Interiør, fargemagi og lageglede

Interiør, fargemagi og lageglede

torsdag 29. september 2011

Jentekveld


                         I går  hadde jeg tre herlige venninner på kveldsbesøk.  (en av disse ønsket ikke være med på bildene her)  Vi har gjennom minst 15 år  hatt slike kvelder med god mat og masse prat  en gang i måneden. Vi har vært flere i perioder, men nå er vi fire stykker som fremdeles holder stand, mens en femte har en bitteliten pause på grunn av krevende familiesituasjon.
Da vi startet fant vi ut at vi skulle treffes når det var fullmåne og derav kalte vi det "Varulv-treff". Det var ikke noe mystisk ved det,  ei heller jenter med spisse hjørnetenner involvert. I disse dager er det jo litt varulv-boom på filmfronten og nesten litt trendy dette.
Vi er ikke lengre opptatt av at det er fullmåne når vi treffes heller.
Det er koselig å ha holdt sammen så mange år. Vi har hatt treff med voksende gravidemager, treff med melkedrikkende små babyer i vogn ved siden av bordet, treff med skilsmisseprat og syke foreldre-utfordinger,  barnebekymringer ( vi har 13 barn til sammen vi fire) samt masse useriøst tulleprat.
På langbordet i går ble det servert små timbaler med hvitløksgratinert spekeskinke og reker. God forett som anbefales!
Oppskrift  kommer lengre ned  i innlegget.
Jeg hadde også laget fylte gratinerte  squash, middelhavsbrød og salat samt epleform av hagens gode Filippaepler.

                                           Det blir mye latter i løpet av en kveld, og i går måtte vi godmodig "mobbe" vår lyshårete morsomme venninne som har en uhelbredelig trang til å handle sofaer på Finn.no Hun hadde akkurat handlet sin 12.sofa til sin stadig voksende sofapark! Vel, det sier kanskje noe om størrelsen på huset hennes også, neppe plass til 12 sofaer i kasparahuset...
Men jeg har min dynetrekk fra 70-tallet-park jeg da.....


Her er oppskriften på god forett:

HVITLØKSGRATINERT SPEKESKINKE OG REKER

6 porsjoner

100 g spekeskinke i strimler
200 gram rensede reker
2 dl creme fraiche
1 ss sitronsaft
1 ss tørket dill
4 båter finhakket hvitløk
100 gram Norvegia/Synnøve Finden
1/4 ts pepper

Bland alle ingrediensene utenom osten i en bolle.
Fordel massen i små timbalformer.
Strø ost på toppen og stek på 225 grader i 12-15 minutter.

SÅÅÅÅ enkelt, og dette kan gjøres ferdig i god tid før gjestene kommer.
Litt salat ved siden av på asjetten og kanskje en skive nydelig middelhavsbrød er ikke å forakte..

Lykke til!

OG DU; HA EN SOLRIK GLAD DAG DA!

tirsdag 27. september 2011

Varmt valnøttbrød

                                           Helt siden jeg var hos søte  Anne med den superfine bloggen Hapel har jeg lengtet meg gal etter valnøttbrød med myk brie, Seranoskinke og pæreskiver.
Jeg er nesten litt slik oppskrift-allergisk og liker best å plumpe sammen ting, det være seg når det gjelder mat eller strikking, hekling og søm.  Oppskrifter blir litt tvangstrøye det liksom.
Så her om dagen plumpet jeg sammen noen ingredienser som til sammen ble et deilig valnøttbrød som anbefales og nytes varmt. Såå godt! Kanskje kveldsmat en vanlig hverdagskveld?

Her er oppskriften: (for jeg noterte litt underveis med tanke på dere blogglesere...)

Kasparas valnøttbrød  (2 stk.)


