Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

fredag 31. desember 2010

Herlig nytt år til alle lesere!Far i huset:   Hva ønsker du deg til jul, Kaspara?
Kaspara:  Mmmmmm.....vet ikke helt.  JO!  En søppelbøtte fra en dansk nettbutikk.
Far i huset og Gutta Boys i kor:    En søppelbøtte!!!!!
Kaspara:   Ja, men den er såååå vakker og jeg skal alldeles ikke ha søppel i den. Jeg skulle hatt blader,
                 stoffbiter og slikt i den.

Den nydelige søppelbøtta lå under juletreet, og er blitt et vakkert blikkfang i Kasparahuset.
Den er en Ira-sak med Ethel von Horn-dekor.
Smykket på bildet er laget av dyktige Hilde-Iren, damen bak merket Monome. Her kan du se på flere smykker av henne:     Monome

Så må jeg få ønske alle mine flotte lesere en glad nyttårskveld og et boblende morsomt og opplevelsesrikt nytt år!
Tusen takk for alle koselige kommentarer som strømmer inn, all hyggelig kontakt med nettbutikk-kunder i forbindelse med kjøp, mailer og små hilsener i posten og de anonyme lesere som  trofast bare er der. Jeg ser tallene på seer-statistikken min, og de motiverer!


KOS DEG DE SISTE TIMENE AV 2010!onsdag 29. desember 2010

Kaspara som Jeanne d`Arc og høy feber-faktor

Hei  på dere i romjula!
Her i Kaspara-huset har Gutta Boys slått til med feber og hodepine over mange dager, så vi har virkelig hatt høy inne-faktor. Med slørete blikk henslengt i hjørnesofaen, har gutta pløyet seg gjennom samtlige filmer av Brødrene Dahl, og de har lært moder`n å spille Monopol. Tenk jeg hadde levd et liv uten å være innviet i dette gamle morsomme spillet.
Nå er eldstemann friskeerklært og minstemann håper vi er feberfri i morgen. Akkurat i skrivende stund beveger de seg spenstig med X-box tilkoblet skjermen.
Selv lekte jeg en moderne utgave av Jeanne d`Arc julaften. Like før gjestene skulle komme, tenkte jeg at jeg skulle ta et fint bloggbilde av det dekkede bordet. Jeg rygget mer og mer opp i vinduskarmen, for virkelig få et godt oversiktsbilde. I vinduskarmen sto to telys og brant i hver sin sandkakeform, og disse skulle jeg stifte nærmere bekjentskap med. Faktisk satte jeg meg like godt opp i dem, og snart kjente jeg at jeg ble gloende varm og oppdaget at den vakre kjolen min var i fyr og flamme. "Jeg brenner" sa jeg lettere befippet til mine måpende unger og reiv av meg kjolen som ble liggende i en brennende stoffhaug på gulvet, mens Kaspara trampet på den og slukket flammer. Jammen meg har jeg brannmannstakter og klarte det briljant!
"Mamma har nesten blitt brent opp"" hoiet sensasjonslystne og sjokkerte barn til far i huset, da han kom inn døren med bestemor og bestefar som var klare for julefeiring.
Og Kaspara... ja hun tumlet rundt i klesskapene på jakt etter en ny jule-kreasjon.
Mye action altså her hjemme i jula.....

HA GLADE FRISKE  ROMJULSDAGER!

