Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

onsdag 30. desember 2009

Bitende kaldt og ønske om et nydelig nytt år til dere alle!


Kanskje noen husker at jeg har tatt bilde av dette skiltet før? Da sto det i søsteren mins butikk Nr.9. På julaften flyttet det inn her hos oss. Tantebarnet mitt like oppe i gata, hadde nemlig finlest bloggen min, og skjønte skiltgal som jeg er, at dette var noe for meg. Jeg liker det så utrolig godt! Det har en gang vært et drosjeskilt, og tenk på alle de som er blitt glade over "Libre" (ledig) skiltet!

Jeg må visst være småforelsket i verdenskartet...... kan liksom ikke la være å fotografere det!I dag er det minus 16 grader ute! Da snakker vi! Ufattelig nok er det godt og lunt inne i huset vårt fra 1930, men en vedkubbe i ovnen gjør seg!I forgårs hadde vi en vennefamilie på kaffekos på kvelden.


De tykke pepperkakene våres er faktisk veldig gode! Det konkluderte den andre familien også med.Far i huset måtte selvfølgelig vise alle sine triks til venneparets to ungdommer. Kanskje dette er noe å vise famlien i romjula eller noe for fysikkundervisningen i skolen?Det er godt å trekke beina opp i sofaen på kvelden med slike ruter og gumle på klementiner og  slå (eller bli slått) av Gutta Boys i familespillet "Bokstavleken" som er favorittspillet her i huset for tiden.Ute henger hjertene, og all den hvite snøen gjør det ekstra pent med disse hjertesmykkene i treet.
Med dette vil jeg ønske alle dere lesere en glad nyttårsfeiring i morgen og et opplevelsesrikt og boblende nytt år!
 

tirsdag 29. desember 2009

Søte hilsener i postkassa
 Blogging kan være en fantastisk morsom affære som fører med seg de forunderligste ting. Stadig skapes nye kontakter og noen av disse, er jeg sikker på forblir varige vennskap. Kanskje kommer en dag Kardemomme og jeg til å sitte og mimre om bloggeperioden vår, når vi er  eksentriske damer i 80-åra med sølvhvitt hår!
Interiør-bloggverden er full av herlige, kreative damer i mange aldre, og en særdeles kunstnerisk dansk dame bosatt i Norge, har sendt meg de herligste kravlenisser til jul. Det er ROSA i bloggen Rosas Roulade. I bloggen hennes kan du blant annet være med på utarbeidelsen og den kreative tankeprosessen i det å forfatte en roman. Rosa, får du romanen din antatt, skal jeg umiddelbart handle den!
Forøvrig tror jeg kravlenisser er et dansk fenomen. Min manns danske tante har tidligere laget noen slike til oss. Alle som ser disse kravlenissene fra Rosa, bemerker tegnerens fantastiske strek. Det morsomme at alle de fem nissene som kom i posten, ser ut til å ha så ulike personligheter.
 


Rosa og jeg hadde også en diskusjon om danske Klejner som er tradisjonelle danske julekaker. Jeg har i flere år trodd jeg har bakt Klejner til jul inntil Rosa nevnte at de kunne minne om smultringer. Hva???? Mine syrlige sitronkaker med glasur minte ikke det minste om smultringer. Nå tror jeg at jeg har koblet feil bilde og oppskrift i det interiørbladet oppskriften stod i for flere år siden. For at jeg skulle kjenne  hvordan ekte Klejner smaker, sendte farverike Rosa noen hjemmebakte Klejner i posten til meg. Herlig! Jeg måtte fnise,da jeg åpnet den polstrede konvolutten med ferske julekaker. De var riktig gode, og nå skal jeg sende noen mystiske Klejner til Rosa, så hun får smake det jeg i mange år har kalt Klejner.
Fra søte, oppmerksomme Pillepalle
 fra Tyskland får jeg stadig postkort, og for en stund siden fikk jeg de fineste hjemmelagede kort. Ugle-kortet er bare helt herlig! Pillepalle og jeg har mailet en del sammen, og hun har ofte feriert Norge. Hun er nesten mer norsk enn noen av oss!  En gang i tiden, håper jeg våre veier møtes, og at vi kan se hverandre "live". Pillepalle har fått med seg min lidenskap for dyr med horn ,og har også sendt søte ting med nettopp dette.Ekstra rørende synes jeg det var, da en anonym leser sendte meg flere flotte, hjemmelagede kort og koselig mail, hvor hun takker for ideer og inspirasjon, og sier at nå vil hun glede meg!  Vi bloggere er jo alltid nysgjerrige på HVEM som  egentlig leser det vi skriver. Denne anonyme leseren drev ikke med tekstil-lapper men med papirlapper, og jammen meg blir det fint med lappeteknikk i papir også!  Kortene er helt skjønne, når man lukker dem opp også. Må nok fotografere de så dere ser innsiden en gang. Da jeg skulle det i dag, skrek batteriet om ladning, dessverre!Kardemomme  i  den fantastiske  frodige bloggen "Huset ved bekken" og jeg har truffet hverandre noen ganger og holder kontakten via mailer og kommentarfeltet. Vi har en grenseløs lidenskap for glade retrostoffer begge to. Disse fantastiske stoffene  og enda fler kom mannen til Kardemomme med på døra her hjemme like før jul. Virkelig hjertebank satte det i sving!

