torsdag 11. april 2013

Blå dør, origami og hvalfangst

Tusen takk for alle innspill og kommentarer om den blå døra hentet inn fra garasjen! Det er alltid VELDIG inspirerende og koselig  med tilbakemeldinger og kommentarer. Det får en blogger til å smile bredt!
Døra skal helt sikkert få leve et liv utenfor garasjen og foreløpig i spisestua. Kanskje prøver vi den andre steder etter hvert. Det er rart hvordan et møbel kan endevende et helt rom. Plutselig var det ikke så fint med den stolen vi hadde vært så fornøyd med akkurat der og putene i slagbenken passet ikke lengre helt inn osv.
Jeg bytter rundt for å finne ut hvordan det blir best....
Jeg har dukket ned i alle mine gamle atlas for tiden og lager hjerter (mange nye i den lille nettbutikken min nå)
Mange av de gamle atlasene har så vakre farger, og selv elsker jeg hjertet over her som tar for seg klima i Sør-Amerika i de skjønneste fargetoner.
Å bla i atlas gjør at herlige ferieminner og ikke minst barndomsminner fra min tankskips-tilværelse med min sjømannspappa dukker opp.
På den blå døra har jeg også hengt opp en side fra et gammelt atlas over det sørlige Atlanterhavet med Syd Georgia som en av øyene.  Både min morfar og pappa prøvde seg på hvalfangst. Var man fra Sandefjord, var det liksom selve manndomsprøven det.
 Morfar Aksel Karelius Karlsen  var i flere år bestyrer på fangst-stasjonen Grytviken som i over 50 år var base for industriell hvalfangst.  Han jobbet for det argentinske fiske-kompaniet " Argentina de Pesca".
Grytviken ble nemlig satt opp med argentinsk kapital på britisk jord men med norske materialer og ekspertise. Faktisk var min mormor også med ned til Grytviken, opplevde skipsforlis underveis  og ble plukket opp på en fjellhylle de klarte å berge seg i land på.
Synes derfor det er morsomt å henge opp kartsiden fra dette området og vise ungene at "se her, her har både bestefaren og oldefaren deres vært i lengre perioder".
I vinduet danser tre (men jeg har fem) vakre traner. De fine tranene har flinke Tove med bloggen Fjordby brettet, og jeg heldiggrisen har vunnet dem i en utlodning hun hadde.
Det vittige var at samme dag som tranene flakset ned i postkassen min, hadde jeg stått og tenkt at det var så tomt i spisestuevinduet etter at fargeglade påskeegg atter hadde inntatt sin på- loftet-tilværelse.
Tranene passet perfekt i vinduet, så tusen takk, Tove! Jeg prøver å være en omsorgsfull matmor!
Jeg har lenge vært fascinert av origami (papirbretting) og ei annen som også er superflink til den slags er bloggeren bak Fold you so.
Denne fantastiske stjernen har hun en utlodning på nå. Sikkert flere enn jeg som gladelig hadde gitt den husly!
Her danser små snøfnugg i luften og jeg småhutrer. Nesten litt surrealistisk at jeg nøt kaffekoppen min sittende i stroppe-topp i ettermiddagssolen i går.

LUN TORSDAG TIL DEG!

6 kommentarer:

 1. Hei Kaspara på en snøfull aprildag! Med dette innlegget kvalifiserer du som formidler på Hvalfangstmuseet - du hadde gjort deg der!Din morfarhistorie er noe for konservatorene på museet. Ha en fin ettermiddag. Klem fra M

  SvarSlett
 2. Så utrolig fascinerende historie om både besteforeldre og far:) Skjønner godt du vil ha Georgia på den vakre, blå døra:) Og barn liker jo så godt å høre om gamle dager:)
  De hjertene dine er jammen fine, Kaspara, må en tur innom butikken din nå:)
  Ha en finfin kveld:)
  klem fra Trine:)


  SvarSlett
 3. Hei Kaspara:O)! Spennende med hval historie i familien og ekstra flott når det tas frem i interiøret. Så du har sett på Plint kokeren du også (vi må ha god smak??*ler*). Jeg hadde SÅ(!) lyst å kjøpe den når jeg så den her i februar men hadde rett og slett svart samvittighet over tanken på å bruke så mye penger på en vannkoker, spesielt når vår egen te koker var i rustfritt stål og så helt grei ut. Men så snuset disse venninene mine opp dette og ga meg penger til den i bursdagen min. Så nå er den her og jeg stopper opp hver gang jeg går forbi den og synes den passer så fint inn på det lille kjøkkenet vårt:O).

  Så morsomt at du har en vennine som er med i Pretty Pastel style. Jeg må sjekke bloggen hennes:). Fine ting du har laget igjen kreative du! Her er det også snøfnugg i håret men jeg later som jeg ikke ser de *hihi*:O)

  Og takk for gratulasjon med NIB-medlemskap:O). Var veldig hyggelig og endelig bli tatt opp i "gjengen":O). Litt lettere å blogge når man har et interiør forum å være i:O). Klem fra Neri :O)

  SvarSlett
 4. God fredag Kaspara!!

  Vår favorittdag, hurra og jubel! Jeg skulle kommentere på det forrige innlegget ditt, var innom bloggen flere ganger, beundret bildene og leste de andre kommentarene. Er så gøy å se hva andre mener også;-) Men så rakk jeg det aldri! Men jeg er enig med de fleste i kommentarfeltet: døra er HERLIG i blå! Tenk at du har hatt en så fantastisk skatt liggende oppunder takbjelkene i garasjen. Morsom historie som er med på å gi døra enda mer sjel:-) Høres ut som resten av familien godtar døra også? Liker familierådene deres:-) Det er viktig at alle trives, så hos oss hersker det også fullstendig demokrati.

  Nå har jeg en kompis på besøk, vi har spist frokost og nå skal ha lære meg mer om å fotografere. Jeg får nytt fotoapparat i dag, går på fotokurs hos Stine med Stines hjem, og har fått litt dilla. Morsomt! Også er det jo fredag, så da blir det idol og sofakos senere i kveld.

  Ha en super dag strålende du!

  Klemmer fra Marthe

  SvarSlett
 5. Åh, så gøy det var å lese om Grytviken! På IKT-rommet på jobben min (barnehage) heng det eit kart bak pc'en eg brukar når eg skriv ut bilder. Då sit eg der og ventar på treige, kommunale maskiner som skal gjere jobben sin, medan eg kosar meg med å studere verdenskartet. Mange gongar har blikket landa på Grytviken, og eg har undra meg over kvifor ein stad så langt frå ingenting, og så langt sør, har fått eit slikt norskklingande namn. :) Frå no av kjem eg nok til å tenke på deg og morfaren din når eg ser på det kartet! ;)

  SvarSlett
 6. Hei!
  Så artig å lese om faren og morfaren din, det må ha vært utrolig spennende å få være med på havet. Og det ser jo ut til at Bascetta-stjernen hadde passet godt inn hos deg:) Tusen takk for fine ord og for link til innlegget! Det settes så stor pris på, du aner ikke :) Nå er det mange som har meldt seg på Giveawayen, så det blir spennende når vinneren skal trekkes på tirsdag. Lykke til!

  Klem fra Vera, Fold you so!

  SvarSlett