, ikke for det vi har kakeboksene fulle, allerede kokt kålrabistappen, pakket inn alle gaver og har alt på stell. Nei, vi er rett og slett blitt litt gamle og bedagelige. Vi tenker at det er ikke livsviktig at jeg ikke fikk laget Sarah Bernard selv om alle ingrediensene lå klare, det går an å skrive et koselig nyttårsbrev om vi ikke fikk alle julekortene i boks( eller ta en telefon). Vi overlever at cognackranser ble droppet og at bare stuevinduene er vasket. Det er ikke gjort julerent som min mamma nitidig gjorde, for vi kan jo utmerket godt vaske i januar, men vi vasker raskt over stuegulvene i morgen.
Vi prioriterer heller å slakke i sofaen med ungene og lade opp til "Grevinnen og hovmesteren" og Chelsea-kamp. Da skal vi sette fram fenalår, mors flatbrød og rømme, og ungene skal få tylle i seg rødbrus mens far i huset og jeg kanskje smaker på en juleøl hver.




























Jeg har prioritert en koselig lunsj med ei god venninne jeg møtte da jeg gikk på lærerhøyskolen i dag.
Vi har sludret og spist sild og det hjemmebakte jule-rugbrødet jeg pleier å bake. Det fikk jeg nemlig sveivet sammen etter frokost, og vi har smakt på årets julegodteri. . I år har vi nemlig nesten bare laget julegodterier,  og det er jo i grunn det beste synes jeg.




























Vi har begynt å pynte juletreet mye tidligere enn før. For mange år siden var lillejulaften pynte-juletre-dag. Så kom vi på at den kvelden ville vi heller ha litt tid til å slappe av på og kunne lene oss litt tilbake. I år pyntet vi juletreet 3 dager før julaften.
Jeg vil veldig gjerne dele oppskriften på julegodteriet helt til høyre på bildet og lengst ned med deg. De var såååå nydelige! Tipper du ikke skal lage julegodteri i morgen, så jeg titter innom i romjulen og deler den da. Smaker nydelig på en nyttårsaften som konfekt på bordet også den.




























Julaften har vi feiret hos oss siden jeg var 23 år, så det begynner å bli noen år. I år kommer svigerfar, kjæresten hans og mamma hit. På menyen står pinnekjøtt og masse, masse kålrabistappe.
Far i huset er født i Bergen og hadde bergenser-mamma. Han vokste derfor opp med pinnekjøtt julaften.
Gutta Boys elsker pinnekjøtt og jeg med! Gamle søte mamma synes det er det beste som finnes.




























Om du tror jeg konfiskerer alle røde ting og ikke lar ungenes pynt få plass til jul , tar du nok feil. Ungenes herlige nissesamling er best! De står på peishylla, slik at vi ser dem hver kveld. Blir varm i hjertet av dem!


Til slutt ønsker jeg alle mine søte og fine lesere en koselig julefeiring og tusen takk for at dere titter innom bloggen min, legger igjen kommentarer og hilsener! Det settet jeg utrolig stor pris på!!!



mandag 16. desember 2013

Rolig julepalett enda......























































Når julen nærmer seg hender det at ting skifter plass i Kasparahuset, (skoleplansjen på bildet hospiterer på ny vegg)  og kanskje må noe til og med hvile på loftet under høytiden. Skal julepynt fram, må litt annet bort føler jeg, ellers blir det litt vel overlesset.
Hver jul i de siste årene har jeg blitt dratt mot naturmaterialer, horn og skinn.
Derfor passer adventsstaken fra Ferm Living inn og de fine tre-trærne handlet på Bohus. Boktrærne jeg selv har laget sklir også godt inn og likeledes  kongler funnet på gata fra naboens hage.
Mens adventstiden ofte er fargemessig litt rolig her... blir det gjerne mer farge jo nærmere vi skrider julen.
Når juletreet kommer opp blir det straks litt mer farge og kulør   i stua med masser av gamle julekuler i ulik fargeprakt, og helt helt på slutten titter noen få nisser fram også i stuene.
 På peishylla i lillestua, står det en hel nissedelegasjon alt forresten. Det er de herlige og sjarmerende nissene ungene mine har laget Når vi sitter og spiser kveldsmat og ser på tv i lillestua,   har vi galleriplass til nissebataljonen.