3 dl vann
3 dl lettmelk
100 g margarin
1 pakke gjær
2 ss lys sirup
1 ts salt
1-2 dl havregryn
1.5 dl rosiner og svisker
150 g valnøtter
100 gram sammalt rug, grov
Resten vanlig mel til det blir deig

Smelt smør og tilsett  vann/melk og rør dette ut  sammen med gjæren.
Ha i sirup og salt og deretter svisker, rosiner og valnøtter.
Så det tørre, lag deig.
Heves en time og fyll to brødformer med deig. Etterhev ca. en halv time.
Stekes ved 200 grader (hmm... hvor lenge var det tro... kanskje 25-30 minutter..)


HA EN LUN SENKVELD!
lørdag 24. september 2011

Dagens små loppefunn

                  
 
                     Ikke vanvittige mengder etter to loppemarkedsbesøk, men små fine skatter for meg alikevel.
Så går jeg alltid på min gode, sprudlende venninne "Nøtteskrika" på loppis. (ja, hun er kvitrende og særdeles verbal)  Hun har den finurlige, artige og velskrevede  bloggen Stilleben. Neste gang får vi ta en loppekaffe hos meg etterpå, kjære Nøtteskrike! I dag hadde vi flust opp med forberedelser til minstemanns 9-årsdag i morgen. Han har nå hatt nedtelling i ikke mindre 80 DAGER!!!
I morgen er altså endelig den etterlengtede dagen der.


HA EN FINFIN LØRDAGSKVELD!

fredag 23. september 2011

Den fjerde Louis Poulsen-lampen

     


                              Den fjerde store Louis Poulsen-lampen havnet i hallen. Vi hadde en litt eldre intetsigende lampe der, og det var fint med litt forandring.
For dere som savner den oransje stolen i hallen: det gjør vi også. Den brakte sammen her om dagen da far i huset sto på den og monterte Louis Poulsen-lampen. Ikke det at far i huset er så tung at det gjør noe... det er kanskje det man kaller materialtretthet.... (også ei  norsk gruppe på 80-tallet)
Vi kommer til å male en nye stol oransje, og vi har mange loppis-trestoler å ta av. Forøvrig er jeg også litt glad i den sorte trestolen med teaksete...

HA EN SPRUDLENDE FREDAG!

tirsdag 20. september 2011

Ny tapet, rufsehjerter og stoffpakker

Nå er det mulig å handle en hel meter eller to av den glade rosaoransje tapeten her i nettbutikken.
Det kan også kjøpes en halv meter av denne  sammen med en halv meter av en av de andre retrotapetene som er til salgs.
Noen nye rufsehjerter er også lagt inn i nettbutikken.

Mange nye stoffpakker venter på nye syglade, kreative eiere!
De som har lagt seg som følgere av nettbutikken, vil alltid ha mulighet til å se nye varer først, fordi jeg jo oppdaterer nettbutikken før jeg nevner noe i blogginnlegg som jeg kanskje lager senere på dagen.
Kikk alltid på teksten under headingen. Det er der oppdatert dato står, samt hvilke nye varer som er lagt ut.


Her er det rufsevær, passer godt til rufsehjerte-sying. Det kommer flere de nærmeste dagene.
Mamma kom vel hjem fra Nordagutu i går med brune kinn etter å ha sittet lunt i solveggen utenfor rehabiliteringssenteret.
Nå nyter hun dagene hjemme i leiligheten sin, fyrer i sin fine gasspeis og tar strålende  i mot familie som vil hilse på.

HA EN DEILIG KVELD I SOFAKROKEN!

                       

søndag 18. september 2011

Mr. Louis Poulsen har invadert kjøkkenet


                             "Dere rir ikke alltid den dagen dere sadler, men dere rir" pleide svigermor si til far i huset og meg i blant. Med det mente hun at prosjekter kunne ta sin tid, men før eller kanskje helst senere ble de omsider gjort.
I dag ble prosjekt "henge opp Louis Poulsen-lamper på kjøkkenet" sluttført. Far i huset har måttet sittet med ledninger og diverse små duppeditter og mekket, for tilbehøret som fulgte med lampene handlet på Lauritz.com var ikke helt inntakt.
Vi var litt usikre om vi skulle henge en eller to lamper over det største vinduet, men falt ned på to. Det er herlig å kunne "fråtse" litt når anledningen var der og vi hadde nok lamper.
Bildene er tatt sent søndagskveld mens regnet pisker mot ruta, og man er sjeleglad for å være inne varmt og lunt.

