torsdag 7. august 2014

Sommerliv i Portugal

 

Portugal har seilet opp som et av mine absolutt favorittferieland siden vi besøkte landet første gang i fjor. Vi måtte simpelthen tilbake til Algarvekysten i år også. Du kan vel bare tenke deg, at jeg er lykkelig når jeg kan vandre langs brosteinsgater med gamle, sjarmerende mursteinshus som dette! Se på de utrolige fargene! Det er så jeg vil ta en liten jafs av hvert hus jeg passerer!
Noen hus blir jeg så forelsket i, at jeg nesten ikke er til å rikke. Mine tre menn står utålmodig og venter på meg, og synes det er helt sprøtt og  villt at man kan bli såååå oppslukt av hus!
Vi velger å ikke ta chartertur til Portugal, men bestille flybilletter til byen Faro på Algarvekysten. Det er lett å ta seg rundt med tog, buss eller taxi.  Det er befriende å ikke ha en ventende Vingvert på flyplassen og et busslass med turister, og i stedet ordne alt selv. Siden vi landet sent tok vi like godt en natt i Faro som er en fin og stor by å  titte rundt i og Algarves "hovedstad". Vi hadde bestilt et enkelt hotellrom hjemmefra, og Gutta Boys kikket litt forskrekket på den anonyme hotelldøren og den svarthårede gamle portugisiske damen med den døve katten som åpnet opp. ( Hun var en veldig elskelig dame viste det seg, og katten var kjælen og fin)  I mitt stille sinn måtte jeg glise litt; de er nok vant til for god bostandard disse gutta. Far i huset og jeg kjørte mye rundt i Europa med bil før gutta kom, og vi bodde på mange eiendommelige og enkle steder i blant. Da vi fikk se rommet vårt, merke at air conditionen virket perfekt og attpå til fant en dør  som ledet ut til en diger veranda med sjarmenrende utsikt til små utekafeer, ble smilene bredere og bredere. Vi måtte skynde oss ned og ut i gatene og få handlet litt drikke og snacks som ble med opp på den romslige verandaen.Det var magisk å sitte der i nattmørket i den varme gode luften å vite at en hel ferie lå foran en som en ulest bok.Dagen etter tok vi koffertene og vandret gatelangs til togstasjonen. Det er enkelt og sytaløst å ta en taxi men mye morsomme å reise med tog, synes vi. Vi gikk på et tog som skulle få oss nærmest mulig den lille søvnige landsbyen Altura hvor vi også var i fjor. Den som ikke finner roen der, finner den aldri tenker jeg. Allikevel ville jeg ikke valgt å bo på et så lite sted mer enn noen dager, vi hadde bestilt fem overnattinger der på samme sted som i fjor.Siden det ikke finnes noen togstasjon i lille Altura, hoppet vi av toget i en annen liten landsby nærmest mulig.
Med kofferter trekkende etter oss, fant vi både appelsintrær og limetrær stående på offentlige steder. Vi måtte jo smake på appelsinene; og de var så saftige og søte. Eldstemann som alltid har vært særdeles fruktgal, følte nok at  han hadde kommet til paradis nærmest! Unektelig en eksotisk følelse å plukke appelsiner rett fra trærne! Jeg la et par lime i vesken min også og tenkte at de skulle brukes til matlaging senere på turen.
Etter å ha skjønt at det ikke fantes noen taxier i den lille landsbyen vi hadde havnet i før om en time, ( det var lunsjtid må vite) satt vi oss ned på en liten fortauskafe og tok litt mat.
Da vi var gode og mette en times tid senere, stoppet en blid taxisjåfør foran bordet vårt og lurte på om det var vi som jaktet på en drosje. Litt senere installerte vi oss i Altura på samme adresse som i fjor. Bak skranken i den lille resepsjonen sto et kjent ansikt som smilte ekstra bredt og gjenkjennende, da vi kom inn døra. Det lille leilighetskomplekset har en nydelig bakhage og et stort fint basseng, og så var det bare å starte på slaraffenliv med bading, sol, hodet i en bok, yatzy og kortspill på verandaen, matinnkjøp i dagligvarebutikken og å rusle rundt i de få gatene som til sammen utgjør Altura.
Det er et befriende ujålete sted, ikke en dame med høye hæler... Alle tusler rundt i kipp kjapper og enkle strandkjoler. Jeg hadde med et par høyhælede sko som fikk ligge i bunnen av kofferten ferien gjennom, mens kjipp kjapper ble flittig brukt.
Om man vil ha litt mer å gå på og noen butikker, er Villa Real nær spanskegrensen en flott by. Fra denne byen kan du  også ta en liten ferje som bringer deg til Spania på få minutter.
Villa Real er en pen by med snorrette gater som får meg til å tenke på gatene i Kristiansand.
Det er koselig å rusle nedover den lange gågaten med spisesteder og butikker, og ingen ingen maser på deg og står med menykartet i handa eller trekker deg noe motvillig inn i en butikk. Portugisere virker vennlige og nesten en smule laid back på en behagelig måte.


