Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

søndag 27. desember 2009

Gode juledager
I dag har vi en rolig hjemmedag, hvor alle suller rundt og gjør akkurat det de har lyst til. Det er ganske deilig etter tre dager med koselige familieselskaper. Her ser dere bilder fra julaften her hjemme hos oss. Rundt bordet satt 14 lystige personer, og praten gikk non stop. Etter middagen pleier vi å gå rundt juletreet hele forsamlingen.  Det blir litt trangt om saligheten,men det er veldig koselig!  Senere på kvelden var minstemann  verdens søteste lille stumme nisse. Han mistet nemlig munn og mæle,  men det gjorde ingenting. Selskapets 4-åring gikk rett på limpinnen, og synes det var såååååå trist at minstemannen vår hadde "vært på do, da nissen kom".1.juledag var vi på sen brunsj hos storesøsteren min med interiørbutikken. Synes den er så nydelig den rause kransen, hun har kjøpt på Vandregalleriet i Sandefjord.Fint med lys i ris!Søsteren min har en forkjærlighet for denne julekrybben laget av tørkede maisblader.Så forkjærlighet, at hun har en enklere variant også.I det vakre skapet på kjøkkenet fant jeg en gammel men sporty nisse.Gammelt, fransk skap som står på kjøkkenet hos søsteren min. Det gjør hele kjøkkenet!Julaftens dessert. Dette er hjemmelaget is /parfait laget i kakeform. Det er to lag; sitronis under og bjørnebæris over. Vi pynter med friske bjørnebær, litt krem og melisstrø.

Skal du unne deg en god romjulsdessert eller er i beita for en nyttårsdessert er denne kjempegod og litt syrlig. Den utløser alltid begeistrede kommentarer og drømmende sukk....

SITRONIS:
saft av 3 sitroner
150 g siktet melis
3 1/2 dl kremfløte

PARFAIT MED BÆR:
300 g frosne tinede bær (bjørnebær)
50-75 g sukker
2 ss appelsinsaft
4 eggeplommer
75 g siktet melis
3 1/2 dl kremfløte

SITRON-IS:
Rør sitronsaft og melis sammen. La det trekke litt. Pisk fløten til tykt skum og pisk sitronlaken i.
Fryses til den stivner.

BJØRNEBÆRPARFAIT:
Blend og purer` bærene gjennom en sikt, rør dem med sukker og appelsinsaft og la dem trekke litt.
Pisk eggeplommer med melis. Pisk fløten til tykt skum, pisk bær og eggemasse i. Når sitron-isen er stivnet helles denne over og settes til frysing.
Lykke til!Før den  ble pakket inn som gave til den ivrige kommentatoren og venninnen min "Nøtteskrika", fikk jeg foreviget denne  hjemmesydde vintage-veska  med innfelt gammelt  broderi.Disse grytekluten ble pakket inn sammen med noe annet til tantebarnet mitt oppe i gata. Hun har alltid vært glad i blått, så de er spesialsydd til henne. Det er egentlig sjelden Kaspara-mannen kommenterer de sydde ting, men med disse  hevet han blikket og sa; de var da helt, spesielt delikate!"  Da var det ekstra koselig å pakke de inn!

Håper dere har gode romjulsdager alle sammen!


tirsdag 22. desember 2009

God jul til alle de fine leserne mine!


Med dette innlegget ønsker jeg alle de fine leserne mine en glad og stemningsfull jul! Kommer nok tilbake i romjula med et innlegg.
I jula må vi omplassere litt, og det farverike bildet til Gunnar S. Gundersen, må vike plass for et gammelt bilde som hang på hytta til farmor og farfar.


Treet ble pyntet på mandagskvelden, og ungene tok oppgaven virkelig på alvor. De var veldig bevisste på at treet skulle være fint på baksiden også, for vi skal  jo gå rundt det på julaften.
I kveld har vi hatt besøk av svigerfar og hans kjære. Svigerfar kommer hit til oss julaften. Vi blir 14 stykker her hjemme, og på menyen står pinnekjøtt. Til dessert spiser vi far i husets fantastiske bjørnebærparfait med sitronis. Skal legge ut denne oppskriften i romjula. Kanskje en nydelig nyttårsdessert?
Jeg er så glad i gamle kirker, og her er kirke nummer to.


Gunnar S. hilser på det nye verdenskartet.