I morgen kommer min gamle søte mamma hjem fra rekonvalisens på Nordagutu, og jeg skal tidlig opp å handle inn fristende matvarer og friske blomster til leiligheten hennes. Det skal bli kjekt å få henne innenfor bygrensa igjen!

HA EN FORFRISKENDE NY UKE!

fredag 16. september 2011

Mer fra gårsdagens bloggtreff

 
                                       

                                    På gårsdagens  superkoselige bloggtreff hos Anne med bloggen Hapel, måtte vi ta oss en luftetur etter all den gode lunsjen vi  begjærlig tyllet i oss. Hva var mer passende enn en tur på 13, denne frodige butikken som bugner av fristelser for retroglade. Vi snakker om Tønsberg, og denne butikken ligger bare noen steinkast fra sykehuset. Egentlig burde de innlagte ved sykehuset blitt trillet ned til denne butikken i sykehussengene eller tatt turen med prekestoler, rullestoler og rullatorer. Er sikker på at det ville gi en skikkelig energi-tilføring og medføre raskere rekonvalisens! 
Prekestoler og rullatorer ville ligge slengt i grøftekanten i den slakke hellingen opp til sykehuset og vi ville bare sett bakbeina til  lettbente pasienter utsatt for fargeterapi.


Hadde jeg kunnet plukke med med en ting, måtte det bli en gammel ekte Jieldelampe.
MEN.. i går hadde jeg visst ikke shoppingskoene på og for første gang handlet jeg ingen verdens ting i denne drømmebutikken. Mine gode bloggvenninner sørget heldigvis for klingende mynt i kassa  til 13.

                  Etter 13-turen smakte det nydelig med kaffe og kaker tilbake i Hapel-universet!                           Og vi var siviliserte og stormet ikke inn i stua enda så kaffetørste som vi var...... hodeplagg glitret med sitt fravær.
Disse herlige plakatene inspirert av barneoppdragerske nummer 1 fra en svunnen tid; Margrethe Munthe er laget av Kristin på bloggtreffet med bloggen Kikkis planet. Fra bloggen hennes går du inn i butikken på Epla hvor du kan handle disse artige plakatene.


HA EN GOD NATT MED GØYALE DRØMMER!

torsdag 15. september 2011

Stup-forelsket i Hapel-Annes hjem

                                         I dag er jeg så full av inntrykk at det nesten bobler over, og så er jeg vilt og hemningsløst forelsket i Annes hjem. Anne står bak en av mine store favorittblogger nemlig Hapel.
Jeg har gledet meg i lang stund til nettopp dagen i dag, hvor Ingrid med bloggen Fjeldborg og jeg skulle kjøre sammen til nabobyen Tønsberg på lunsjbesøk til Anne. Der skulle vi også få treffe igjen Bente med bloggen Hjemmescenen som kom i ens ærend  fra tigerstaden til denne koselige Vestfoldbyen samt Kristin med bloggen Kikkis planet.
Anne, Ingrid, Bente og jeg hadde før-glansdagskafe` hos meg i våres. Bente hadde jeg da møtt tre ganger før og Ingrid hadde jeg så vidt hilst på noen få ganger. Anne var et helt nytt bekjentskap. Kafeen i utestua var så vellykket, at vi har beholdt kontakten. Kristin traff vi på Glansdagen og delte middagbord med.
Det var utrolig herlig å møtte disse fine jentene igjen!


