lørdag 6. april 2013

Møbel med sjelJeg elsker møbler med sjel, møbler som har levd en stund og har en livshistorie. Tenk om de kunne ha snakket og fortalt de reneste eventyrhistoriene fra sitt liv....
Kartoteket fra skolen jeg var lærer på i 15 år er et slikt møbel. For dere som har lest bloggen min lenge, har dere hilst på det før. Jeg husker godt kartoteket var i bruk før data-alderens inntreden. Jeg bladde gjennom alle de alfabetisk ordnede kortene for å se om vi hadde den og den boka som en elev jaktet på.
Etter hvert som data ble en del av hverdagen og elevene selv sjekket på bibliotekets datamaskin om vi hadde bøker og registrerte utlån via dataen ble dette fine møbelet stuet bort i skolens kjeller.
Bare en "små-skrullete" lærer gjestet kartoteket i den mørke kjelleren titt og ofte. Til slutt skulle hun "manne" seg opp til å spørre vaktmesteren på bygget om det var mulig å kjøpe det.
Da rektor hørte at jeg hadde lagt min elsk på det gamle kartoteket, synes hun jeg skulle få det til odel og eie siden jeg var den som hadde jobbet nest lengst på skolen (den som hadde jobbet lengst hadde ikke lyst på det ) og husket det i bruk. Slik endte det at kartoteket skiftet bostedsadresse og fikk se flommende dagslys mens mørke kjellere var en saga blott.
Nå bor møbelet i gangen i annen etasje hos oss. Der flytter det litt rundt og blir stadig beundret.
Det har for lengst fortrengt sin uverdige tilværelse i et lite kjellerkott.


Her har vi vært på fotball-cup i hele dag og enda er kinna røde. Det kjennes at vi har fått masser av frisk luft.
Gutta skal ha en kompis på overnatting, og siden han elsker taco mest, blir det menyen i kveld.

Og forresten; i dag har far i huset og jeg bært ned en sak lagret i takhøyde i garasjen. Jeg har lenge lurt på om denne tingen kunne bli fin i spisestua og i morgen skal jeg vaske den og prøve.
Vent og se...!

HA EN KOSELIG LØRDAG!19 kommentarer:

 1. Hei Kaspara! Dette kartoteket er jo kjempekult! Jeg har slike enkle kaster, men som "kommode" er det utrolig fint! Jeg liker de hjertene du har laget! For en idé! Fin helg og klemmer, PillePalle

  SvarSlett
 2. Jeg bare ELSKER det skapet der asså, gleder meg til å se hva som har kommet ned fra takhøyden og inn i stua;)) I dag skal brannmannen og mellomste Wilhelminedatter lage tapas sammen, blir spennende å se hva det ender opp med, jeg skal love å ikke blande meg inn...noe som ikke er lett;)) Ha en fin lørdag videre, så sees vi jo snart...blir sååå koselig. Klem.

  SvarSlett
 3. Hei. Så lekkert. Må bare si at jeg digger den masken. Fant noe lignende i Amsterdam i fjor. Super morro for voksne & barn. Ha en fantastisk lørdag.
  Klem

  SvarSlett

 4. heihei kjære kaspara!
  & 1000 takk for koselige hilsener fra deg! det gleder og varmer -
  skal du vite. Har fryktelig dårlig samvittighet for at jeg ikke har gitt
  lyd fra meg.. ble bare akutt bloggetrett, og har vel håpet at lysten skulle
  dukke opp igjen, men det har den altså ikke.. jeg er på instagram, så jeg har ikke sluttet å ta bilder, den gløden er der enda :)heldigvis!
  hos deg er det fortsatt farger, glede & energi - herlig, du er flink!
  ønsker deg en fortsatt finfin helg - så tar jeg turen innom deg igjen -
  veldig snart :) stor klem fra moa

  SvarSlett
 5. åh for et nydelig møbel! jeg digger det. såå fint at du mannet deg opp og endelig turte å spørre om å kjøpe det ;)
  Jeg gleder meg til å se hva du har hentet ned fra takhøyden ;)
  Ha en fortsatt deilig helg!

