Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

torsdag 27. november 2014

Spicy gulrotsuppe og lune olivenboller på en hutrende dag





























Det er ikke så ofte jeg varter opp med matoppskrifter, og når jeg gjør det er det som regel noe jeg synes MÅ deles.
Denne gulrotsuppen med litt krutt i er av det slaget. Sammen med olivenboller er dette en deilig middag på en kald høst/vinterdag eller kanskje et koselig kveldsmåltid for venninnene en helt vanlig hverdag,
Kryddermengden kan man jo justere ut fra hva man selv foretrekker, men har man godt brød/rundstykker å dyppe i suppen, synes jeg mengden i oppskriften er helt fin. Er man usikker kan man jo prøve med litt mindre først.

SPICY GULROTSUPPE

8 store gulrøtter
2 pastinakker
1 bakepotet
1 stor løk
1 fedd hvitløk
1/2 chili
1 liter grønnsaksbuljong
1 cm frisk ingefær
litt sitronskall (jeg sprutet bare noen dråper sitron i)
1/2 ts malt spisskummen
1 ss gul karry
4 ss olivenolje
1 dl kokosmelk

Rens og skrell gulrøtter, pastinakk og potet i skjær i små terninger. Finhakk løken og chili og bruk rivjern på hvitløken.
Fres grønnsakene i en kjele med litt olje og tilsett krydder, ingefær, sitronsprut og chili.
Hell over buljongen og la det småkoke rundt 20 minutter til gulrøttene er blitt møre.
Ha i kokosmelk og kok opp en ny gang.
Kjør suppen i blender eller bruk stavmikser (det bruker jeg). Om du synes den blir for tykk, spe med vann.
Konsistensen på denne suppen er litt tykk og kraftig og den er god og mettende.
Oppskriften er oppgitt å være til 6 personer.(jeg ville kanskje slengt i 3-4  par gulrøtter til og litt mer buljong om vi var seks, liker å ha rikelig.)

OLIVENBOLLER
5 dl lunt vann
1 pakke gjær
1/2 dl olivenolje
2 ts salt
1/2 del sukker
1 dl grovhakket grønne oliven
1 rødløk
havsalt
mel så mye at det blir deig

Lunk vannet , rør ut gjæren og bland alle ingrediensene.
Heves 1 time. Bak ut ca. 20 boller og sett på oven på 225 grader. Pensle bollene med olivenolje og drøss på havsalt på toppen.
Når ovnen er varm pleier jeg sette dem inn. Stekes i ca. 15 minutter midterste rille.
Kan fryses, men best når de varmes opp.


LYKKE TIL!



fredag 14. november 2014

DIY ull-kremmerhus
























































I dag tenkte jeg at jeg skulle gi dere en DIY på ull-kremmerhus som er koselige å strikke foran tv`n en lun kveld. Noen ganger er det litt deilig å kombinere en slaraffenkveld med litt nytte også.

HER ER OPPSKRIFTEN:
Siden jeg putter kremmerhusene i vaskemaskinen og kjører dem på 40 grader for å få et litt tovet utseende handler jeg ullgarn som bare skal håndvaskes.
Jeg legger opp 26 masker på pinner ca. nr. 4
Deretter kvitter jeg meg med en maske på hver kant av strikketøyet hver annen omgang. (strikker to masker sammen for å kvitte meg med en maske)
Til slutt har du fått en trekant som du kan sy sammen. Da er turen kommer til å hekle en hank som du hekler så lang som du ønsker.
Strikk flere og putt dem så i maskinen på 40 grader. Når de kommer ut av maskinen drar du dem til i ønsket fasong. Legg dem til tørk og sy i en knapp når de er blitt tørre.
Lykke til!

Forresten; er du ikke glad i å strikke og fikk lyst på disse kan du bestille dem fra Kasparas julemarked. Jeg har pakket 3 stykker i pakke med cellofan.
Jeg synes ofte 3 stykker på kvister i en vase er nok.