                            Vi ble bortskjemt etter alle kunstens regler hos søte Anne. Vi fikk den nydeligste lunsj og Anne liker å handle spennende krukker og flasker i små unike delikatessebutikker samt  i asiatiske butikker. Jeg kjenner enda smaken av nydelig valnøttbrød med rosiner i og artisjokker i marinade.   Mmmmmm...
Mens vi satt rundt bordet, kom plutselig Anne med sin store samling japansk tape og forlangte raust at vi skulle ta med oss fire ruller hver hjem. Vi ble jo rent målløse!
Anne har olivengrønne gulv i huset  og de er så vakre, så vakre. Stakkars, stakkars far i huset! Han kommer til å gå tøffe tider i møte; for nå vil madammen bare male, male, male de gulv som gjenstår i huset vårt.
Og hun kommer til å klippe, klippe, klippe som den stae "kjerringa" hun er.
Sympatierklæringer til far i huset kan trenges!


Dette skapet er det trolig jeg drømmer om i natt! Jeg synes det blanke sorte skapet som er hvitt inni  og fylt med glade fargerike ting er helt fantastisk!
Kinaskapet hjemme; her kommer jeg med malekosten!

Tusen tusen takk Anne for din gjestfrihet og en helt fantastisk dag!

Til dere andre; sov godt og så kommer jeg tilbake med litt mer i morgen fra Tønsbergturen.

onsdag 14. september 2011

Mye nytt i nettbutikken     I nettbutikken har jeg akkurat i skrivende stund lagt inn nye forkler, grytekluter og flere rufsehjerter.
Minstemann tok foto-oppdraget å fotografere forklene på moder`n  før han dro på fotballbanen.
Det var eneste kandidat i huset  siden storebror var i bursdag og far i huset jobber sent. "Betalingen" var usunn men det får gå; brus og en sjokolade. Den eldre broder`n er jo i bursdag og det vanker nok noe søtsaker der og tipper jeg. Minstemann kunne imidlertid forsikre om at han hadde hjulpet meg uansett, gode gutten!
Det har vært eksplosjon i innboksen min om jeg kom til å sy flere forkler. 4 nye er lagt ut og det kommer flere. Pris er alltid en vanskelig sak. Jeg ønsker ikke være usmakelig dyr, samtidig tar det litt tid å sy disse forklene; masse bretting, stryking og sying og jeg må stadig ned til sybutikken min å handle engelske blonder og rote i heklebrikke/nuperellesamlingen min. Jeg har derfor valgt å sette de opp bittelitt (men ikke mye) som kanskje den oppmerksomme titter vil registrere.


I dag har det vært sommervær i hvalfangerbyen, og gutta og jeg spiste provisorisk middag ute i sola.
I morgen skal jeg på BESØK TIL EN SPENNENDE BLOGGER, og jeg gleder meg utrolig!
Med meg i bilen (skal ut av byen) har jeg med meg en annen flott BLOGGER de fleste kjenner.
Hos bloggeren vi skal til kommer også TO ANDRE  utrolig koselige BLOGGDAMER.
Det er duket for en TOPP MORGENDAG, og dere skal få referat!

Ha en glitrende onsdagskveld! Her skal vi kose oss med herlige Tangerudbakken.

søndag 11. september 2011

Bonus på kjøreturen
                   Når  bilen er ute og farter på ukjente veier sitter Kaspara med vidåpne øyne. Visst ser hun på slående vakker natur, på søte små lamunger, markblomster og idylliske bosteder  ved sjøkanten. Hun ser på gamle sjelfulle hus og lurer på hvordan det er å sitte med kaffekoppen i handa på akkurat den tramma.
Og så ser Kaspara etter skilt med oppløftende meldinger om loppemarkeder eller små nesten gjenglemte bruktbutikker som kanskje hadde hatt noen frodige 70-talls dynetrekk bortgjemt i en krok.
På turen til Nordagutu i går dukket det opp en liten bruktbutikk innenfor Kasparas synsrand hvilket ga familien en liten pause med litt frisk luft og litt bruktbutikk-odør.
I en krok skjulte det seg et fint turkis retrodynetrekk,og på disken lå nydelige hengere med møysommelige heklede trekk. Virkelig en bonus på veien å ta med seg!
På Nordagutu tok vi kaffe med en opplagt dame med farge i kinna. Hun hadde vært ute to ganger i løpet av dagen. Spent forhørte hun seg om guttas fotballkamper i uka som var gått og tingenes tilstand i hvalfangerbyen.