På skjenken er det et gammelt bilde av moren og faren min.Jeg har kjøpt sååååå mange gamle, broderte duker i det siste, at jeg bytter i hytt og gevær!Her om dagen var det den store bestemordagen. Det er tradisjon at moren min kommer opp en av førjulsdagene og så baker vi jødekaker og sandnøtter sammen med ungene. De er de eneste tørrkakene vi pleier å bake, ellers blir det mer utradisjonelle oppskrifter foruten pepperkaker da.Minstemann ordner opp. I bakgrunn lyder julemusikk og rundt omkring på kjøkkenet er det levende lys.Min dyktige, søte mamma på snart 88 år er ivrig og entusiastisk. " Tenk så skulle jeg få oppleve dette i år også" sa hun glad. Vi håper på mange slike ganger til!!!!Jødekaker. Hmmmm, så det ut som vel mye sukker......Nå må jeg ned på kjøkkenet og fortsette på denne fantastiske konfektkaken som ikke skal stekes. Nå står lys kokesjokolade, marshmallows og smør i vannbad. Jeg lagde denne kaken i fjor, og den er rett og slett himmelsk! Jeg anbefaler den på det aller sterkeste!

Her er oppskriften:
575 g lys kokesjokolade
75 g marshmallows
50 g smør

100 g rosiner
50 g coctailbær
100 g myke tørkede aprikoser
100 g knust havrekjeks ( kan godt bruke den søte)

kakao og melis

Smør en en rund form (tror min er 22.5 cm i diameter)  med løs bunn. Kle den med bakepapir.
Smelt 400 g sjokolade og marshmallows samt smør i vannbad. Rør ofte til alt smelter.
Skiller den seg eller blir for tykk, rører du inn litt kokende vann.
Bland inn rosiner, hakkede coctailbær, oppskårne aprikoser og knust kjeks. Hell alt i formen og jevn overflaten med en skje. Avkjøl ca. en time.
Smelt resten av sjokoladen i vannbad og hell den over den kalde kaken. Avkjøl videre 30 minutter. ta kaken ut av formen og dryss på en blanding av melis og kakao.
Lykke til!
Ha glade juledager! Stor juleklem fra Kasparafredag 18. desember 2009

Kakebaking og pynting


De som fulgte bloggen min for et år siden, husker kanskje mine "kjærlighet på pinne-kaker". I kjøleskapet står nå deigen og venter på å bli disse søte slikkepinnene. Jeg tror jeg er litt "barnslig" i kakeveien. Jeg liker glade, morsomme kaker, og disse kommer barna garantert til å få stjerner i øynene av.
Her kommer oppskriften:

100 g smør
2 1/2 dl sukker
1 stort egg
5 dl mel
1/2 ts bakepulver
en knivspiss salt
2-3 ss melk
glasur av melis, melk og rød konditorfarve
strøssel i glade  farver

Rør smør og sukker hvitt. Rør i egget. Tilsett mel, bakepulver, salt og melk og lag deig.
Legg deigen i en liten pålastpose og la den hvile i kjøleskapet minst en time, gjerne lengre.
Rull deigen ut så den er ca. 4 mm tykk,. Stikk ut sirkler med et glass i passende størrelse. Legg  en sirkel på bakepapir på platen, så en halv blomsterpinne og en ny sirkel over. Press de to deigsirklene sammen.
200 grader midt i ovnen i ca. 12 minutter. Legg på glasur når de er kalde og fin strøssel.
Oppbevar kakene i kakeboks. Lykke til!Idag må jeg ut i hagen på kvist-jakt. Jeg har enda flere steder jeg skal plassere kvister med gamle julekuler og hjemmelagede kremmerhus og annen papirpynt.Når det dukker opp så vakre julekort som dette i postkassen, blir det fin pynt i gamle skåler. Denne skålen i plett (tror jeg) er kjøpt på det minste loppis ever. Det var et vandrende loppis i den sjarmerende, gamle bydelen Haga i Gøteborg  for noen år siden. En farverik dame  vandret rundt  med et stort serveringsbrett med noen ting på og plakaten "Verdens minste loppemarked"på brystet. Herlig!Et eller annet sted, burde jeg fått hengt opp dette advents-veggbilde jeg sydde med stilkesting og applikerte for noen år siden.