HA EN STRÅLENDE FREDAG!






mandag 10. november 2014

Mer innpakning og steinalderbrød





























Når jeg lager en ny ting, må jeg ofte prøve det ut i ulike størrelser, materialer og farger.
Jeg kunne ikke dy meg fra tanken om hvordan et mikro-tre laget av små pinner ble, og dermed ble det et lite mikro-tre. Hva gjør man så med denne lille varianten?
Vel, det kan jo brukes som pakkepynt med liten viftestjerne på.....






























Jeg tror jeg har funnet urkvinnen i meg for tiden; skinn, horn, kvister og greiner fra naturen... røffe ting. Da skulle det vel bare mangle om man ikke skulle bake seg et steinalderbrød også..
Jeg elsker oster, kanskje fordi sjømannspappaen min seilte så mye på Frankrike. Det var alltid  plenty med Camenbert. Brie, Pepperost med hele pepper på utsiden osv. hjemme hos oss. Alle middagsmåltider ble avsluttet med det.
Dette steinalderbrødet med frukter som tørket aprikos,fiken, svisker osv. er nydelig til slike smøreoster synes jeg. For noen kan det kanskje bli vel massivt, som for far i huset, he,he.

Her kommer oppskriften om du tror det er noe for deg; (det er uten mel)

100 g gresskarkjerner
100 g solsikkekjerner
100 g linfrø
100g sesamfrø
100 g mandler
100 g valnøtter
5 egg
2 ss olivenolje
2 ts salt
minst 100 g tørkede frukter (fiken, aprikos, svisker osv.)

Sett ovnen på 160 grader.
Bland alle ingrediensene sammen og legg det hele i en brødform. (Jeg brukte faktisk en og en halv brødform kledd med stekepapir.) Ble litt mye til en form.
Brødet stekes i ca. 1 time.
Avkjøl brødet før det skjæres i.

HA EN HERLIG START PÅ UKA!




fredag 7. november 2014

Julepynt som er nesten gratis


























































Julepynt trenger ikke koste noen verdens ting. Det krever bare litt egeninnsats,
 som i grunnen bare er koselig. En tur i skogen for å plukke kvister og få røde roser i kinna gir verdens beste følelse når en er tilbake i en varm stue. La kvistene ligge til tørk noen dager, og så er det duket for å kunne lage de fineste ting dersom du har litt grov hyssing og en saks.
Å binde sammen et tre går raskt, og jeg synes det er utrolig dekorativt. Det gjør så mye ut av seg, er et blikkfang.
Om du vil ha stjerne på treet, er jo slike viftestjerner supre. De er også utrolig søte om du lager dem i mikrovariant. Da er de godt egnet som pynt på kvistene.
Gamle bøker får du til en rimelig penge i en gjenbruksbutikk. Stort sett tar de en tier for boka.

Jeg synes det er så fascinerende at en kan lage all julepynten sin nesten gratis, og den er like fin eller finere synes nå jeg enn den butikk-kjøpte.

Det er herlige fredag, og i dag lå et bittelite hvitt lag på bakken her. Det var så koselig å stå i utestua og binde disse trærne. Jeg laget tre stykker og gleder meg til å ta dem fram nærmere jul.

KOSELIG HELGESTART TIL DEG!

onsdag 5. november 2014

Kasparas julemarked har åpnet






























Da har jeg åpnet Kasparas julemarked og du er hjertelig velkommen til å ta en titt HER.
Ellers vil det være link til markedet som får jevnlig påfyll av varer på høyre side i margen.

HA EN LUN, FIN KVELD!