Vatteppet på det ene bildet fant jeg forøvrig to av i bruktbutikken Slappen her i byen for noen uker siden.
Vi har brukt dem mye ute i hagen.Vi har ingen hagemøbel-puter i eie, bruker bare myke vattepper og fylte retrodynetrekk. Håper enda det skal bli noen solfylte dager hvor vi kan bære ut kaffekanne og tepper!

NYT SØNDAGEN !

fredag 9. september 2011

Herlige fredag!
Fredag er favorittdagen over alle. Ungene kommer ekstra smørblide hjem fra skolen og sukker "ingen lekser, yes!" Nabogutten slenger bare skolesekken på innsiden av huset sitt og tusler over til Kasparahuset, og snart hoppes det av full energi på trampolina.
På kjøkkenbenken står et resultat av hagens grøde, deilig smuldre-epleform. Vi har to Fillippa-epletrær foran stuevinduene og om dagene nå plukkes det stadig inn en bolle med epler som skal bli eplemos til brødskiva, tilslørte bondepiker, eplemuffins eller eple-smuldreform.
I dag er det blitt letteste variant; eple-smuldreform, og her er oppskriften:

150 g sukker
150 g smør
150 g mel

Smuldres i mikseren og legges over epleskiver i en smurt form.
Stekes på 200 grader ( litt usikker på steketid men tror mellom 20-30 min.)

En nyanskaffelse står også på kjøkkenbenken nemlig  far i husets innkjøp på minituren han hadde til Danmark.   Da svigerinnen hans i reisefølget hoppet innom en Imerco-butikk hoppet far i huset inn også. Han kom hjem med en fin lyseblå stor Rostibolle, og ble lettet over at den falt i smak hos "strenge" Kaspara.
Han hadde vært innom fire gjenbruksbutikker på jakt etter retro-dynetrekk og opalglass til madammen, men uten hell. Stående applaus for sporty forsøk!
På benken står retro-pappkrus fra Rema 1000, de kunne jeg jo ikke passere. Det er nok  de fineste pappkrus jeg har sett.
Tapeten som er med på et bilde kan kjøpes på Interior1900.se. Mange fine retrotapeter  der, blant annet den rosaoransje vi har i hallen.
Som dere kanskje ser er en av Louis Poulsen lampene kommet opp på kjøkkenet. I løpet av helgen håper vi ¨å få satt opp to til over et litt større vindu enn det som er avbildet.

For de som følger med i føljetongen om min fine hofteopererte snart 90-års gamle mamma, ser ting bra ut. I går besøkte vi døtrene henne på Nordagutu og hadde bakst fra ærverdige gamle Halvorsens konditori i Sandefjord med.  Mamma  var lys til sinns og så forbløffende godt ut. Hun hadde et lite  hvitmalt rom som hadde en hel vegg med vinduer ut til naturen. Venninne hadde hun også fått seg på rehabilteringsenteret. Maten var førsteklasses og hver kveld var det stearinlys og hjemmebakst til kaffen.  Det var med en god følelese vi dro hjem.