I dag er det den store jubeldagen her. Det begynte  i morgenmørket med glade barnestemmer som forkynte, at i dag startet juleferien etter årets beste skoledag; kosedagen. Med smågodteri og brus i sekkene vandret de oppstemte avgårde i grålysningen og den bitende kulda.
En ting til gjorde også dagen i dag ekstra spennende; finale i X-factor!  Våre to favoritter står igjen til slutt. Fra første stund har vi lagt vår elsk på Chand, samtidig som vi liker "trøkket" og de gnistrende sceneshowene til Schakles. Mor i huset kommer sikkert til å site og tute uanett hvordan det går, og ungene kommer til å fnise og titte bort på den lettrørte mamma`n i sofa`n.
Ha en glad og kanksje litt avslappende også(?) fredagskveld!


onsdag 16. desember 2009

Juleforberedelser


Rosetter er funnet fram.De nye ting fra Gøteborg har funnet sin plass.Jeg titter stadig beundrende bort på det nye verdenskartet.På langbordet er det konstant kaostiske forhold. Her lages og skrives det julekort i lange baner og pakkkes inn julegaver.  Jeg har alltid skrevet enormt med julekort. Sitter med kaffekoppen og musikk, klipper, limer og skriver. Veldig koselig, men tidkrevende.....Det finnes røde nisser i Kasparas hus. Ser du en?Denne nissen har fulgt med lenge på lasset. Husker jeg for mange år siden forelsket meg i den trolig på grunn av den lille kransen han går og bærer på.Det er så vakkert ute nå med et lite lag snø på bakken. Her er utsikten fra kjøkkenvinduet. Man ser ut mot utestua som har fått julelys på seg og skinner så pent i mørket.I går pyntet jeg pepperkaker sammen med ungene; masse turkis og isblå glasur samt rosatoner!Typisk meg å komme hjem med nye muffinsformer fra Gøteborg. Jeg har en pasjon for lekre muffinsformer. Kanskje det får bli noen jule-muffins en dag?I dag har jeg fått bakt de utrolig gode rugbrødene med masse lys sirup i som hele slekta baker.
Nydelig til mange av julepåleggene!

Her kommer oppskriften:

1 liter skumma melk
75 g gjær
1 1/2 dl lys sirup
2 egg
1 ss salt
1/2 kg fint rugmel ( om du vil ha det helt lyst, bruk siktet rugmel)
hvetemel til det blir deig

Heves godt. Fordel deigen i tre brødformer. Etterheves .Stikk gjerne tre hjerter i hvert brød eller prikk litt i dem. Pensle med vann.
200 grader i 5o minutter nederst i ovnen.
Lykke til!Nisser kjøpt på Liseberg for en del år tilbake.Nok en nisse! Ungene elsker at nissene kommer fram. Denne har det ærefulle oppdrag å passe på gamle, funklende julekuler.Et år hadde jeg mani med å lage rosetter med enten engler eller nisser i midten. Man klipper en lang remse med krepp-papir og tråkler gjennom hele lengde nmed nål og tråd  og snurper sammen til en ring. Her har jeg laget to slike sirkler. Så limer man på pynt etter ønske til slutt.

Ha en god førjulsdag, kanskje i vintervakkert landskap?
tirsdag 15. desember 2009

Små skatter fra Gøteborg
Knapper for knappomanen Kaspara og lekre asjetter fra den bugnende og fine  butikken Lagerhaus med sine sympatiske priser.

 Hjertebank-vatteppe til 20 kr.!


Nydelig tobakksboks og søt liten fuglLinduk i herlig farve og med lite broderi kr. 50 i bruktbutikk.Verdenskartet jeg handlet av Lotten, og som jeg har vist i et innlegg allerede.Jeg har en forkjærlighet for brune ovale speil, så dette ble med hjem. Pris; 175 kr. Det rosa ullteppet til 15 kr. skal vaskes på ullprogram i dag.Gammel, vemodig vakker asjettDen russiske velkjente dama. Bokser til oppbevaring får man nesten ikke for mange av.Knapper i sukkertøyfarver; blir aldri mett!Vakker heklet blomst som skal pryde et eller annet......

 
Gamle julekuler frister alltid!


Jeg var tom for broderier til å bruke til hjerter, vesker og andre ting nå. Korssting-duken til høyre med rosa og rød tråd, forblir nok hel og kommer til å bli en juleduk her i huset.Jeg er slettes ikke allergisk for rødt til jul bare jeg får en dæsj rosa ved siden av!


Dette broderiet vil bli vakkert i et Kaspara-hjerteRødrosa, gamle  asjetter i et servise vi sparer på. Merket er Bengali og er svenskt.


Herlig å ha nye broderier til nyåret!


Nydelige sarte grønntoner...


Ikke farvesprell, men fint likevel......


Ønsker alle en glad dag i desember!