torsdag 23. desember 2010

Glad jul kjære lesere!
Med disse bildene ønsker jeg alle mine kjære lesere en glad og stemningsfull jul og tar noen dager bloggfri. Nå blir det Gutta Boys og familie som får første-prioritet. Ungene mine har innført en merkelig skikk, og det er å slå til med feber og hodepine et par dager før jul for liksom piske opp stemningen litt og skape økt spenning i hverdagen. De er (bank i bordet!) aldri syke ellers, men tar denne et-par-dager-før-julaften-varianten. I fjor var det minstemann, og i år er det eldstemann som ligger strak på sofaen i stua. Vi satser på at formen stiger utover dagen og er fin igjen i morgen.
Godt er det at en da ikke skal til den andre delen av landet for å feire jul, men være hjemme i sin egen stue.
På julaften kommer moren min og svigerfar til oss, og det blir en liten koselig forsamling i forhold til rundt 14 elleville familiemedlemmer som vi oftest har vært her. Hyggelig det og, men litt mer stress i forkant.
På menyen står røkt pinnekjøtt. For et par år tilbake konverterte vi fra ribbe, medister og sossiser til pinnekjøtt som far i huset er vokst opp med. Skal nevnes at svigermor var fra Bergen.
Desserten lages av Kaspara-mannen, og det er en hjemmelaget syrlig is-variant med bjørnebær-pairfait og sitronis og masser av bjørnebær,melisstrø og pisket krem på toppen. Mandelen gjemmes i kremen.

Nå får jeg fortsette på konfektkaken jeg lager nede på kjøkkenet. Solen stråler og det er knitrende kaldt ut.

HA EN HERLIG LILLEJULAFTEN OG JULAFTEN!!!

tirsdag 21. desember 2010

Pakking og kjærlighet på pinnekaker
Her står pakking av pakker og baking av kjærlighet- på -pinnekaker på dagens program.
Som den lidenskapelige prikkoman jeg er har jeg funnet en dose prikkete papir. Det hvite med røde prikker er kjøpt rimelig i pakker med tre ulike papir på Plantasjen, mens det lilla med hvite prikker mener jeg er kjøpt på Norli bokhandel...
Her hjemme river far i huset seg i håret, når Kaspara flerrer av butikk-innpakkede gaver og pakker dem om på ny dersom hun ikke liker butikkens papir. Som regel får hun  heldigvis avverget pakkingen i butikken og driver ikke altfor mye rovdrift på papir.

For faste følgere av bloggen gjennom lang tid, vil kjærlighet-på-pinnekakene være reprise-stoff. MEN de MÅTTE bakes i år igjen. Det er kaker som gir barn stjerner i øynene og noe av det første unge gjester forsyner seg av på kakebordet.
Det er en enkel grei deig å lage og ingen hokus pokus.

Her er oppskriften:

KJÆRLIGHET PÅ PINNEKAKER

100 g smør
2.5 dl sukker
1 stort egg
5 dl mel
1/2 ts bakepulver
en knivspiss salt
2-3 ss melk

NB; TIL PINNE BRUKER JEG BLOMSTERPINNER SOM JEG BREKKER I TO

Glasur rørt av melis, melk og rød konditorfarge og strøssel som pynt

Rør sammen smør og sukker til det blir lyst og luftig. Rør egget i. Tilsett mel, bakepulver, salt og melk. Bland deigen sammen og sett den til hvile i plast i kjøleskapet.(minst 1 time)
Kjevle deigen og stikk ut rundinger med et lite glass. Plasser en sirkel på bakeplaten, legg så en halv blomsterpinne opp på den og en ny sirkel over det hele. Press de to deigstykkene litt sammen.

I ovnen på 200 grader i cirka 10 minutter.
Avkjøles og pyntes .

Lykke til!

Ha en koselig kveld!

mandag 20. desember 2010

I rødrosa humør


JA... det finnes definitivt noe  rødt her hjemme  i jula også , for den som måtte undres.
Den lille skålen med rødhvit hank fant jeg i en bruktbutikk i Tønsberg til 30 kroner for et par uker siden. Synes den var såååå egnet til jul.
Den rødrosa blomsten er faktisk en gammel fransk kirkeblomst handlet på Nr.9 for noen år siden.
Pepperkakekona ble med hjem fra Nr.9 for noen dager siden.
Hun skal nok opp på veggen og holde oppsyn.

En krok i stua. Pakkepapir må være tilgjengelig, for her går det i innpakning av gaver samt julekortskriving. Nei... julekortene er ikke helt i boks, men sluttføres nok i dag.

