onsdag 8. mai 2013

Frigjøringsdag med litt mimring og ganske mye kos
Siden pappa var krigsseiler og seilte med flybensin over Atlanteren alle krigsårene betydde alltid frigjøringsdagen noe spesielt for han. Inne i seg hadde han vonde bilder fra årene med krig  som ikke ville slippe taket og ofte hjemsøkte han natterstid. Han holdt hendelsene for seg selv og ønsket ikke snakke om dem, men vi skjønte det blant annet  handlet om livredde, kavende menn i vannet og ordrer om å følge konvoien og ikke  stoppe.
 Mamma husker også godt dagen det ble fred; en solskinnsdag hvor folk danset i gatene og det norske flagget vaiet. Barndomshjemmet hennes ble bombet og total-ødelagt under krigen. Familien bodde like i nærheten av et skipsverft og lå sånn sett utsatt til. En natt da de som vanlig hadde søkt tilflukt og nattero hos familie på andre siden av byen, ble det vakre gamle huset med glassveranda til pinneved. Et trist syn møtte dem dagen etter....
Både mamma og pappa hadde sine tøffe krigsminner, men heldigvis lot det ikke til å prege dem senere i livet (foruten pappas nattlige mareritt) Det var alltid masse latter, humor  og liv i barndomshjemmet mitt og ALT skulle feires.

Pappa døde en uke før jeg fikk min første sønn. Han døde for ca. 12 år siden.(Jeg må alltid tenke etter hvor gammel eldstemann er)  Hver 8.mai tar jeg en tur på graven med roser i ulike rosa-sjatteringer; pappas favoritt. Så spises det kake med mamma i løpet av dagen, og hun har alltid litt tårer i øynene og skjelven røst når hun minnes tilbake til fredsdagen i 1945.

 Ikke fullt så mye dramatikk: strålende fornøyde unge karer hjem fra skolen i dag;   jippi; fire fridager lå blanke og urørte framfor dem!
Det måtte selvfølgelig feires litt,  så et stort fat med gulrotmuffins ble bakt til storkampen Tottenham mot Chelsea nå i kveld.
Her er det nemlig patrioter i begge leire.
Oppskriften på gulrot-muffins er super,  de blir alltid vellykka og er en stor favoritt her i huset. Skal prøve å slenge den ut på bloggen i morgen.

HÅPER DAGEN DIN HAR VÆRT FIN!

9 kommentarer:

 1. åh, så rørende historie. fikk nesten en liten tåre i øyekroken selv her nå.
  bra at dere har hatt masse kos i dag, og oppskrift på gulrotmuffins har jeg lyst på. (:
  jeg håper dere får deilig fridager.
  her har vi nydelig vær, i dag var det 17 grader! herlig.
  bildene dine er så fine at jeg får ikke sagt det nok, jeg skulle gjerne hatt det meste her inne av både farger og ting :)
  fortsatt fin kveld :)

  SvarSlett
 2. For et fint innlegg du har i deg. Godt når en markerer dagen med sine. Godt for din mor også.
  Klem

  SvarSlett
 3. God morgen skjønne deg:)
  Så rørendes men og ein trist historie,tenk så masse dei ofra under krigen og måtte gå igjennom.
  Så flott med gulerotmuffins,snille og flinke du som lager noko så godt til dei,kan tenke meg dei er fornøyd med langhelg!

  Fine Kristihimmelfartsdag til deg!
  Klem fra Lillian

  SvarSlett
 4. Hei, KAspara! DEtte blir en hilsen i all hui og hast, men takk for at du delte denne rørende historien. Din far høres ut til å ha vært en speselt flott mann. Og jeg blir alltid fascinert av din evne til å markere viktige dager. Der er du et bittelite forbilde for meg, tror jeg. I går snakket jeg om deg forresten! :-) Var for første gang innom Tretten (13) i Tønsberg i går, i forbindelse med et ærend, og der traff skjønne Anne med Hapelbloggen. Vi snakket bittelitt om deg altså, og hvor flott det er å bli kjent med likesinnede gjennom blogger som dette. Hyggelig, hva? Ønsker deg en fortreffelig fridag, med restemuffins fra i går kanskje? Her står langsom frokost og forberedelser til familiebryllup (min manns sønn) på planen. God klem fra Beate

  SvarSlett
 5. Hei Kaspara! Fint innlegg til ettertanke. Nå er det så mange fridager at det går helt i surr for meg, man har jo fredager opp til flere dager i uken. Håper dere har det bra over i Hvalfangerbyen. I morgen er det jaggu fredag igjen og den store Idolfinalen, jeg heier på Eirik og Fabian er sur for at Astri gikk ut...så han nekter å se på Idol...hihi...ha en fin fridag, klem Wilhelmine

  SvarSlett
 6. Vi alle skulle vært like flink som dere å markere denne dagen, og hvor mye den egentlig betyr. Spesielt min generasjon. Derfor er slike historier som du forteller viktige. :) Jeg husker godt historiene min bestefar fortalte. Tenker nok guttene er storfornøyd med så mange dager fri. ;)
  Fin langhelg til deg Kaspara!
  Klem

  SvarSlett
 7. Hei du! Du skriver så fint. Ble faktisk litt rørt nå..

  SvarSlett
 8. For en herlig kjærlighet mellom dine foreldre, nesten litt unikt for meg som har vokst opp med skilte foreldre. Moren din virker som ei utrolig bra dame, men det gjør foresten du også :-) Så herlig med masse liv og latter i barndomshjemmet, alle barn burde få vokse opp med de ingrediensene! Og miljøet i bildene dine er som vanlig helt etter min smak!! Ha en fin langhelg dadu :-) klem

  SvarSlett