torsdag 7. august 2014

Sommerliv i Portugal

 





























Portugal har seilet opp som et av mine absolutt favorittferieland siden vi besøkte landet første gang i fjor. Vi måtte simpelthen tilbake til Algarvekysten i år også. Du kan vel bare tenke deg, at jeg er lykkelig når jeg kan vandre langs brosteinsgater med gamle, sjarmerende mursteinshus som dette! Se på de utrolige fargene! Det er så jeg vil ta en liten jafs av hvert hus jeg passerer!
Noen hus blir jeg så forelsket i, at jeg nesten ikke er til å rikke. Mine tre menn står utålmodig og venter på meg, og synes det er helt sprøtt og  villt at man kan bli såååå oppslukt av hus!




























Vi velger å ikke ta chartertur til Portugal, men bestille flybilletter til byen Faro på Algarvekysten. Det er lett å ta seg rundt med tog, buss eller taxi.  Det er befriende å ikke ha en ventende Vingvert på flyplassen og et busslass med turister, og i stedet ordne alt selv. Siden vi landet sent tok vi like godt en natt i Faro som er en fin og stor by å  titte rundt i og Algarves "hovedstad". Vi hadde bestilt et enkelt hotellrom hjemmefra, og Gutta Boys kikket litt forskrekket på den anonyme hotelldøren og den svarthårede gamle portugisiske damen med den døve katten som åpnet opp. ( Hun var en veldig elskelig dame viste det seg, og katten var kjælen og fin)  I mitt stille sinn måtte jeg glise litt; de er nok vant til for god bostandard disse gutta. Far i huset og jeg kjørte mye rundt i Europa med bil før gutta kom, og vi bodde på mange eiendommelige og enkle steder i blant. Da vi fikk se rommet vårt, merke at air conditionen virket perfekt og attpå til fant en dør  som ledet ut til en diger veranda med sjarmenrende utsikt til små utekafeer, ble smilene bredere og bredere. Vi måtte skynde oss ned og ut i gatene og få handlet litt drikke og snacks som ble med opp på den romslige verandaen.Det var magisk å sitte der i nattmørket i den varme gode luften å vite at en hel ferie lå foran en som en ulest bok.



























Dagen etter tok vi koffertene og vandret gatelangs til togstasjonen. Det er enkelt og sytaløst å ta en taxi men mye morsomme å reise med tog, synes vi. Vi gikk på et tog som skulle få oss nærmest mulig den lille søvnige landsbyen Altura hvor vi også var i fjor. Den som ikke finner roen der, finner den aldri tenker jeg. Allikevel ville jeg ikke valgt å bo på et så lite sted mer enn noen dager, vi hadde bestilt fem overnattinger der på samme sted som i fjor.



























Siden det ikke finnes noen togstasjon i lille Altura, hoppet vi av toget i en annen liten landsby nærmest mulig.
Med kofferter trekkende etter oss, fant vi både appelsintrær og limetrær stående på offentlige steder. Vi måtte jo smake på appelsinene; og de var så saftige og søte. Eldstemann som alltid har vært særdeles fruktgal, følte nok at  han hadde kommet til paradis nærmest! Unektelig en eksotisk følelse å plukke appelsiner rett fra trærne! Jeg la et par lime i vesken min også og tenkte at de skulle brukes til matlaging senere på turen.




























Etter å ha skjønt at det ikke fantes noen taxier i den lille landsbyen vi hadde havnet i før om en time, ( det var lunsjtid må vite) satt vi oss ned på en liten fortauskafe og tok litt mat.
Da vi var gode og mette en times tid senere, stoppet en blid taxisjåfør foran bordet vårt og lurte på om det var vi som jaktet på en drosje. Litt senere installerte vi oss i Altura på samme adresse som i fjor. Bak skranken i den lille resepsjonen sto et kjent ansikt som smilte ekstra bredt og gjenkjennende, da vi kom inn døra. Det lille leilighetskomplekset har en nydelig bakhage og et stort fint basseng, og så var det bare å starte på slaraffenliv med bading, sol, hodet i en bok, yatzy og kortspill på verandaen, matinnkjøp i dagligvarebutikken og å rusle rundt i de få gatene som til sammen utgjør Altura.
Det er et befriende ujålete sted, ikke en dame med høye hæler... Alle tusler rundt i kipp kjapper og enkle strandkjoler. Jeg hadde med et par høyhælede sko som fikk ligge i bunnen av kofferten ferien gjennom, mens kjipp kjapper ble flittig brukt.




