HA EN STRÅLENDE INNSPURT!
HUSK Å PUSTE OG  Å NYTE VINTER-EVENTYRET PÅ UTSIDEN AV VINDUET!


fredag 17. desember 2010

Jul på Nr.9
Jeg må jo vise dere hvordan det ser ut i søsteren mins interiørbutikk Nr. 9 i Sandefjord ved juletider.
Her kan du finne gammel vakker juletrepynt og de fineste små oppheng i hvitt med rødhvit tråd fra Anne Black. Du kan også finne julepynt i naturfager om du best liker den stilen.
Se på det fantastiske julepapiret med sangen "julekveldsvisa"!
Karaffelen med de smale røde stripene er en av mine favoritter.

Flere gamle  julekuler og fine smykker fra Hilde Iren som står bak merket Monome.
Tøffe og praktiske nøtteknekkere kan være et "must" i julen for mange.


Jeg blir ikke lei Mano-koppene fra Kähler, og de er i bruk daglig hjemme hos oss. Jeg drikker først og fremst kaffe av dem, men er ikke fremmed for å ha rødvin i dem heller. Kjekt for en som gestikluerer så mye som meg; stetteglass er farlig!
Manokrusene koster 189 kroner stykket. Kanskje en fin gave-ide?
Den oppmerksomme titter ser også at Fiducia er ankommet Nr.9

Vakre telysholdere fra Karin Erikson. I den spennende sorte hylla med de glade fargene er det krydder.

Hva med Nigella-frø?????


Hva med et slåmaskin-stolsete????
Kanskje du skjønner hvorfor damene ofte må hale med sine respektive menn ut av butikken.  Her er det også  maskulin touch!


Klokka minner meg om tiden flyr! Kanskje jeg burde gjøre juleforberedelser i stedet for å blogge????

Ha en glad fredag!

torsdag 16. desember 2010

Førjulslunsj hos fargerike Nøtteskrika

 
I dag har jeg vært på førjulslunsj hos min fargerike og livlige venninne som ynder å kalle seg Nøtteskrika når hun sender meg sjumils lange kommentarer her på bloggen. Hun bor i nabobyen og er definitivt det mest verbale menneske jeg kjenner. Det er aldri kjedelig med Nøtteskrika i nærheten!
Nøtteskrika er formidler av historie og hjemmet hennes bærer preg av at hun elsker gamle ting med sjel og sjarm. Hun pleier å kalle det sitt "raritetskabinett".
Her kan du ligge henslengt i gamle lekre biedermeiere og lytte til Nøtteskrikas entusiastiske berettelser om mangt og mye.
Og dere ... det fantastiske vatteppet har Nøtteskrika plukket med seg fra søppelfyllinga. Den gang var det gørr-møkkete og udelikat. I dag stråler det i all sin prakt i staslig sofa.

Nøtteskrika hadde bakt nydelige fletteloffer og satt fram godt pålegg og flere kanner kaffe gikk ned mellom all skravlingen. Min favoritt-gulrotkake hadde hun også bakt.
Nøtteskrika er en levende vertinne som under måltidet spretter opp flere ganger og løper rundt etter en bok eller et blad eller et loppefunn vi har kommet i snakk om.
Hylende av latter ga hun meg en liten kuriositetspakke hun hadde funnet på loppis; gammel papirtruse damene før brukte da de skulle på interrail eller annen reise i orginal innpakning.
Annen spennende innpakket pakke ble også  med hjem i nettet, men den var ikke lov til å åpne før julaften.

Hos Nøtteskrika får selv skoleplansjer julepynt!
Og jeg ...jeg ble beordret til å lese en interiørbok på biedemeier`n med min ungdomskjærestes ullsokker på, mens min aktive venninne satte på kaffen.  Nøtteskrika er nemlig samboer med min ungdomskjæreste gjennom fem år. Tror han var glad han ikke var hjemme under besøket mitt; han har nemlig sammenlignet oss og funnet taletrengtheten og viftingen med armer og bein til forveksling lik!