Etter fem netter i Altura tok vi taxi til vakre, vakre Tavira, min favorittby over alle byer. Tavira har 25 000 innbyggere, er akkurat passe stort. Det finnes mange sjarmerende spisesteder og en god del butikker. Overalt finner du brostensgater og gamle vakre murhus, vakkert slitt av tidens tann.
Se på dette lille spisestedet på bildet. Å sitte under parasollen der med et glass iskald hvitvin og noen ferske bruchetta og titte ut på elven som renner gjennom byen; å lykke!
Vi fant et leilighetskompleks med bassengområde ti minutters gange fra sentrum. Veien til sentrum var så  sjarmfull og koselig å rusle, og vi måtte stoppe opp å spise søte gode fikener rett fra et bugnende stort fikentre.
På begge sider av elven er det spisesteder og butikker.
Det er mange spisesteder å velge mellom, og du finner dem både helt ned til elven og i trange brostensgater der man sitter ute i gaten og spiser. Bacalao er en yndet rett i Portugal, men spør gjerne først hvordan den serveres; om de fjerner fiskeben og skinn. Vi har fått flere varianter og for min del funker det ikke så godt med masse fiskebein og fiskeskinn i gryta.
Skal man bade finnes ingen bystrand, men man tar badebåten som går hele dagen over til øya Ihla de Tavira.
Det er en herlig øy med nydelig sandstrand. Du finner også spisesteder her ute, men de er relativt dyre. Mange har med seg strandbag med niste i stedet.
Se, se hva vi så! I fjor la vi merke til skiltet som viste at det kunne være kameloner her på øya. Vi så ingen den gang, men i år gjorde vi det! Jeg som egentlig er en pingle med slike ting, fant ut at kamelonen var ganske så søt og den gikk ulidelig sakte. Ikke vanskelig å stikke av om du skulle ta skrekken!
Om du går med planer om Portugaltur en sommer, burde du unngå august måend. Da fortalte folk oss at det var ganske kaotisk de fleste steder på Algarvekysten.  Da kommer nemlig også alle portugiserne fra Lisboa osv. som skal feriere.
Av utenlandske turister i Tavira, følte vi det var av alle ting flest nordmenn og i tillegg briter og svensker.
En del norske har tydeligvis falt for dette stedet, og en del har handlet seg leilighet her nede. Mange leier ut leiligheten sin noen uker hver sommer og legger den ut på Finn.no Et lite stalltips!

Selv er jeg ikke ferdig med Portugal, men neste gang vil vi prøve andre steder på Algarvekysten, selv om jeg nok må noen dager innom Tavira. Kanskje noen av leserne  har gode tips for andre portugisiske perler?  Det er morsomt å flytte på seg litt underveis om en har et par uker. Vi har funnet ut at to-tre steder er supert for oss.

HÅPER DU HAR HATT EN FIN SOMMER DU OGSÅ!
(Og enda er det sommer i landet.... jeg kommer å klore meg fast til den så godt jeg kan og så lenge jeg kan).

FIN TORSDAGSKVELD TIL DEG!

14 kommentarer:

 1. Så mange nydelig og fristende bilder! Takk for reisetips. Her fristet det å reise.
  Vi har også hatt en super sommer. Føler vi har fått gjort så mye forskjellig.
  Fin torsdagskveld til deg og!

  Klem
  Ingrid

  SvarSlett
 2. Hei hei,

  Så kjekt med reisebrev fra fine Portugal :) Vi har vært en del på Algarvekysten siden pappa har hus der nede. Tavira er en av mine favoritter også. En annen veldig koselig by er Lagos, absolutt verd en tur hvis dere ikke har vært der allerede. Vi bor i Carvoeiro som er en liten by rett øst for Portimao, mange fine restauranter og strand midt i byen.

  Ellers så synes jeg turen opp til Monchique er fin og Silves er en koselig by også!