Om man vil ha litt mer å gå på og noen butikker, er Villa Real nær spanskegrensen en flott by. Fra denne byen kan du  også ta en liten ferje som bringer deg til Spania på få minutter.
Villa Real er en pen by med snorrette gater som får meg til å tenke på gatene i Kristiansand.
Det er koselig å rusle nedover den lange gågaten med spisesteder og butikker, og ingen ingen maser på deg og står med menykartet i handa eller trekker deg noe motvillig inn i en butikk. Portugisere virker vennlige og nesten en smule laid back på en behagelig måte.


























Etter fem netter i Altura tok vi taxi til vakre, vakre Tavira, min favorittby over alle byer. Tavira har 25 000 innbyggere, er akkurat passe stort. Det finnes mange sjarmerende spisesteder og en god del butikker. Overalt finner du brostensgater og gamle vakre murhus, vakkert slitt av tidens tann.
Se på dette lille spisestedet på bildet. Å sitte under parasollen der med et glass iskald hvitvin og noen ferske bruchetta og titte ut på elven som renner gjennom byen; å lykke!




























Vi fant et leilighetskompleks med bassengområde ti minutters gange fra sentrum. Veien til sentrum var så  sjarmfull og koselig å rusle, og vi måtte stoppe opp å spise søte gode fikener rett fra et bugnende stort fikentre.




























På begge sider av elven er det spisesteder og butikker.




























Det er mange spisesteder å velge mellom, og du finner dem både helt ned til elven og i trange brostensgater der man sitter ute i gaten og spiser. Bacalao er en yndet rett i Portugal, men spør gjerne først hvordan den serveres; om de fjerner fiskeben og skinn. Vi har fått flere varianter og for min del funker det ikke så godt med masse fiskebein og fiskeskinn i gryta.




























Skal man bade finnes ingen bystrand, men man tar badebåten som går hele dagen over til øya Ihla de Tavira.
Det er en herlig øy med nydelig sandstrand. Du finner også spisesteder her ute, men de er relativt dyre. Mange har med seg strandbag med niste i stedet.




























Se, se hva vi så! I fjor la vi merke til skiltet som viste at det kunne være kameloner her på øya. Vi så ingen den gang, men i år gjorde vi det! Jeg som egentlig er en pingle med slike ting, fant ut at kamelonen var ganske så søt og den gikk ulidelig sakte. Ikke vanskelig å stikke av om du skulle ta skrekken!




























Om du går med planer om Portugaltur en sommer, burde du unngå august måend. Da fortalte folk oss at det var ganske kaotisk de fleste steder på Algarvekysten.  Da kommer nemlig også alle portugiserne fra Lisboa osv. som skal feriere.
Av utenlandske turister i Tavira, følte vi det var av alle ting flest nordmenn og i tillegg briter og svensker.
En del norske har tydeligvis falt for dette stedet, og en del har handlet seg leilighet her nede. Mange leier ut leiligheten sin noen uker hver sommer og legger den ut på Finn.no Et lite stalltips!

Selv er jeg ikke ferdig med Portugal, men neste gang vil vi prøve andre steder på Algarvekysten, selv om jeg nok må noen dager innom Tavira. Kanskje noen av leserne  har gode tips for andre portugisiske perler?  Det er morsomt å flytte på seg litt underveis om en har et par uker. Vi har funnet ut at to-tre steder er supert for oss.

HÅPER DU HAR HATT EN FIN SOMMER DU OGSÅ!
(Og enda er det sommer i landet.... jeg kommer å klore meg fast til den så godt jeg kan og så lenge jeg kan).

FIN TORSDAGSKVELD TIL DEG!