Tusen takk Nøtteskrika for en forfriskende og velsmakende lunsj!

Og dere kan noen lesere hjelpe en av mine lesere som lurer på om noen kjenner til merket "Club Celebration Norway" som er å finne på noen gamle boller og kjeler som oftest skal være hvite og med en rød og blå stipe øverst. Leseren får en Catrineholm-feeling av dette merket. Noen som vet noe mer om det?

Så gjenstår det å si; ha en fortreffelig kveld!

mandag 13. desember 2010

Luciadagen og bestemor-bakedagen i ett


I dag var det bestemor-bakedagen, for hver jul henter vi opp bestemor på nå hele 88 år til baking og kos en dag til ende. At ungene har en så godt voksen bestemor skyldes at jeg er en gedigen attpåklatt og selv fikk barn sent. For ungene er det helt naturlig at en bestemor bruker rullator og har nedslitte hofter. De ser på andre åttiåringer først og fremst som besteforeldre og ikke oldeforeldre. MEN... bestemor er toppers uavhengig av alle årene hun bærer på. Hun spiller kort med ungene over kjøkkenbordet, har alltid vaffelrøre i kjøleskapet og lytter ivrig til alle  ungenes hverdagsbetraktninger og opplevelser.Hun passer på å se alle programmene gutta ser på tv, og ønsket av hele sitt hjerte at Atle skulle vinne X-factor men elsket Mo.
Hennes replikk til finalen var;" Atle var det jo mest driv og fart over da, og så er han jo så pen!"

Tidlig  til morgen i dag før jeg hadde hentet mamma, lagde jeg dobbel porsjon deig til jødekaker og sandnøtter. Mamma  har alltid vært en dynamisk og aktiv dame , så hun heiv seg over jødekake-deigen etter hun og jeg hadde spist god lunsj med hjemmebakt julebrød og diverse sild, eggerøre og røket laks.  Da kom også Gutta Boys inn døra, for mandag er tidlig-dagen på skolen. Det ble sus over den litt krevende jødekakedeigen, og gutta ble også satt i sving med Oslo Gospel Choir og Absolute Christmas i bakgrunn og levende lys rundt. Pappa som var en litt mer bedagelig kar, måtte ofte smile av den arbeidsomme frua si i tidligere år.  Best husker jeg da mamma svingte ljåen på det høye gresset i den store barndomshagen min. " Synnøve er nede i hagen og kapper hodet av kineserne" (Hvilken kraft! Kunne treffe tvers gjennom jordkloden!) pleide faren min å humre.

Siden det var Luciadagen i dag ble det til at vi bakte lussekatter også. Ungene fikk forme de fleste av figurene, og dette ble dagens dessert samt kveldskos. Bestemor ble til vår enkle middag; bakemestre må ta det litt piano i høysesongen! Pizza Grandiosa og ertesuppe smakte fortreffelig og med lussekatter som avslutning ble det perfekt.
I går kveld sa yngstemann "Sist jul sa bestemor at hun håpet hun fikk oppleve denne bakedagen en gang til, og det er jeg sikker på hun gjør. Jeg er ganske sikker på at bestemor lever i morgen!"
Bestemor var veldig fornøyd da hun ble kjørt hjem med to kakebokser fulle og sikkert litt småtrøtt etter en lang dag i "konditoriet". Vi her hjemme var også glade for å ha fått opplevd bestemor-bakedagen nok et år!