  SvarSlett
 6. God kveld i stua:-)

  Dette møbelet er så fint, og hva er vel bedre enn møbler og ting med historie og sjel! Ekstra gøy at du kan fortelle historier om det og huske at det var i bruk. De tingene som betyr mest for meg er de tingene som har levd et liv før jeg fikk de i hende.

  Her nytes lørdagskvelden i sofaen med beina høyt og godt på bordet:-) Håper helga nytes i Sandefjord!

  Klemmer fra Marthe

  SvarSlett
 7. Koselig historie, Kaspara. Også så hyggelig å eie et møbel med slik affeksjonsverdi. Riktig god helg til deg, min bloggvenn.

  SvarSlett
 8. Skjønner godt at du har lagt din elsk på dette! Det var unikt og veldig veldig fint:)

  SvarSlett
 9. Så fint kartotek!Jeg er også veldig glad i møbler med sjel og har et par eksemplarer hjemme som jeg aldri jeg kommer til å kvitte meg med.

  Finfin søndag til deg :)

  SvarSlett
 10. LOVE IT! Kjempestilig, husker godt at vi hadde et lignende på skolebiblioteket på min barneskole. Moro at du har fått ta det hjem :-)

  Kjekt med kompis på overnatting og taco! Slik var det her også i helgen ;-)

  God søndag videre!

  SvarSlett
 11. Hei!
  Superfint kartotek! Så godt at du mannet deg opp og fikk spurt vaktmesteren! Husker det var et lignende kartotek på skolen jeg jobber for lenge siden, det står kanskje bortgjemt i en krok....Får ta meg en runde og se;-)
  Liker også veldig godt ting og møbler med sjel og historie!!
  Fin søndag til deg!!
  Klem Siri

  SvarSlett
 12. Flott møbel- og flott redningsaksjon. Klart dette kartokteket fortjener å stå fremme i lyset. Ha en fin søndag :D

  SvarSlett
 13. Koselig historie. Jeg husker godt sånne fra min kortvarige karriere som kontorassistent. Det var nok ikke noe for meg, kontordamejobb, altså.

  SvarSlett
 14. Forstår godt at du la din elsk på kartoteket - tenk at vi måtte bla gjennom alle de gulnede kortene for å finne bøkene vi skulle ha... Skulle gjerne hatt et selv til alle de små tingene som har en tendens til å hope seg opp alle steder og som ikke har en fast plass...

  SvarSlett
 15. Åh, for et heldig kartotek som fikk flytte fra en mørk kjeller og hjem til deg! Tipper det blir nesten som da det hadde sine glansdager på biblioteket.:) (Jeg er en sånn som stadig går og titter litt på skolen der jeg jeg jobber, og drømmer om å finne noe som er stuet bort, og som ingen andre vil ha... Så jeg skjønner deg godt! :))

  God søndag til deg!

  SvarSlett
 16. Det kartoteket sto bare der og ventet på deg vet du! Kunne ikke fått et bedre nytt hjem :)

  Selv har jeg fått en kartotekkommode i teak som min søte tante greidde berge fra kasting... 3 flotte kommoder, og jeg fikk en av dem, heldige meg :)
  Den troner nå i all sin prakt på stua, men har flyttet litt frem og tilbake gjennom årene. Sjefen sjøl sier at siste flytting er gjort, for den er dyyyrisk tung.. Men, tji-hi, vi får vel se på det ;)

  Ha en strålende ny uke! Gleder meg til å se hva som kommer inn fra garasjon!

  Klem :)

  SvarSlett
 17. Herlig kartotek! Kjempestilig! :)

  SvarSlett
 18. Herlighet! Møbel med sjel. Elsk!

  SvarSlett
 19. Åh, jeg elsker slike fine organiseringsmøbler (om det kan brukes som et ord, hehe)! Når man er utdannet bibliotekar som meg, ligger det vel bare naturlig der :)

  SvarSlett