Sliter med nettilkobling for tiden






























Jippi, der kom jeg inn på nettet, men kanskje bare for en staket stund. Vi sliter med nettilkoblingen om dagene, noe som resulterer i at jeg får vært lite både på blogg og instagram. Det hender vi får tilgang et lite kvarter, får så å være uten tilgang resten av dagen. Vi får besøk av en tekniker en av de første dagene, så det vil endre seg.
På grunn av disse problemene kan det med relativt stor sannsynlighet føre til at KASPARAS JULEMARKED ikke kan åpne i kveld, men så kjapt som mulig. Gir beskjed på instagram blant annet, når jeg er klar! (kasparasregnbue2)

Må vise dere min favorittjulepynt-ting i år. Det er dette enkle juletreet i tremateriale fra Bloomingville. Jeg har vært så gæren å kjøpe to av dem. Det passet så utrolig bra både oppe og nede i kjellerstua.
Med min høyst rimelige selvlagede pynt forøvrig, må det vel være lov....

HERLIG DAG TIL DERE ALLE!



mandag 3. november 2014

Rosett på pakker



Er du som meg, flerrer nådeløst av butikkpapiret for å pakke inn julegavene på ny? Eller kanskje du  får forhindret hjelpsomme butikkansatte før de kommer så langt... "Hm, har litt dårlig tid, du trenger ikke pakke inn."
 Far i huset sukker lavt i bakgrunnen og mumler på vei ut av butikken om kjekke tidsbesparelser og om å gi seg selv arbeid unødvendig. Akkurat på det feltet kommer vi visst ikke helt til enighet, men det er til å leve med.

Jeg liker godt å bruke alt fra notebøker, gamle romaner og avispapir som innpakningspapir. Det fine gylne papiret har jeg handlet hos Europris og det nudefargede husker jeg simpelthen ikke hvor jeg har handlet.
Disse viftestjerne jeg har lagt min elsk på for tiden, synes jeg gjør seg så godt i liten størrelse på pakker. Da blir de rene rosettene, og det er nok mange som får slike på gaver fra meg i år.
Ellers liker jeg å klippe ut bokstaver og ord fra blader og aviser som pynt på pakkene.
Kanskje finner man forbokstaven til mottakeren i en avis... Lim den på pakken, grafisk fint synes jeg.

GODE NOVEMBERDAGER TIL DEG!






søndag 2. november 2014

Bråvåkning fra dyp Tornerosesøvn






















































Det slår ikke feil... hvert år når det nærmer seg november, kribler det i klipp-lim og syhendene. Nå var jeg dypt inne i en slags kreativ Tornerosesøvn. Det er lenge siden jeg har laget noe spesielt med hendene. Når kveldene blir mørke og stearinlysene tennes inne, kommer lengselen etter papir, lim og saks smygende. Min pasjon i det siste har vært å lage en slags viftestjerne av gjenbruksbøker.
Jeg elsker ting laget av typografiske skrifter!

Dette trenger du;
avlagte bøker (gjerne store notehefter til store vifter og vanlig bøker til de litt mindre)
limstift
klyper
hyssing
saks
masse god kaffe!

På de største stjernene jeg lager bruker jeg to midtsider fra en høy notebok. Disse skjøter jeg sammen med limstift. Så er det å brette hele den lange remsen (se bildet)
Når du har brettet hele remsen binder du en hyssing på midten av den og beregner også hyssing til oppheng. (se bildet igjen)
Så er det fram med limstift og i gang med å lime stjernen sammen. Jeg bruker klesklyper etter jeg har limt og lar stjernen ligge å godgjøre seg litt.
Samme prosess er det på mindre vifter, man da er det greit å bruke helt vanlig bokstørrelse.
Det er så gøy!

Ikke alle har tid, overskudd og lyst til å slenge seg over slike lageoppgaver. Da er det mulig å handle en Kasparalaget viftestjerne på JULEMARKEDET mitt med link fra bloggen.

KASPARAS JULEMARKED PRØVER JEG Å FÅ "ÅPNET" ONSDAG 5. NOVEMBER KLOKKA 19.

HA EN KOSELIG SØNDAG, FOLKENS!