Neste innlegg tror jeg at jeg skal vie kjellerstua... Jippi, den er ferdig oppusset men temmelig tom enda.


FIN MANDAG TIL DEG!






tirsdag 10. desember 2013

Julekonfekt, halvmåner og to nudefargede julestrømper


















































































"Denne oppskriften må jeg jammen dele med de søte bloggleserne mine" fòr det gjennom hodet mitt, da jeg kjente den nylagede julekonfekten smelte i munnen, og far i huset mumlet at denne burde det jammen lages  dobbelt dose av. DET sier mye eller alt, for far i huset er nemlig ikke noen søtpus over hodet, ikke jeg heller egentlig. MEN.. i dag skal jeg lage dose nummer to av julekonfekten med svisker trukket i Dry Sack (kan helt sikkert bruke; portvin eller Madeira også) og trukket med marsipan og mørk og hvit sjokolade.
I oppskriften sto det Madeira, men man tager hva man haver.
En viktig ting; DETTE ER LETT!!! Jeg elsker lette ting, som allikevel blir bra!


SVISKE-KONFEKT
Ca. 100 g svisker uten sten
1 dl Dry Sack eller Madeira eller portvin av et slag
400 g marsipan (jeg kjøpte Odense marsipan, med 50% mandler)
mørk sjokolade ca. 200 g
hvit sjokolade (ville kjøpt to pakker og brukt 1 1/2)

1. Klipp opp svisker i mindre biter og hell drikken over. La trekke minimum 1 time.
2. Ta sviskene ut av drikken og elt dem inn i marsipanen.
3. Form til konfekt
4. Smelt den mørke sjokoladen i en skål i vannbad og dypp deretter konfekten ned i.
4. La den mørke sjokoladen stivne.
5. Smelt hvit sjokolade i vannbad og pynt med dette på toppen av hver konfekt.
6. Oppbevares kjølig.
LYKKE TIL!




























Så har jeg koset meg med litt klipp og lim igjen. Så en girlander av halvmåner i siste Boligliv, og det brakte tankene mine til den superfine halvmånetapeten fra Ferm Living. Jeg elsker den tapeten!
Så jeg måtte simpelthen lage en liten girlander med sorthvitt Hay-papir.
Det siste jeg har sydd er to julestrømper i nudetoner men med sorthvite innslag og med lommer på, men nå tror jeg symaskinene skal få ta fortjent juleferie.




























Her i Sandefjord har vi fått et lite snedekke på bakken, og vi trener oss på å gå på glatte veier.
I går strødde far i huset over ende på vei til jobben. Noen liker å leve livet vilt og spennende!

ØNSKER DEG EN TRIVELIG FØRJULSDAG!!!

fredag 6. desember 2013

Juletre av postkort




























Her om dagen klistret jeg opp et juletre av postkort med heftmasse på veggen. 60-skiltet som normalt henger på denne veggen, fikk ta juleferie fram til januar.
Det var såååå morsomt å finne fram gamle og nye kort og sette dem sammen! Er det noe jeg elsker er det å pusle med farger og former.



























Jeg brukte gamle sorthvite julekort  (noen fant jeg på ferie i Bulgaria en sommer med sirlig skrift på ), nye herlige kort fra Darling Clementines, oransje kort funnet i London, et kort med portretter av Che Guevara, et gammelt sorthvitt kort av en avkledd dame osv. Det blir nesten en liten minnebok opp i det hele.
























































Kortjuletreet gjorde liksom en del ut av seg og fylte opp den hvite lille veggen.
Det var gjort i en fei, og det kan vi vel like?

HÅPER DU HAR GODE DAGER, NÅ ER FREDAG HER, OG DEN ER SOM KJENT IKKE Å FORAKTE!
FIN INNFLYVING TIL 2.ADVENTSHELG!


mandag 2. desember 2013

Oppskrift på adventskrans





























Her kommer oppskriften på adventskrans slik jeg lovet i går!