NÅ ER DET BARE Å NYTE HELGEN, KOS DEG MASSE!

onsdag 7. september 2011

Jordfarget retroglede

Det er faktisk ikke slik at "regnbuedama" ikke kan forda jordfarger....
Klesbutikkene bugner av lekre jordfargede klær nå og særlig på høsten kan jeg synes nettopp jordfarger er ekstra vakkert.
Etter at et par jordfargede cardinganjakker flyttet inn i klesskapet mitt, måtte det jo bli matchende skjerf i retrostoff. De brune og beige retroskattene kom fram i lyset og mange av stoffene er superfine til tøffe lærvesker, gensere og utenpåjakker  i jordfarger.
Etter å ha laget et til meg selv, fortsatte jeg skjerfsyingen (nei, jeg har ikke sluttet å sy forkler.. holder på med tre samtidig)
Så snart dukker det opp noen jordfargede skjerf i nettbutikken og 3 nye forkler.I morgen skal storesøster og jeg ta turen til Nordagutu og hilse på moren vår.
Det blir spennende å se rehabiliteringssenteret hun er på!
HA EN FEIENDE FLOTT LILLELØRDAG!

mandag 5. september 2011

Lørdagens loppefunn
Vestfolds største loppemarked på Østre Halsen skole gikk av stabelen  lørdag og søndag. Far i huset og jeg durte bort til nabobyen etter lang lørdagsfrokost. Dette loppemarkedet har nemlig en særdeles sympatisk åpningstid for soveglade helgenytere. Det er supert å få i pose og sekk!
Til  frisk korpsmusikk åpnet så dette store loppemarkedet som foregår både i diverse store hvite patytelt, i  skolebygget og i en stor fabrikkhall.
Jeg satset på partytelt for tekstiler og fant et fint gult retrosengetøy av god årgang og en sid vintagekjole med volang nederst. (20 kr.)
I den store hallen med møbler fant jeg meg en fin grønn svingstol av det norske  merket "Stål og Stil".
Vi har maken i rød fra før av kjøpt i butikk. Slike klarer jeg ikke gå i fra simpelthen.
Den blir enten på eldstemanns rom eller ender sitt liv i min lille nettbutikk.

Noen undres hvordan det går med den hofteopererte idol-titteren, og jeg kan fortelle at i dag ble hun fraktet fra Larvik sykhus til Nordagutu rehabiliteringssenter. Da vi var på besøk hos henne på sykhuset søndag, holdt hun godt tempo bortover korridoren med rullatoren og pleierskene skrøt hemningsløst av henne. " Hun er mye tøffere og staere enn mange her som er langt yngre". Det lover bra!
Far i huset er forøvrig på lyn-visitt i Danmark. Sammen med faren, bror og svigerinne er han dratt for å delta i en begravelse til en kunstner-tante som ble hele 94 år. Hun var en så engasjert og belest keramiker som lagde de fineste skulpturer. Langt opp i 80-åra var hun ivrig og aktivt med i Amnesty og mijløvernsgrupper.
Hun gikk ikke glipp av en eneste film på kino eller en nytukommet bok og de fleste venninnnene hennes var i 40-åra. Herlig!
Far i huset har fått med seg en lapp med adresser til fire gjenbruksbutikker i byen han nå er i, men med tidsklemme og en heller utålmodig far i hælene, gjør jeg meg ikke de store forhåpninger. Riktignok  så jeg han la gps`en vår i bagen, hvilket er et godt tegn.....
Far i huset borte betyr blogging og sying ut i de små timer. Jeg sover alltid dårlig da.  Nå er klokka halv ett og jeg holder nok koken i noen timer enda!

HA EN GØYAL NATT!

fredag 2. september 2011

Mere forkle-moro!
  
              4 nye glad-forkler ble for få minutter siden lagt ut i min lille nettbutikk. Tre går i samme fargetoner, mens et er saftig gressgrønt.
Det er også lagt ut noen nye stoffpakker samt et par ting under "Skattejakten".

Nå står vi på farta til Larvik sykhus med sildekaker, hjemmebakte eplemuffins, myk lakris og ferske aviser i veska. I går var mamma for sliten og kvalm til å motta besøk, men ryktene sier at hun har vært i normalklær i dag og har sminket seg. Gode nyheter!

Herlig med fredag!
Kos deg masse!