  Her er litt bilder fra vår siste tur til Portugal :)

  Ha en fin kveld :)

  Linnea

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Linnea
   Tusen takk for Portugal-tips!! Det er gøy å utvide radiusen litt i dette landet. Neste gang blir det nok Tavira pluss et eller to steder til. Da skal jeg skule til hva du skriver her! Har hørt positivt om Lagos fra andre også og veldig moro med de andre stedene du nevner også. Skal sjekkes ut! Så heldig du er med en pappa som har hus på fine fine Algarvekysten!!
   Igjen tusen takk for tips og ha en herlig dag!
   Klem fra Kaspara

   Slett
 3. Takk for fin reisebeskrivelse med gode tips. Mange vakre bilder med fristende muligheter for feriesteder!

  SvarSlett
 4. Så koselig å høre om sommeren deres! Og utrolig flotte bilder :) Man får så lyst til å booke reise med en gang. Selv har vi bare pusset opp hele ferien - men nå har vi i hvert fall fått flyttet inn sammen med alle eskene :D God helg! Klem fra Lite hi

  Klem fra Lite hi

  SvarSlett
 5. Hei sveis, så koselig det ser ut der Kaspara;) Det har jo vært en fantastisk sommer, kan ikke huske det har vært så fint vær på lenge lenge...nå vil jeg også at sommeren skal vare en stund til, selv om jeg egentlig koser meg om høsten. Vi har også hatt en fin sommer i år og kost oss masse. Nå når høsten kommer må du og Marianne ta dere en tur til meg, det er en "ordre" hihi...nyt resten av frihelgen...klemmer til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Nina
   Tusen takk for hilsen! Selv vil jeg at sommeren aldri, aldri skal ta slutt! Jeg er for en kalender som er fra april-oktober jeg. Så kan jeg begynne på`n igjen. Det blir veldig koselig med Østfoldtur sammen med Nøtteskrika! Ha en strålende dag! Klem fra Kaspara

   Slett
 6. Fantastisk innlegg og herlige bilder!
  Fikk ikke mindre lyst til å dra til Portugal nå ;)

  Klem

  SvarSlett
 7. Så utrolig herlig det ser ut! Fikk lyst til å reise til Portugal med en eneste gang:)

  SvarSlett
 8. Vi ble så forelsket i Portugal at vi endte opp med et lite småbruk oppe i haugene i Algarve. Det finnes så mange koselige byer i Algarve og ikke alle ligger ved vannet. Mine favoritter utenom den største turiststrømmen er Silves og bitte lille Alte. Men Alvor er vel verdt et besøk, likeså Lagos. Men ta en tur langs kysten. Småbyene ligger på rekke og rad, vakre og sjarmerende.
  Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Liv
   Tusen tusen takk for gode tips! Nå er dere to stykker som har nevnt Silves og Lagos ser jeg, Skal absolutt kikke på dette neste gang vi reiser til Portugal. Jeg har nesten ikke lyst til å reise til noe annet land sommerstid nå, men Gutta Boys er litt opptatt av å utvide sin landsamling....
   Fantastisk med et lite småbruk i haugene på Algarve!!! Så herlig med slike impulsive mennesker som gjør noe med drømmene sine!
   Herlig dag til deg og tusen tusen takk for tips!
   Klem fra Kaspara

   Slett
 9. Åh det er jo dette som er å reise! Alt for mange som bare ligger ved et basseng som kunne vært hvorsomhelst etter min mening :p Portugal er dessuten et fantastisk land å reise rundt i, jeg har vært overalt utenom på Algarvekysten, men den står på ønskelista mi!

  SvarSlett
 10. Hei på deg Kaspara / Inger Lill, jeg er ikke så ofte jeg er innom blogglandia, men når jeg først er innom må jeg jo se om det er noen oppdateringer hos deg... :-) Det ser og høres ut som en helt fantastisk reise dere hadde! Jeg har selv vært i Portugal, men det er veldig mange år siden, og nå fikk jeg veldig lyst til å dra tilbake! Jeg er bedre på bilde enn på tekst, så derfor er Insta mer mitt medum enn blogg, men du er så god på blogg (OG insta) så jeg håper du ikke slutter med noen av delene!.... :-) Ha en fortsatt fin uke. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Mia Nostalgia
   Så utrolig koselig å høre fra deg! Tusen takk for fine og inspirerende ord. Det har vært lite blogging på meg i det siste, men jeg har trøbbel med kameraet og må få levert det inn til sjekking. Burde jo fått gjort det for lengst.Savner å lage blogginnlegg.
   Portugal er et nydelig land å være på ferie i, så avslappende. Det er virkelig et land jeg har lyst til å utforske mer.
   Her er det grått og regntungt i dag, men lørdag er lørdag; en BRA dag! Snart frokost og i dag blir den innendørs. Ha en koselig lørdag og takk for at du legger igjen noen ord, fine Mia!
   Klemmer fra Kaspara/ Inger Lill (lyder begge deler jeg)

   Slett