ADVENTSKRANS (2 stk.)

1.5 liter mel
1 pakke gjær
1/2 liter melk
1 1/2 ts salt
150 gram smeltet smør
1 1/2 dl sukker
1 sammenpisket egg

Smelt smør, tilsett melk og varm opp til fingervarmt. Bland dette med gjæren og ha i tørrvarene. Heves i 1 time. Del deigen så i to som hver trilles til lange pølser og kjelve disse deretter til avlange leiver.
På hver smøres;
2 ss smør
Dryss over litt kanel og 2 ss sukker
samt 1 1/2 del rosiner
Rull fast sammen om innholdet. Form til en krans.Det går fint å steke to på samme brett, men jeg gjorde de litt større og stekte de hver for seg sist.
 Etterhev ca.en halv time.

Pensle med sammenpisket egg. Dryss på perlesukker
200 grader i 20-25 minutter
Stikk 4 lys i før servering.

LYKKE TIL!

søndag 1. desember 2013

Advent hos oss




























1. adventsdag er en koselig dag! Selv med våt asfalt, sol på himmelen og vårvær-følelse får den fram et streif av julefeeling opp i det hele.
Etter en god frokost var det klart for årets pakkekalender og DEN tukler man ikke med. Jeg sydde kalenderen både for hand og på maskin da gutta var små, og de er like glad i den enda. Noen ganger kunne jeg vært fristet til å lage en helt ny kalender, men da ville to stykk julepoliti skreket opp. Nei, jeg har innsett at kalenderen deres skal jeg aldri ta i fra dem samme hvor inspirert jeg kan være av nye julekalender-ideer.





























MEN,... ikke bare Gutta Boys får kalender her i huset. Yngstemann på 11 år har laget en tegnekalender til oss voksne også. Veldig koselig!





























Etter frokost var det å hive seg over julebrød-baking. Tre stykk deilige rugbrød med sirup skulle bli ferdig til gjester kom klokken 13 til adventslunsj. Gjestene utgjorde søte gamle bestemor (ja, hun er still going strong) , bestefar med sin kjæreste og en onkel av meg som er pappas lillebror. Gutta synes det er spennende med denne fine  onkelen min. Det er  liksom det nærmeste de kommer den bestefaren de aldri rakk å møte.De spør meg stadig om han ligner faren min..




























I går bakte jeg adventskranser. Av oppskriften blir det to stykker, så nå har vi til neste adventssøndag også. Jeg legger ut oppskriften i morgen i tilfelle du fikk lyst til å lage en slik gjærkrans du også.
Bildet til høyre er av det supergode oppskjærte brødet. Nam! På bordet sto det skåler med sursild til brødet samt ribberull og grov sennep.



























Jeg pynter alltid med gamle julejuler i fat.




























Jeg brukte den nye trelysestaken fra Ferm living til gjestebordet, men til frokost proklamerte julepolitiet at vi skulle bruke den gode gamle med lyselilla lys i og lovlydige som vi er gjorde vi som det myndige julepolitiet påberopte.




























Da magene var mette og fulle med julebrød, sursild, pepperkaker og adventskrans var det tid for litt hjernetrim. Svigerfar og minstemann er ikke sjenerte, nei da... de spiller sjakk sammen på Ipaden og er topp konsentrert.
Magnus Carlsen har fått opp sjakkinteressen hos Gutta Boys. Nå gleder de seg til det morsomme gamle sjakkbordet jeg fant i en bruktbutikk for mange år siden kommer på plass i kjelleren og de kan duellere med kompiser.
Lunsjgjestene er gått.... men adventskosen er ikke over enda.
I ovnen surrer en juleribbe og på stekeplaten står surkål og rosenkål. Det blir lang, sen middag i lysskjæret fra adventsstaken og ikke nok med det; på tv-ruta venter den unge Marve Fleksnes og "Nissene over skog og hei."

HÅPER DU OGSÅ HAR HATT EN GOD 1. ADVENT!