Marthe i  den søte og varme bloggen Thinktank og jeg har møtt hverandre to ganger. For en stund siden dukket det opp foto  av søte lille Mathea som Marthe er blitt mamma til og fine kort og søt ugle.Bloggeren "Glede" er en inspirasjonskilde uten like med sine utallige spennende oppskrifter og lekkert danderte matfat med spennende råvarer.
Hun nevnte at hun hadde funnet to stoffer som muligens jeg kunne like og sendte meg dem i posten for litt siden. Jeg kribler nå etter å sy med så mange ny glade stoffer!

Overalt her hjemme er det spor fra medbloggere i form av stoffer, kort, små pyntegjenstander osv.
Jeg tror knapt jeg kan gå inn i et rom uten slike glade hilsener. I julen har jeg drukket nydelig kenyansk julekaffe fra en opprinnelig anonym leser, før jeg mottok mail fra henne for noen måneder siden og hun ble et "levende" menneske som heter Bente.
Det er virkelig så mange søte mennesker rundt omkring! En blogger sa en gang; hadde interiørbloggerne fått styre verden, ville det aldri blitt krig!
Jeg ønsker  deg en fredfull og god romjulskveld!

søndag 27. desember 2009

Gode juledager
I dag har vi en rolig hjemmedag, hvor alle suller rundt og gjør akkurat det de har lyst til. Det er ganske deilig etter tre dager med koselige familieselskaper. Her ser dere bilder fra julaften her hjemme hos oss. Rundt bordet satt 14 lystige personer, og praten gikk non stop. Etter middagen pleier vi å gå rundt juletreet hele forsamlingen.  Det blir litt trangt om saligheten,men det er veldig koselig!  Senere på kvelden var minstemann  verdens søteste lille stumme nisse. Han mistet nemlig munn og mæle,  men det gjorde ingenting. Selskapets 4-åring gikk rett på limpinnen, og synes det var såååååå trist at minstemannen vår hadde "vært på do, da nissen kom".1.juledag var vi på sen brunsj hos storesøsteren min med interiørbutikken. Synes den er så nydelig den rause kransen, hun har kjøpt på Vandregalleriet i Sandefjord.Fint med lys i ris!Søsteren min har en forkjærlighet for denne julekrybben laget av tørkede maisblader.Så forkjærlighet, at hun har en enklere variant også.I det vakre skapet på kjøkkenet fant jeg en gammel men sporty nisse.Gammelt, fransk skap som står på kjøkkenet hos søsteren min. Det gjør hele kjøkkenet!Julaftens dessert. Dette er hjemmelaget is /parfait laget i kakeform. Det er to lag; sitronis under og bjørnebæris over. Vi pynter med friske bjørnebær, litt krem og melisstrø.

Skal du unne deg en god romjulsdessert eller er i beita for en nyttårsdessert er denne kjempegod og litt syrlig. Den utløser alltid begeistrede kommentarer og drømmende sukk....

SITRONIS:
saft av 3 sitroner
150 g siktet melis
3 1/2 dl kremfløte

PARFAIT MED BÆR:
300 g frosne tinede bær (bjørnebær)
50-75 g sukker
2 ss appelsinsaft
4 eggeplommer
75 g siktet melis
3 1/2 dl kremfløte

SITRON-IS:
Rør sitronsaft og melis sammen. La det trekke litt. Pisk fløten til tykt skum og pisk sitronlaken i.
Fryses til den stivner.

BJØRNEBÆRPARFAIT:
Blend og purer` bærene gjennom en sikt, rør dem med sukker og appelsinsaft og la dem trekke litt.
Pisk eggeplommer med melis. Pisk fløten til tykt skum, pisk bær og eggemasse i. Når sitron-isen er stivnet helles denne over og settes til frysing.
Lykke til!Før den  ble pakket inn som gave til den ivrige kommentatoren og venninnen min "Nøtteskrika", fikk jeg foreviget denne  hjemmesydde vintage-veska  med innfelt gammelt  broderi.Disse grytekluten ble pakket inn sammen med noe annet til tantebarnet mitt oppe i gata. Hun har alltid vært glad i blått, så de er spesialsydd til henne. Det er egentlig sjelden Kaspara-mannen kommenterer de sydde ting, men med disse  hevet han blikket og sa; de var da helt, spesielt delikate!"  Da var det ekstra koselig å pakke de inn!