NB!   DET ER LAGT UT TRE NYE MUMMITROLL-JULESOKKER SAMT FEM STOFFPAKKER I NETTBUTIKKEN! SENDES AV GÅRDE DAGEN ETTER BESTILLING.
HVA MED Å ØNSKE SEG RETRO-STOFFPAKKER TIL JUL?
Ha en glad dag der ute!

søndag 12. desember 2010

Heng hjerter i trærne; det er jul!Endelig er guttas perlede hjerter kommet opp i eiketreet. Det er nemlig en mangeårig tradisjon her i huset. Det startet da Gutta Boys gikk i barnehagen og var perle-entusiaster av dimensjoner. De elsket å sitte og perle begge to. Før jul et år handlet jeg inn poser med røde og rosa perler, og så startet masseproduksjonen av rødrosa hjerter som skulle pryde vårt litt flate Østen-pregede eiketre.
Gutta var topp motivert. De hadde ikke mer enn fått hevet av seg utenpåjakka da de kom hjem fra barnehagen, så var de i gang og perlet målbevisst en stor boks full med julete hjerter.
Så var de også mektig stolte av hjertetreet vårt! Fremdeles er det stas når hjertene kommer opp og  varsler om jul og glade dager.Vi har fått hengt litt julelys på utestua og fått opp noen kranser her og der i løpet av helgen.
I dag har imidlertid vært en fotballens dag med desember-cup i Tjøllinghallen for minstemann.
Vi slapp alt vi hadde i hendene og ble med som supportere.Etter tre kamper, massevis av kaffe og skravling med koselige lagkamerat-foreldre, reiste vi fornøyde hjem.
Nå er det deilig å sige ned i sofaen og la humla suse.

Ha en koselig 3.søndag i advent!

fredag 10. desember 2010

Gjensyn med makro-strømpa


For dere som har fulgt bloggen min et år, er ikke denne store romslige julesokken noe nytt under solen. Jeg sydde den nemlig forrige jul. I går hentet jeg ned en stor pose med julesaker ned  fra loftet og da dukket makro-strømpa opp igjen. Jeg hadde nesten glemt den, men nå har den fått plass på lintøyskap-døra i annen etasje. Lintøyskapet rommer ikke annet enn håndkler og sengetøy forøvrig.
Ellers er jeg glad i gamle kirker som julepynt. Jeg har en  som er flottere nede i spisestua ,men liker denne også selv om den er "lappet" med sølv-krepp-papir i vinduet. Begge kirkene har jeg dratt med hjem fra bruktbutikk i Gøteborg.

Så er det beste dagen i uka igjen dere! Ha en nydelig helg alle sammen!

torsdag 9. desember 2010

Gutta griper synåla og gode kokosstenger

Gutta Boys LIKER å sy! Det er så trivelig å se fotballgutta mine sitte i sofakroken med sytøyet og nyte sy-seansen.
I dag da de kom hjem fra skolen lå to røde hjerter og ventet på dem. Eldstemann hadde nemlig sydd slikt rødt hjerte på skolen her om dagen, og lurte på om det var noen mulighet for å gjøre det samme her hjemme. Da klapper moder Kaspara i hendene og er ikke sen med å tilrettelegge.
Vi fant ut at vi også kunne sy hjertene i hvitt med fine knapper på, så det blir neste prosjekt.

Å går kveld lagde far i huset "Elses kokosstenger". Far i huset er glad i at Kaspara organiserer og delegerer arbeid. Helst vil han ha en liste som han kan stryke av ting etter hvert som de blir utført.
Jeg synes disse kokosstengene er gode og veldig enkle å lage. Det som tar tid er å dyppe de i sjokolade og strø melis over. Det må bemerkes at de ikke helt faller i Gutta Boys sin smak. Muligens er det romessensen, de reagerer på.

Her kommer oppskriften:

ELSES  KOKOSSTENGER:


Kok en tykk grøt av :

2 ss mel
ca. 1 dl lettmelk/helmelk

Dette avkjøles helt.
1/2 kg melis knas inn i grøten og romessens (smak deg til den mengden du ønsker)

Dyppes i:
70 g delfiafett smeltet med 2 plater lys kokesjokolade ( eller mørk)
Strø kokos over dem og ha kokos på fatet du legger dem på etter hvert, så blir det kokos under også.
LYKKE TIL!
To Mummi-julesokker ble lagt ut i nettbutikken i dag.

Ha en koselig kveld!