Håper dere har gode romjulsdager alle sammen!


tirsdag 22. desember 2009

God jul til alle de fine leserne mine!


Med dette innlegget ønsker jeg alle de fine leserne mine en glad og stemningsfull jul! Kommer nok tilbake i romjula med et innlegg.
I jula må vi omplassere litt, og det farverike bildet til Gunnar S. Gundersen, må vike plass for et gammelt bilde som hang på hytta til farmor og farfar.


Treet ble pyntet på mandagskvelden, og ungene tok oppgaven virkelig på alvor. De var veldig bevisste på at treet skulle være fint på baksiden også, for vi skal  jo gå rundt det på julaften.
I kveld har vi hatt besøk av svigerfar og hans kjære. Svigerfar kommer hit til oss julaften. Vi blir 14 stykker her hjemme, og på menyen står pinnekjøtt. Til dessert spiser vi far i husets fantastiske bjørnebærparfait med sitronis. Skal legge ut denne oppskriften i romjula. Kanskje en nydelig nyttårsdessert?
Jeg er så glad i gamle kirker, og her er kirke nummer to.


Gunnar S. hilser på det nye verdenskartet.


På skjenken er det et gammelt bilde av moren og faren min.Jeg har kjøpt sååååå mange gamle, broderte duker i det siste, at jeg bytter i hytt og gevær!Her om dagen var det den store bestemordagen. Det er tradisjon at moren min kommer opp en av førjulsdagene og så baker vi jødekaker og sandnøtter sammen med ungene. De er de eneste tørrkakene vi pleier å bake, ellers blir det mer utradisjonelle oppskrifter foruten pepperkaker da.Minstemann ordner opp. I bakgrunn lyder julemusikk og rundt omkring på kjøkkenet er det levende lys.Min dyktige, søte mamma på snart 88 år er ivrig og entusiastisk. " Tenk så skulle jeg få oppleve dette i år også" sa hun glad. Vi håper på mange slike ganger til!!!!Jødekaker. Hmmmm, så det ut som vel mye sukker......Nå må jeg ned på kjøkkenet og fortsette på denne fantastiske konfektkaken som ikke skal stekes. Nå står lys kokesjokolade, marshmallows og smør i vannbad. Jeg lagde denne kaken i fjor, og den er rett og slett himmelsk! Jeg anbefaler den på det aller sterkeste!

Her er oppskriften:
575 g lys kokesjokolade
75 g marshmallows
50 g smør

100 g rosiner
50 g coctailbær
100 g myke tørkede aprikoser
100 g knust havrekjeks ( kan godt bruke den søte)

kakao og melis

Smør en en rund form (tror min er 22.5 cm i diameter)  med løs bunn. Kle den med bakepapir.
Smelt 400 g sjokolade og marshmallows samt smør i vannbad. Rør ofte til alt smelter.
Skiller den seg eller blir for tykk, rører du inn litt kokende vann.
Bland inn rosiner, hakkede coctailbær, oppskårne aprikoser og knust kjeks. Hell alt i formen og jevn overflaten med en skje. Avkjøl ca. en time.
Smelt resten av sjokoladen i vannbad og hell den over den kalde kaken. Avkjøl videre 30 minutter. ta kaken ut av formen og dryss på en blanding av melis og kakao.
Lykke til!
Ha glade juledager! Stor juleklem fra KasparaFørjulskos
Disse bildene er tatt for noen dager siden, da vi ba opp moren min på lutefisk. Jeg er definitivt en lutefisk-elsker! Faktisk var jeg et barn som likte det meste i matveien, og selv som liten jente spiste jeg lutefisk men på et mye kjedeligere vis enn nå. Før det første manglet akevitt den gangen og for det andre manglet ertestuing, bacon og ribbefett. Da var det poteter og gulrot som gjaldt.


Men sønnene våres går ikke i morens fotspor, og vi måtte nok ha noe i bakhånd til dem.


Siden bildene ble tatt, har juletreet kommet opp. Det får bli med på neste innlegg.Det står nemlig i kroken til venstre.
Det blir ikke så mye tid til blogging i disse dager, men jeg tipper at jeg ikke er alene om det.
Gutte Boys har juleferie, og det er mange ting som skal i havn før den store dagen. Vi prøver alikevel og kose oss litt mellom slagene, så ikke alt bare blir kjas og mas.
Ønsker dere alle gode førjulsdager!